Wettexduken föddes i en köttkvarn

Wettexduken föddes i en köttkvarn

Det finns uppfinningar som förändrar världen och så finns det de som förenklar vardagen. Tack, Curt Lindquist, för din wettexduk som håller rent i köket!

Utspilld mjölk och en skvätt apelsinjuice på vaxduken. Smutsigt vatten på diskbänken. Utan att tänka så noga på det tar du fram disktrasan som hänger på vattenkranen och torkar rent. Handlingen utförs miljontals gånger i hemmen varje dag. Men bakom denna rutinbetonade åtgärd finns svensk industrihistoria, för sannolikt är det en wettexduk du använder.

BLYGSAM. Curt Lindquist var en riktig entreprenör, men höll sig gärna i bakgrunden.

Curt Lindquist tog sin examen som civilingenjör i kemi 1933 och fick direkt jobb på Kooperativa förbundets (KF) fabrik Nordisk Silkescellulosa som 1934 flyttade till Norrköping från Stockholm. Curt hängde med och gjorde en snabb karriär, år 1942 blev han verkställande direktör. Företaget bytte 1951 namn till Celloplast. Lindquist tröttnade på de gamla bomullstrasorna som var dåliga på att torka torrt och hemma i köket experimenterade han med nya idéer. Direktören tog hem en av sitt företags produkter, en cellulosabaserad tvättsvamp, och funderade på hur den med sin goda uppsugningsförmåga skulle kunna ”göras om” till en lätthanterlig disktrasa.

Med hjälp av familjen malde Lindquist tvättsvampen i en köttkvarn (!) och den slemmiga massan som kom ut pressade han till en trasa. Vips var den geniala wettexduken född. Namnet hittade Lindquists kreativa hustru Margareta på. Det är en förkortning av engelskans wet textile (våt textil). Produkten tog han patent på 1949 och den blev så småningom en världssuccé med spridning i en rad länder. Förutom i Norrköping där företaget Freudenberg sedan 1990 står för tillverkningen produceras den på licens av tyska företaget Kalle GmBH i Wiesbaden. Curt Lindquist var en sträng vinnarskalle som såg till att jobbet på fabriken fungerade prickfritt. Men han tvekade inte att ställa upp för anställda med problem. Det berättas om en kvinnlig anställd på fabriken som fick diabetes och delvis miste synen. Lindquist ställde upp med all tänkbar sjukvård och vidareutbildning. Han ordnade också tävlingar i företaget där vinnaren ett år fick åka till Kiviks marknad, sälja disktrasor och ta hem förtjänsten själv.

Han såg inte till egen vinning och tackade nej till höjd lön för att det skulle bli för dyrt. Vidlyftig marknadsföring var han försiktig med, bra produkter skulle sälja sig själv. Mannen bakom världssuccén skydde publicitet och var rätt anonym, också i Norrköping där han arbetade. Men Curt Lundquist blev omvittnat glad när han 1970, strax före sin pensionering, fick Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj för sin gärning. Wettexduken blev efter ett projekt på Konstfack för drygt 20 år sedan en svensk designfavorit som kan beskådas i ett oändligt antal former och mönster. Formgivare som Lisa Larsson, Lotta Kühlhorn och Maria Holmer Dahlgren har gett disktrasan ett roligt och färgglatt ansikte. Den blev också en politisk plattform som bärare av olika budskap. ”Diskriminering suger fett”, heter det på en wettexduk från Diskrimineringsombudsmannen för att ta ett exempel.

Designboomen kring wettexduken blev en framgångssaga för företaget Teko Tryck i Sölvesborg som specialiserade sig på att trycka håll- och tvättbara mönster på wettexdukarna. Företaget har idag en mångmiljonomsättning och över 20 anställda. Tänk vad mycket gott man kan krama ur Curt Lindquists disktrasa!

Ett blygsamt snille
Namn: Curt Lindquist (1908-1988).
Familj: Hustrun Margareta, sönerna Christian, Richard och Marc.
Bakgrund: Civilingenjör 1933, verksam i företaget Nordisk silkescellulosa (Celloplast) i Norrköping.
Uppfinningar: Ett 20-tal, förutom wettexduken bland annat plastpåsen Teno-kassen som användes av KF och Systembolaget.
Övrigt: Höll sig undan rampljuset och sökte inte vinning för sin och familjens del.

Visste du att …
… tidig reklam talade om Wettex-trasan i termer av ”mirakelsvampduk” och ”hushållets räddande ängel”.
… den svenska disktrasan är gjord av cellulosa och bomull, som är biologiskt nedbrytbart.
… Wettex redan på 1960-talet var ett registrerat varumärke i ungefär 50 länder.
… en disktrasa kan vara hemmets bakterie-tätaste pryl. För att få den ren kan du köra den våt i mikron på full effekt i två minuter. Tvätta den i minst 60 grader eller koka i kastrull i några minuter. Du kan också lägga den i diskmaskinen.
… japanerna har tagit sig an Wettex-trasan med entusiasm, och hittat nya användningsområden som glasunderlägg, isolering i matlådan, tvålfat och bordstabletter.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.