Var med och slåss för svensk Husmanskost!

Var med och slåss för svensk Husmanskost!

Minnenas Journal vill, i den legendariska krögaren Tore Wretmans anda, slå ett slag för den svenska husmanskostens förträfflighet. Enkla råvaror lagade med omsorg, med varor direkt från jorden, havet och skogen. Inte processade i någon fabrik. Om några har kunskap om husmanskost så är det Minnenas Journals läsare. Många av er har vuxit upp med oxbringa, dillkött och ärtsoppa. Vilka kan bättre bidra med kunskap om våra traditionella rätter? Skicka in era bästa recept på vår husmanskost och berätta hur ni lärde er att laga den! Vi kommer att publicera era recept och berättelser under detta år, till glädje för andra. n
Skriv till: Svenska Media Docu AB, Minnenas Journal, Svärdvägen 9, 182 33 Danderyd. Märk ert brev med ”Receptstafetten”.

Örumhuset i Skåne. Här bodde Elna fram till 1940-talet i ett hus från 1806. Hon tillhörde klassen husman (ej markägare) där det lagades det vi idag kallar husmanskost.
Örumhuset i Skåne. Här bodde Elna fram till 1940-talet i ett hus från 1806. Hon tillhörde klassen husman (ej markägare) där det lagades det vi idag kallar husmanskost.

Husmanskost var den fattiges mat
Ordet husman kommer ursprungligen från en inte så välbeställd klass på 1800-talet som ägde sitt hus men aldrig mark. De sågs som en arbetskraftsreserv till jordägarna och sög sällan fett från fingrarna. De lagade enkla rätter ur enkla förhållanden och åt som oftast nyttigare mat (rotfrukter) än de som hade råd att frossa.

Wretman gjorde det enkla fint
Tore Wretman var en av 1900-talets stora kockar som genom sitt affärssinne gjorde Operakällaren till ett tempel för att återupptäcka den svenska husmanskosten. I hans regi stod plötsligt köttbullen, raggmunk & fläsk eller salt sill högst på menyn. I dag finns många krogar som bjuder på vällagad husmanskost men hemma slarvar många av oss i brist på tid.

Vad smakar bättre än raggmunk och stekt fläsk?
Vad smakar bättre än raggmunk och stekt fläsk?

Redaktionens fem-i-topp-lista
1. Raggmunk/Rårakor  med fläsk och lingon.
2. Köttbullar med lingon.
3. Dillkött (Kalvbringa eller lamm).
4. Ärtsoppa med fläsk. (Och pannkakor med sylt.)
5. Stekt salt sill med löksås.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.