Vilket hästjobb!

Vilket hästjobb!

Häst, hässja och hötjuga. Så här gick skördearbetet till förr. Rigmor Andersson i Lidhult berättar steg för steg.

Steg 1. Förr, här på 1950-talet, började höstskörden i regel efter midsommar och gräset slogs med slåttermaskin. Här sitter Einar Karlsson, Färgaryd, Småland, och manar på hästen Dora. Tvärs över fältet står döttrarna Myrtel, Ingvor och Rigmor själv.

Las11MJO02_lowres

 

 

 

 

 

 

 

Steg 2. Sedan sattes hässjan upp. Längden var beroende av hur mycket gräs som skulle hängas upp för att torka till hö. Erik Sundqvist, Färgaryd, Småland, har med en ståltråd märkt ut var hässjan ska vara. Sedan gör han med hjälp av ett järnspett hål i marken med knappt två meters avstånd. Hustrun Eivor står redo med riar som sätts ner i hålen och sedan spänns ståltråden upp mellan riarna. Hässjan är nu redo att fyllas med gräs. Tiden är 1970-tal.

Las12MJO02_lowres

 

 

 

 

 

 

Steg 3. Myrtel Karlsson i Färgaryd, kör ihop gräset med Släpräfsan och mamma Frida hänger upp det. Vilken arbetsglädje!

Las13MJO02_lowres (kopia)

 

 

 

 

 

Steg 4. Det är slutet av 1950-talet. När gräset på hässjan torkat till hö togs hövagnen fram och ännu ett arbetsamt och svettigt moment tog vid. På bilden från Odensjö i Småland, är hästen Fronda dragare, Ingmar Andersson lastar hö med hötjugan och Gerhard Wik packar det hårt. Sommarbarnet Lena fån Göteborg gör hästen sällskap.
Alla bilderna på denna sida är inskickade av Rigmor Andersson i Lidhult.

Gilla oss på Facebook

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.