Våren i Paris!

IMG_6583om
Vackra Orientexpressen.

IMG_5665om IMG_5846om IMG_5985omUnder mitt första besök i Paris var jag 18 år. Jag åkte med en romantisk bild av denna staden, hur konstnärer hade levt och jobbat här och hur allt på något sätt skulle vara likadant idag. I många fall får man besviket inse att man hade fel. Men ibland har man rätt. Det gäller bara att veta var man ska leta. Här är några tips på ett bortglömt Paris, som min kära vän Kris tog mig till förra veckan.

Musée Nissim de Camondo – Fotot från den fantastiska trappan är tagen i Musée Nissim de Camondo. Det är ett bostadshus som har stått still sedan sekelskiftet. Förutom alla pampiga rum och världskänd konst, så kan man kika på tjänstefolkets kök och matsal. Det ser exakt ut som i tv-serien ’Downtown Abbey’. Jag blev helt uppslukad av skönheten. Utanför finns det en fantastisk park med väldigt lite turister. Så vill du slippa trängas i Versailles så rekommenderar jag detta varmt! Det var den rika judiska bankfamiljen Camondo som en gång lät bygga huset år 1911 och snart därefter följde en tragisk familjehistoria. Sonen dog i första världskriget. Efter sin död skänkte pappan bort byggnaden till minne av sin älskade son. Några år senare bröt andra världskriget ut och hans dotter och hennes familj fördes till koncentrationsläger. Där dog den sista biten av släkten Camondo ut.

Orientexpressen – Jag har alltid drömt mig bort till en tid då man satt i fantastiskt vackra tåg och såg exotiska landskap flyga förbi. Orientexpressen var en välkänd tur för rika celebriteter och politiker. Den startade år 1883 och gick mellan Paris och Istanbul. Man kan fortfarande åka, men det är för hutlösa priser! Som tur är finns utställningen ”Il était une fois l’Orient Express” i Paris just nu, för oss som vill känna sig extra dekadenta. Här får man en unik inblick i de mystiska vagnarna. Storhetstiden för tågturen var under 1930-talet och det kan man se på den fantastiska dekoren, se bara på bilderna nedan. Många kända deckare och filmer har utspelats här, ni kanske minns James Bond-filmen ’From Russia with love’ från år 1963?

Paris 1900 – De Ville Spectacle – Slutligen vill jag varmt rekommendera utställningen ’Paris 1900 – De Ville Spectacle’ som pågår fram till augusti! Här får man se hur staden såg ut för över hundra år sedan när pulsen var hög och alla världens blickar var riktade mot Världsutställningen Exposition Universelle. Inför detta byggdes bland annat Eiffeltornet! Nu på ’De Ville Spectacle’ kan man se allt från sköra klänningar från den tiden, unika skisser inför Världsutställningen till roliga arkivfilmer och en prins bordellsstol. Det finns även en liten del om Sveriges roll i händelsernas centrum.

Det här var bara en munsbit. I veckan kommer inlägget om gömda antikmarknader, de bästa vintageaffärerna och om det som faktiskt händer i Sverige till helgen.

IMG_6530om

IMG_6314om IMG_6318om IMG_6321om IMG_6341om