Varför bär prinsar flickkläder?

Varför bär prinsar flickkläder?

Titta på den kungliga familjen och fascineras av hur man klär barnen. Kolla även in hur moderligt Margareta vakar över sina barn. 

På bilden ser vi kronprinsessan Margareta och kronprins Gustav Adolf med fyra av sina fem barn cirka 1914. Den yngste sonen Carl Johan föddes 1916. Margareta var en för tiden ovanlig kunglighet som tillbringade mycket tid med sina barn och som hade en avslappnad och sportig stil. Hon spelade tennis och åkte skridskor och skidor, hon målade och fotograferade och älskade att arbeta i trädgården på Sofiero slott där familjen bodde på somrarna. Margareta gick bort bara 38 år gammal i blodförgiftning 1920.

De två äldsta pojkarna Gustav Adolf (stående) och Sigvard bär sjömanskostymer. Dessa var vanliga finkläder på barn från 1840-talet och fram till i slutet av 1930-talet. Det var prins Albert Edward av Storbritannien som lanserade modet då han blev avporträtterad i sjömanskostym 1846 då han var fyra år gammal.

Prins Bertil i pappas knä verkar bära kortbyxor och en jacka med stor krage. Annars var det vanligt att barn i Bertils ålder, både flickor och pojkar, bar kolt, ett slags skjorta med vid nederdel. I fyraårs­åldern var det sedan dags att gå över till byxor eller klänning.

Den lille prinsen bär blanka, svarta lackskor och vita strumpor som vikts ner precis som sin syster prinsessan Ingrid. Lackskor är en typ av läderskor där en tunn, genomskinlig plastyta lagts på lädret. Metoden uppfanns av amerikanen Seth Boyden 1818 men han använde linolja för att uppnå den glansiga ytan. Det var ingen större skillnad på hur man klädde pojkar och flickor så länge de var riktigt små och det är ofta svårt eller omöjligt att se vilket kön barnet har på gamla bilder där de sitter iklädda hättor och klänningsliknande plagg prydda med spets och rosetter. Dessutom lät man ofta även pojkarnas hår växa långt.

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!