Vi tipsar: Folklig retro och TV-klassiker

Vi tipsar: Folklig retro och TV-klassiker
ELDSJÄL. Bengt ”Abbe” Abrahamsson visar sina fantastiska samlingar i Rättvik.

Bengt ”Abbe” Abrahamsson började samla prylar som barn då han fick hjälp av morfar. Nu visar han sedan mer än 10 år sina samlingar i Minnesmaskinen i Rättvik. Ett överskådligt, mycket fräscht muséum med fina cyklar, mopeder, kameror och leksaker från förr.
– En Gladiator motorcykel från 1912 är en av mina favoriter, säger ”Abbe” och visar när vi tittar in.

FAVORIT. En Gladiator motorcykel från 1912 finns på Minnesmaskinen.

Säters Biograf och TV-museum är ett tempel för alla med intresse av den rörliga bildens historia. Få uppfinningar har förändrat vår värld som den. Muséet är grundat på SVT-veteranen Erik Westers samlingar och öppnade 1989. År 1995 fick muséet en Guldbagge för sina utställningar som nu omfattar 850 kvadratmeter i Säters gamla yxfabrik. Titta på klassiska filmsnuttar, minns gamla TV-program och provsitt dekoren i Filmkrönikan, det äldsta TV-programmet i Sverige vid sin nedläggning (1956–2008).
– Du kan också besöka en gammal biosalong och en inspelningsbuss i originalskick från 1958, tipsar föreståndaren Stefan Lindfors.

För den historietekniskt intresserade är muséet en guldgruva med välutrustade interiörer från kontroll- och klipprum och mycket annat.

FÖRESTÅNDARE. Stefan Lindfors kan det mesta om svensk film– och TV-historia.

Öppettider och program: Minnesmaskinen, se www.minnesmaskinen.se
Säters Biograf och TV-muséum, se www.biografmuseet.se

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.