Volvon kraschade rakt in i ubåten

Volvon kraschade rakt in i ubåten

Han är Sveriges i dag äldste dagspressjournalist. Terje Fredh är fyllda 83 och alltjämt aktiv reser han runt och berättar bland annat om Bohuskustens historia. En händelse som etsat sig fast hos honom inträffade den 10 augusti 1961.
– Jag var redaktör på Bohusläningen i Lysekil. Mitt kontor låg 100 meter från Södra Hamnen på samma plats som de engelska båtarna under brinnande krig 1943–1944 lastade kullager. Vid 16-tiden den här dagen ringer polisen Fredh och sa att han skulle snarast bege sig till Anderssons kaj för där har det inträffat något som säkert skulle intressera honom.
– Vi hade alltid bra kontakt med polisen. Och kom de med ett sådant tips tog jag kameran och skyndade dit. När jag kom till en avspärrad kaj var jag först tvungen att gnugga mig i ögonen för framför mig hängde en Volvo PV444 över kajen med fronten nästan rakt in i en ubåt!

Ubåtens namn var Bävern och den hade tidigare på dagen haft ett övningspass i Gullmarsfjorden. Nu var befälet inkvarterat i närbelägna Hotell Lysekil. Terje Fred tog sig snabbt dit, fick tag i båtens kapten och berättade vad som hänt. Han tittade då ut genom hotellfönstret såg vad som skett och sa: ”De är ingen fara”. Bilens förare var en man från Stångenäset. Han hade kört in till Lysekil för att betala en teleräkning. Telekontoret låg i en backe vid Fiskargränd som leder mot Lysekils enda infart Hamngatan. Mannen hade i brådskan glömt att lägga in någon växel eller handbroms. Så bilen kom i rullning for utför backen, över den trafikerade gatan och över kajen tills ubåten satte stopp.
– Det hela var en märklig historia. Jag refererade vid den här tiden även tingen i Kvistrum. Mannen åtalades för allmänfarlig vårdslöshet och fick 20 dagsböter á 2 kronor. Marinen fick 28 kronor till färg.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.