Vi tipsar: Land Alice tar emot i Skallskog

Vi tipsar: Land Alice tar emot i Skallskog

Hos Land Alice Gustafsson på Skallskogs fäbod hörs bara en koskälla när vi promenerar den vackra grusvägen upp till huvudbyggnaden. Den fridfulla miljön är som balsam för stressade nutidsmänniskor.

MESSMÖR. ”Fäbodspigan” Eva-Britta Johansson med klassisk syssla på fäboden.

Skallskog har dokumenterade anor sedan slutet av 1600-talet. Fram till 1946 var den i bruk och har varit i samma släkt hela tiden. Djuren fördes (buffrades) från huvudgården till fäboden för att gå fritt och beta hela sommaren. Fäbodarna var en kvinnomiljö. Gemenskapen var unik i de skiftande bestyren med djuren och mjölken som blev till ost och smör. Vid ”lediga” stunder kom stickningen fram. Händerna var aldrig stilla, men på något sätt så vilade man i arbetet. Huvudbyggnaden där vi träffar Land Alice byggdes 1890 av hennes morfar som noggrant förde dagbok över utgifter och händelser. En anledning var att fäboden under en period i början av 1900-talet tjänstgjorde som skola och då var det ju nödvändigt med bokföring.
– I det här rummet träffades min far och mor, säger Land Alice, där vi sitter stillsamt vid ett tänt stearinljus och tittar på en bild av mamma Klara från 1930. Land Alice bor på fäboden hela sommaren och lever naturligtvis på gammalt vis, utan el och rinnande vatten. Hon har några kor som kommer direkt när hon ropar (kular) på dem och har lite hjälp av ”fäbodspigan” Eva-Britta Johansson som denna förmiddag kokar messmör över öppen eld.

Hos Land Alice kan man njuta av en sommarkväll med sillmiddag, följa med på fäbodvandring och lyssna på hennes berättelser om fäbodlivet som blir så konkreta med hjälp av morfars anteckningar.

Besök en fäbod: Se www.fabodliv.se för aktuell programinformation om Skallskog och andra fäbodar.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.