”Vi har vuxit upp i ett hem fyllt med musik”

"Vi har vuxit upp i ett hem fyllt med musik"

Tre skönsjungande systrar har förälskat sig i härlig gammal swing. Deras stora idol är Alice Babs och de klär sig, både på scen och privat, i mormors fina kläder.

Här är de tre systrarna som dansar som på 1930-talet, klär sig efter 1940-talsmodet och älskar Ella Fitzgeralds skivor från 1950-talet. Själva är de födda på 1990-talet. Och eftersom de kallar sig The Hebbe Sisters är det nästan självklart att The Andrews Sisters är deras förebilder med swinglåtar på repertoaren.

Sångglädje & Nostalgi. På scenen lever Maria, Emelie och Josefine ut sin känsla för 1940-talet när det gäller både klädmode och musik.
Sångglädje & Nostalgi. På scenen lever Maria, Emelie och Josefine ut sin känsla för 1940-talet när det gäller både klädmode och musik.

När Minnenas Journal knackar på hos Emelie, Josefine och Maria Hebbe i den västvärmländska släktgården tar de emot i kläder som om de vore hämtade direkt ur en modejournal från åren efter krigsslutet.
– Det är inte bara när vi står på scen som vi är klädda så här. Så här ser vi ut ibland även till vardags, säger de. Systrarna Hebbe syns allt mer i showbiz. Några turnéer har det blivit efter Talang 2009 då de blev kända inför en större publik. De tog sig till semifinalen och de glömmer inte vad Bert Karlsson sa till dem:
– Om ni fortsätter så här så ser ni ut som Göingeflickorna om tio år. Detta omdöme kan de skratta gott åt nu, även om de inte har något emot Göingeflickorna. De tycker att alla genrer inom sång och musik har sitt berättigande. Även extrem hårdrock. Systrarna sjunger inte bara swingmusik utan även låtar från andra genrer. Sjungit och dansat har de gjort sedan de var små. Deras föräldrar Ulrika Hebbe och Lars Inge Bjärlestam är klassiskt utbildade musiker och har turnerat med sin grupp Duo Sentire i så gott som hela världen.

Så fort flickorna kände lust att uppträda klev de upp på scenen och stämde i med mamma och pappa. Yngst på estraden var Maria, som sjöng solo på en konsert med Georg Riedel redan som femåring.
– Vi har vuxit upp med hemmet fullt av musik och vårt eget musicerande har kommit väldigt naturligt, säger Emelie. Vi är lyckligt lottade som aldrig blivit puschade av våra föräldrar. Vi har alltid gjort detta för att vi själva vill och för att vi älskar musik, fortsätter Maria. Men nu handlar det främst om swing, den dansvänliga lätta jazzen som lanserades främst av Benny Goodmans storband på 1930-talet.
– Swingen upptäckte vi på allvar när vi deltog i världens största swingläger i Herräng i Roslagen för sex år sedan. Där fick vi inte bara sjunga, vi lärde oss också dansen Lindy hop, som är så intimt förknippad med swingen. Swing handlar mycket om glädje.

I Herräng kom de i kontakt med multiinstrumentalisten och storbandsledaren Gunhild Carling och hennes familj. De har uppträtt tillsammans vid flera tillfällen, bland annat i Berwaldhallen, CCC i Karlstad och i Jönköpings konserthus. Från swingen är steget inte långt till Alice Babs, som är en av systrarnas stora idoler. De sjunger gärna hennes låtar. Swing it, magistern är en stor favorit.

När det gäller deras egen repertoar är det Emelie som skriver arrangemangen för de tre sångstämmorna. Många låtar har hon snappat upp i gamla amerikanska svartvita filmer på TV. Scenkläderna då?
– Vi har hittat massor av fina klänningar och blusar på mormors vind. Hon var ju ung på 1940-talet och slängde inget som gick att använda. Hon tycker förstås att det är jätteroligt att plaggen kommer till användning igen. Många bra modetips från den epoken har vi också hittat i Minnenas Journal. Emelie, Josefine och Maria har alla tre utbildats sig vid Estetiska skolan Stage and Perform i Arvika som drivs av föräldrarna och hoppas få fortsätta med swingen, helst med lite längre turnéer både utomlands och i Sverige. Kanske blir det en skiva med det bästa av Alice Babs, Ella Fitzgerald och The Andrews Sisters vad det lider.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.