Vårt gamla Eurovision!

Alice-Babs
Alice Babs med Sveriges första bidrag 'Lilla Stjärna'. Foto: Sjöberg Bildbyrå

Eurovision Song Contest börjar nu på lördag! En folkfest som ger vissa huvudvärk och andra lyckokänslor i hela kroppen.

Första gången Sverige äntrade scenen var år 1958 i Holland. Då sjöng fagra Alice Babs ’Lilla Stjärna’. Hela uppträdandet kan du se här i vårt filmarkiv. Hon sjöng på svenska, och som många av oss minns fanns det länge regler om att alla bidrag skulle sjunga på sitt egna språk. Hur kommer det sig då att ABBA sjöng ’Waterloo’ på engelska år 1974?

ABBA
Morgontrötta Björn och Agnetha i Brighton för finalen, år 1974. Foto: Sjöberg Bildbyrå

Jo, reglarna har ändrats fram och tillbaka. Från start och i 10 år framöver var det fritt fram för alla deltagande att välja själva. Reglerna ändrades så att man endast fick sjunga på sitt modersmål, år 1966.  Men så, två år innan ABBA:s uppträdande, så ändrade man tillbaka igen! Engelska blev tillåtet och ABBA vann med en engelsk variation av ’Waterloo’! Fyra år senare och i 20 år framöver blev det sedan bestämt att Sverige skulle hålla sig till svenska. Så plötsligt, år 1999, ändrades allting tillbaka ännu en gång. Och kanske var det tur för Sverige, för det året vann vi med Charlotte Nilssons ’Take me to your heaven’.

Om du vill kika på alla vinnare som Sverige har haft i Eurovision så kolla in filmklippen nedan!

164024
Herreys vinner Eurovision med ’Diggi-loo diggi-ley’, år 1984. Foto: Sjöberg Bildbyrå

Själv kom det som en chock för mig när jag insåg att mina vänner ute i Europa inte bara anser att Eurovision är trist – många av dom vet dessutom inte om att det existerar!  När jag var i Finland i vintras så pågick deras Melodifestival. Ingen utav mina finska vänner var intresserade om vad det var och de flesta ville egentligen titta på något annat när jag propsade på att ha TV:n igång. Själv var jag helt uppslukad och försökte intensivt förklara svenskarnas förkärlek för den glittriga showen.

Tävlingen har ändrats mycket sedan starten. ”Melodifestival-genren” (om man nu kan påstå att det existerar) har idag en blandning av pop-, rock-, schlager- och operainfluenser. Men visst är det fortfarande underhållande? Att kika på fåniga bidrag och paljettklädda dräkter var inte någonting som gick över efter ABBA, det är någonting som vi fortfarande suktar och förfasar oss över.

Oavsett våra grannländers skepsis så ska jag bänka mig med mina vänner på lördag med både godis och chips. Det finns få TV-händelser som lockar så många tittare på en och samma gång!

Gör ett kärt återbesök och titta på alla våra tidigare vinnande bidrag:

År 1974: ABBA – Waterloo

År 1984: Herreys – Diggi-loo diggi-ley

https://www.youtube.com/watch?v=p-RRXHG00GY

År 1991: Carola – Fångad av en stormvind

År 1999: Charlotte Nilsson – Take me to your heaven

År 2012: Loreen – Euphoria