Vårfrudag blev våffeldag

Vårfrudag blev våffeldag

Den 25 mars njuter vi svenskar traditionsenligt av våfflor. Våfflan är känd här sedan 1600-talet men dagens variant har vi ätit sedan slutet av 1800-talet.
Ordet våffeldagen är en folklig ombildning av vårfrudagen (Marie bebådelsedag). Enligt Bibeln ska ärkeängeln Gabriel den dagen ha nedstigit till jungfru Maria för att berätta att hon skulle föda Guds son. Fram till 1952 var den 25 mars en helgdag men sedan flyttade Svenska kyrkan sitt firande till närmast liggande söndag.
BakgrundvaffflaI bondesamhället markerade vårfrudagen övergången från vinter till vår, vilket uppmärksammades med olika minnesregler och lekar. Tranan sågs som vårens budbärare och talesättet ”Tranan bär ljus i säng” innebar att man skulle lägga sig medan det var dagsljus. I Västsverige delade barnen ut ”tranbrev” med tecknade tranor.

 

 

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.