”Vi blev gröna vågare för några veckor”

”Vi blev gröna vågare för några veckor”

Vivianne Thorsell glömmer aldrig sommaren 1972 när familjen hoppade in som småbrukare i Jämtland. – Medan vi skötte gården kunde lantbrukarna ha semester för första gången, berättar Vivianne.

Gröna vågen. Familjen Thorsell fick sin drömsemester med hjälp av reportage i tidningen Land för 45 år sedan.
Gröna vågen. Familjen Thorsell fick sin drömsemester med hjälp av reportage i tidningen Land för 45 år sedan.

Det är tidigt 1970-tal och gröna vågen drar fram genom Sverige. Tidningen Land berättar om hur intresset för natur, miljöfrågor och bondeliv ökar. Vivianne och dåvarande maken Olle Thorsell i Åkersberga kontaktar tidningen och anmäler sitt intresse för att hoppa in som bönder några sommarveckor.

Land nappar på idén och vänder sig till läsekretsen. Snart har en rejäl bunt brev landat på redaktionen från småbrukare som gärna vill ha hjälp.
– Både jag och Olle växte upp på en bondgård och vi ville ge våra barn en realistisk bild av bondelivet, berättar Vivianne. Dessutom gillade vi att ha aktiva semestrar, att få uppleva något rejält. Och det var rörande att läsa breven som berättade om böndernas liv. Tänk att alla dessa människor var beredda att överlämna gården i våra händer. Vilket förtroende!

Rida på Rita. Björn red gärna på hästen Rita och strövade i timtal med hundarna i skogen.
Rida på Rita. Björn red gärna på hästen Rita och strövade i timtal med hundarna i skogen.

Vi träffas i hennes röda 20-talshus på Djurön utanför Norrköping där Vivianne bor idag. Hon har sparat många bilder och tidningsklipp från sommaren 1972. Familjen Thorsell med barnen Pia, 11, och Björn, 8, valde till slut att under två veckor hjälpa Mikael och Kerstin Blomberg i Gärdnäs, norra Jämtland, nära Ströms Vattudal som är ett mäktigt sjösystem. De drev ett småbruk i avfolkningsbygd med sju kor, kalvar, hästen Rita och höns. Gården låg i naturskön vildmark med spår av björn och lodjur. Blombergs hade aldrig haft någon riktig semester och nu kunde familjen för första gången ta ledigt och besöka Stockholm tillsammans. Farfar, 93, var kvar på gården och bodde på övervåningen. Veckorna på gården var fulla av hårt jobb för Thorsells. Arbetsdagen började klockan fem, då skulle korna mjölkas.
– Vi var väldigt noga med mjölkningen. Blombergs hade i många år levererat prickfri mjölk och fått diplom, berättar Vivianne.

Barnen samlade in ägg, red på hästen Rita och deltog ivrigt i många andra sysslor. Familjen höll också ett öga på farfar samt moster Emma som bodde i ett närliggande hus. Och oroade sig lite för att man skämde bort gårdens hundar.
– Våra barn fick ett minne för livet, säger Vivianne. Vi kom snabbt in i bygdelivet och blev bjudna på kaffe. Men det var långt till affären, byskolan var nedlagd och vi märkte av hur servicen på landet försämrades redan då för 45 år sedan.

Lyxigt. Tänk att enkelt ta båten och ge sig ut på fiske, det var gott om sik i sjön.
Lyxigt. Tänk att enkelt ta båten och ge sig ut på fiske, det var gott om sik i sjön.

Veckorna flöt på bra och familjen hann också med bad och härliga turer med båten. Knotten var dock ett riktigt gissel.
– Vi eldade med bark och mossa, det höll dem borta, minns Vivianne och skrattar. Thorsells fick så fin kontakt med Gärdnäs att de återvände flera gånger. Björn och Pia är båda konfirmerade i byn och Vivianne jobbade en sommar på ett konfirmationsläger. Blombergs dotter Gertrude fick via Vivianne jobb som barnflicka hos en familj i Stockholm och senare jobb i  den familjens firma.
– Vi erbjöds tomtmark och att bygga ett hus  i byn, säger Vivianne, men det blev aldrig av. Och att bli bönder var aldrig aktuellt för Thorsells. De kunde inte tänka sig att aldrig vara lediga.

I dag är Kerstin och Mikael Blomberg borta och lantbruket nedlagt. Det är nya tider, men Vivianne återvänder gärna till Gärdnäs i sina tankar och vi sitter länge och pratar i hennes kök. Familjernas ”arbetsbyte” väckte stort intresse. Både Land och Expressen gjorde reportage om Thorsells i Gärdnäs och Blombergs i Stockholm. Gröna vågen ebbade ju ut så småningom, men visst är det fortfarande en bra idé att byta miljö ibland?

Glada minnen. Vivianne njuter i dag av sin stora trädgård och minns bondelivet med glädje.
Glada minnen. Vivianne njuter i dag av sin stora trädgård och minns bondelivet med glädje.

Gröna vågen svepte fram
Namn: Vivianne Thorsell, 77 år.
Bor: På Djurön i 20-talshus med vacker trädgård.
Familj: Barnen Pia och Björn.
Gjorde på 70-talet: Arbetade i butik i Stockholm, maken Olle var målare.
Gröna vågen: Begreppet myntades i Land i början av 1970-talet och handlade om ett nymornat intresse för natur och lantbruk. Centerpartiet red på vågen och hade 25-procentigt väljarstöd. Unga radikala människor flyttade till landet och tog över nedlagda småbruk. Men de flesta tröttnade snabbt.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.