Vart tog nattmössan vägen?

Vart tog nattmössan vägen?

Trots att det fanns mycket som var vackert förr finns det saker man gärna glömmer. Minns nå­­gon fadermördaren, pottskåpet eller nattmössan? Här får du tolv favoriter som fallit i glömska. 

1. Modet som rymde frukt i brallan
Äppelknyckarbyxorna i vadmal slutade något nedanför knäet och drogs ofta åt med ett spänne som höll strumporna på plats. Till en början var de mest populära bland golfspelare och cyklister (inga fladdrande byxben i ekrarna!) och hade sin storhetstid på 1940-talet. Att de i Sverige ofta kallades för äppelknyckarbyxor, särskilt när de bars av unga pojkar, berodde på att byxbenen ansågs vara praktiska att gömma pallade äpplen i.
I modeindustrin kallas de numera för knicker-bockers eftersom de heter så på engelska. Det namnet fick de efter den uniform som basebollspelarna i New York Knickerbockers i USA bar på 1840-talet. Som bekant ser basebollspelarna likadana ut än i dag men annars är det numera bara somliga golfspelare som bär ”äppelknyckarbyxor” och då i en något längre modell.

2. Nattmössan skyddade mot ohyra
Förr i tiden var det naturligt att ha huvudet täckt både natt och dag så innan läggdags byttes sjalen, hatten, kepsen eller peruken ut mot en nattmössa. Den höll huvudet varmt i allt från dragiga torp till iskalla slott och herresäten. Nattmössorna skyddade också huvudet mot ohyra som var ett stort problem långt in på 1900-talet. Mössorna kunde vara utformade som toppluvor eller som hättor som knöts med band under hakan. Damernas nattmössor var ofta prydda med spets och rosetter. I våra rena och isolerade hus har nattmössorna spelat ut sin roll.
Pyjamasen (från det persiska ordet payjama som betyder benkläder) är fortfarande modern. I och med att fler och fler har duntäcken i sängen kan det bli väl varmt med pyjamas med långa ärmar och ben men plagget används av både män och kvinnor och, framför allt, av barn.

3. Ingen saknar fadermördaren
Fadermördare (från tyskans vatermörder) är en styv krage på herrskjortor vars snibbar stod rakt upp. Kragen blev populär under 1700-talet och var vanlig fram till i mitten av 1800-talet. Det finns flera förklaringar till varför kragen kallades fadermördare. En går ut på att snibbarna var så styva och vassa att mannen själv skar sig på dem och att andra människor som lutade sig fram för att kindpussas riskerade att få halsen avskuren. En annan teori är att plagget på franska kallades parasite vilket kan ha missförståtts som, eller förvrängts till, parricide vilket betyder ”som dödar nära släktingar”. Ingen lär sakna dessa livsfarliga kragar i dag!

4. Hållaren höll måttet
Nu för tiden är det väl bara i erotiska filmer som kvinnor bär strumpebandshållare. Strumpbyxor och leggings har tagit över sedan länge. Vill man undvika de föga smickrande linjer under kläderna som dessa kan skapa finns det så kallade stay ups som sitter fast på låren med en silikonremsa.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.