Vi tipsar: Enviken – porten till 50-talet

Vi tipsar: Enviken – porten till 50-talet

Sällan kommer du så nära 1940- och 50-talen som vid en vägkorsning i Enviken. Här finns frisör, butik och fik. Med jämna mellanrum glider underbara vrålåk fram på vägen och många ortsbor bjuder på musik vi minns.

Den nostalgiska vägkorsningen hittar du vid Gulfmacken intill riksväg 50 och det är precis här vi stämt träff med vår ciceron, Envikenprofilen Kjell Backlund, 64. Han är född och uppväxt i bygden och bor på föräldragården där han har skogs- och jordbruk. Självklart åker vi runt i Kjells Imperial Cupé av 1956 års modell som han importerat från Los Angeles.
– Den går som en klocka, säger Kjell, och höjer ljudet på musiken i spelaren så att vi hör The Blasters lite bättre. Rockbandet från Kalifornien är en av Kjells favoriter. Ratten är elegant, framsätet är som en bekväm soffa och kan styras elektriskt liksom fönstren.

VÄLKOMMEN. Kjell Backlund kör oss in i 50-talet.

När vi kör runt möter vi bilmärken som Buick, Chevrolet och Oldsmobile.  Utanför husen står fler skönheter parkerade. Varför har Enviken med några tusen invånare blivit ett nostalgifäste?
– Låtarna och bilarna är tidlöst häftiga, säger Kjell, när han funderar på rötterna till nostalgin i Enviken. Kanske är det band som Ryno Rockers som har haft störst betydelse. Ryno Rockers bildades i Enviken 1974 och anses vara det bästa av alla band som spelade 50-talsrock i Sverige på 1970-talet och framåt. Enviken fick efterhand ett ”nostalgirykte” och det har lockat till allehanda etableringar. Skivbolaget Enviken Records ger ut klassisk rock och rockabilly och nära vägkorsningen är det verkligen klippt för dig som älskar 50-talet. Salongen Staffas Annas Sax & Kam öppnade i januari 2016 och erbjuder bland annat en speciell Envikenfrisyr. Lokalen var ursprungligen ett garage.
– 30 procent av kunderna vill klippa sig klassiskt, säger Manne Staffansson som tar emot när vi knackar på. Han är plattsättare till yrket och har fixat en stor del av inredningen. Det är hustrun Anna som är frisören i denna underbara miljö med klassiska hårtorkar, stilenliga taklampor och en 40-talsdisk som en gång tjänstgjort som bardisk.

EGEN STUDIO. Olle Back och Emil Staffansson lirar i studion bakom Backs bilverkstad.

Manne är också musiker (liksom många andra vi träffar denna dag). Bandet Hawkins and his Hawaii Trio spelar musik som får oss att tänka på Yngve Stoor och den är säkert som gjord att bli klippt till. På andra sidan vägen huserar Ulf Back i sin plåtverkstad där han renoverar gamla bilar, just nu bland annat en Ford Roadster från 1932. Härligt att knacka i riktiga grejer, säger Ulf, som lärt sig jobbet från grunden under många år. Bakom verkstaden finns ett 50-talsinspirerat fikarum och en inspelningsstudio. Där möter vi tonårssonen och trummisen Olle Back som lirar i bandet Ed Cavin and The Blue Kings och ser ut precis som en riktig rocker. Bör ses och höras! Vid vägkorsningen träffar vi Magnus Cedervall som ägnat 11–12 år att bygga en häftig Hot Rod av en gammal Ford. Att farsan Lars äger Gulfmacken har varit en hjälp, säger han, och så John Miller i Sista natten med gänget, förstås. I den klassiska filmen kör han ju en sådan här bil. Bredvid Magnus grenslar Helen Friberg sin Harley Davidson från 1972 och kickar igång den med ett muller.

Människor på väg in till butiken Sivletto stannar till en stund och beundrar fordonen innan de går in och härligt översvämmas av tusentals 50-talsprylar. Sivletto är ett varumärke som har butik också i Stockholm och här finns allt från skivor till pomada. Caroline Wikström som driver butiken med maken Angelo Tiitto visar oss slipsar med pinuppor från 1940-talet, en mycket ovanlig Atomic-lampa och strumpeband som hon övertagit från en gammal lanthandel. Inne i butiken fick också en liten frisersalong där man kan boka tid. Här kan vi gå hur länge som helst och det gör vi! Därefter blir det fika hos Jonssons Fik & Butik en bit bort. Katarina och Lasse har huserat här i 16 år.
– Jag är en notorisk samlare sedan barnsben, berättar Lasse Jonsson, medan vi dricker kaffe och äter jitterbuggare, en populär, hembakad kaka. Utbudet med gamla leksaker och mycket annat har vuxit efterhand hos Jonssons och här arrangeras också konserter med lokala band.
– Nostalgi är också återvinning, säger Katarina och Lasse. Och visst gör de en kulturinsats. Det finns företag som försvunnit spårlöst, men i butiker som denna kan man kanske hitta en keps i alla fall som minner om svunnen verksamhet.

LEGEND. Gösta Rustas är berömd för sin renoveringskonst. Hans VW-buss från 1957 är ett mästerverk.

I Enviken bor den legendariska Gösta Rustas, född 1935, som i över 60 år jobbat med Volkswagen och renoverat otaliga fordon, också framgångsrika tävlingsbilar. När vi tittar förbi visar Gösta upp sin VW-buss från 1957 som han köpte 1988 och rustat upp totalt. Kanske får ni se Gösta köra en tur med den när ni är på plats. Bussen är ett mästerverk och Minnenas Journals reporter får en klump i halsen. Jag ägde för 35 år sedan en VW-buss från tidigt 60-tal.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.