Vi tipsar: Folklig retro och TV-klassiker

Vi tipsar: Folklig retro och TV-klassiker
ELDSJÄL. Bengt ”Abbe” Abrahamsson visar sina fantastiska samlingar i Rättvik.

Bengt ”Abbe” Abrahamsson började samla prylar som barn då han fick hjälp av morfar. Nu visar han sedan mer än 10 år sina samlingar i Minnesmaskinen i Rättvik. Ett överskådligt, mycket fräscht muséum med fina cyklar, mopeder, kameror och leksaker från förr.
– En Gladiator motorcykel från 1912 är en av mina favoriter, säger ”Abbe” och visar när vi tittar in.

FAVORIT. En Gladiator motorcykel från 1912 finns på Minnesmaskinen.

Säters Biograf och TV-museum är ett tempel för alla med intresse av den rörliga bildens historia. Få uppfinningar har förändrat vår värld som den. Muséet är grundat på SVT-veteranen Erik Westers samlingar och öppnade 1989. År 1995 fick muséet en Guldbagge för sina utställningar som nu omfattar 850 kvadratmeter i Säters gamla yxfabrik. Titta på klassiska filmsnuttar, minns gamla TV-program och provsitt dekoren i Filmkrönikan, det äldsta TV-programmet i Sverige vid sin nedläggning (1956–2008).
– Du kan också besöka en gammal biosalong och en inspelningsbuss i originalskick från 1958, tipsar föreståndaren Stefan Lindfors.

För den historietekniskt intresserade är muséet en guldgruva med välutrustade interiörer från kontroll- och klipprum och mycket annat.

FÖRESTÅNDARE. Stefan Lindfors kan det mesta om svensk film– och TV-historia.

Öppettider och program: Minnesmaskinen, se www.minnesmaskinen.se
Säters Biograf och TV-muséum, se www.biografmuseet.se