Vårdagjämning!

Vårdagjämning!

Vilket härligt ord det är ändå! Nu känner man på riktigt att vintern håller på att ge sig.

På bilden ser vi ett riktigt vårtecken! Några Stockholmsgrabbar som spelar kula på skolgården, 1940. En av pojkarna sitter i gruset och har satt upp en pyramid av kulor. Han väntar på att sina kamrater ska kasta och missa pyramiden och på så sätt tjäna spelkulor. Träffas dock pyramiden förlorar han kulorna i den.

Men visste du att vårdagjämningen egentligen inte är en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig. Natt och dag är heller inte exakt lika långa vid vårdagjämningen, som man kanske tror. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit. Refraktionen medför också att dag och natt är lika långa först något dygn efter höstdagjämningen.

 

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.