Vi tipsar: Triss i kvinnliga ess

Vi tipsar: Triss i kvinnliga ess

Ovanliga. Kvinnliga pressfotografer var inte så vanliga under större delen av 1900-talet, men det finns en handfull som nu lyfts fram i en fin utställning med många starka bilder.

Alma Haag (1882–1979) som arbetade på Dagens Nyheter är sannolikt den första i yrkeskåren. Hon flyttade till Stockholm som 14-åring och kom via sin bror in i fotografyrket. Under sina 35 år på Dagens Nyheter bevakar hon flera stora nyhetshändelser, som till exempel Strindbergs begravning 1912. Fotografnamn angavs inte i tidningen så hennes gärning har fått pusslas fram bland annat via en koffert med material som en släkting bevarade.

Ellen Dahlberg (född 1921) kommer till Stockholm som judisk flykting i slutet av 30-talet. Hon får en praktikplats hos den välkända fotografen Anna Riwkin, men ger sig snart ut på reportageresor jorden runt. Reportagen publiceras i tidningar som SE, Folket i Bild och Frihet och blir mycket uppmärksammade.

Ragnhild Haarstad (född 1935) anställdes som fotograf på Svenska Dagbladet i början av 1960-talet som första kvinna på bildredaktionen. Hennes arbetsschema var tufft med upp till fem-sex uppdrag per dag och Ragnhild Haarstad har fångat många av de stora nyhetshändelserna under fyra decennier. Men hon lyckas ändå ofta hitta något överraskande hos en kändis eller ta fram en unik sida av ”den vanliga människan”. Ragnhild Haarstad är den enda kvinna (1971) som fått utmärkelsen Årets fotograf av Pressfotografernas klubb.

Utställning: Upphovsmannen är en kvinna.
Plats: Marabouparken i Sundbyberg.
Datum: Fram till den 23 april.
Läs mer: www.marabouparken.se

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.