Vad vore julen utan julmust?

Vad vore julen utan julmust?

Julmusten har en given plats på alla julbord. Men det är inte många som vet hur den kom till. Anna Carlstedt har skrivit en bok om dryckens historia, som har sitt ursprung i den svenska nykterhetsrörelsen.

Anna Carlstedt.
Anna Carlstedt.

Anna Carlstedt insåg att det inte fanns några böcker om julmustens historia så det kändes som ett perfekt ämne att skriva om.
– Det finns nog inte någon dryck som så många förknippar med glädje, trygghet och samhörighet. Jag har själv tydliga minnen från när jag var liten och vi firade jul hemma i mormors lilla röda stuga. Då bjöds det alltid på julmust, så ämnet ligger mig varmt om hjärtat, säger hon och tillägger att när hon började göra research blev hon först förvånad över hur litet som det överhuvudtaget hade skrivits om musten. Men så fick hon god kontakt med familjen Roberts i Örebro som är det företag som levererar i stort sett alla essenser till de olika tillverkarna, och då uppdagades en fascinerande historia.

Allt började strax efter förra sekelskiftet när den utåtriktade och engagerade nykterhetskämpen Robert Roberts tyckte att det inte fanns några riktigt bra alkoholfria alternativ till den tidens julbord. Han skickade sin son Harry till Tyskland för att snappa upp nya idéer och för att studera hur olika typer av läsk tillverkades och marknadsfördes i Tyskland, som på den tiden låg långt före Sverige. Från början var tanken att man skulle ta fram en ny sorts alkoholfri öl som var så pass välsmakande att folk skulle välja den framför vanliga ölsorter. Snart kom sonen hem med både recept och essenser som förfinades och kom att bli till den succé som spred sig över hela landet som en löpeld. Från början kallades drycken dock julöl men snart bytte man namn till julmust, och resten är historia.

Här skapas musthistoria. Företaget Roberts grundare Robert Roberts med sonen Harry och anställda i laboratoriet på tidigt 1900-tal. Det var sonen Harry, bilden nedan, som kom hem med receptet som blev en succé.
Här skapas musthistoria. Företaget Roberts grundare Robert Roberts med sonen Harry och anställda i laboratoriet på tidigt 1900-tal. Det var sonen Harry, bilden nedan, som kom hem med receptet som blev en succé.

Till skillnad från många andra svenska innovationer har det under årens lopp visat sig vara svårt att exportera drycken, försök har gjorts och den finns bland annat på Ikeavaruhusen. Men något riktigt uppsving i andra länder har låtit vänta på sig.
– Det är väl ingen som riktigt vet varför. Trots att julmusten är väldigt populär i Sverige under julen, den står för ungefär hälften av läskförsäljningen i december, verkar det som den har svårt att konkurrera med läskförsäljningen i andra länder, säger Anna Carlstedt som tror att en orsak till den inhemska succén är att den passar såväl ihop med det som finns på de svenska julborden.

Fet och kryddstark mat gifter sig väldigt bra med den fylliga drycken som kompletterar och lyfter smakerna till nya nivåer. Eftersom familjen Roberts valde att satsa stort på sin nya must kom försäljningen att ta verklig fart under 1920-talet då mycket av den offentliga debatten handlade om alkoholens skadeverkningar på människors hälsa, vilket bland annat ledde fram till en folkomröstning om att totalförbjuda försäljningen av alkohol. I dag är ingredienserna till essensen en väl bevarad familjehemlighet och det är bara några få i företagsledningen som vet exakt vad och i vilka proportioner essensen innehåller. Men så mycket är känt att själva stommen består av humle och malt och sen tillkommer en mix av olika exotiska kryddor som skapar den speciella smaken. Även om receptet är hemligt finns det många som försökt att identifiera ingredienserna i den färdiga julmusten, och Anna Carlstedt nämner bland annat Christoffer Johansson som driver bloggen Addicted To Julmust. Han menar att det finns i alla fall ett trettiotal ingredienser i olika kombinationer hos de cirka 40 julmustsorter som finns. Hit hör till exempel aspartam, aromämnen (naturliga, naturidentiska, syntetiska, rökaromer), citronsyra, enbär, glukos-fruktossirap, humle, kaliumsorbat, kolsyrat vatten, kryddextrakt, källvatten, malt, natriumbensoat, natriumcitrater, sackarin, socker och sockerkulör.

IBL-13333

Under årens lopp har familjen Roberts fått flera propåer från andra tillverkare som försökt att köpa receptet, men hittills har man behållit familjehemligheterna för sig själva. En av de mest ihärdiga är The Coca Cola Company som oroats över att den egna försäljningen av läskedrycker ständigt halveras i december, och man har bland annat sagt upp avtal med svenska bryggerier för att de inte sålt mer av Coca Colas varumärken på bekostnad av andra drycker som till exempel julmusten. För tolv år sedan valde Coca Cola att istället köpa mustextrakt som sedan lanserades under det egna varumärket Bjäre. Satsningen blev aldrig någon riktig succé utan plockades bort efter några år ur sortimentet, men gjorde en comeback i den mindre skalan 2011. Anna Carlstedt konstaterar att det även ryktats om att EU försökt stoppa julmusten på grund av det fanns karamellfärg i den, men snart visade det sig att eftersom julmusten klassificeras som läsk och inte alkoholfri öl omfattades den inte av EU:s lista över maltdrycker.
– Och tur var väl det, det är inte många svenska produkter som funnits så länge i samma tappning som just julmusten, den är helt klart en riktig bestseller som jag hoppas kommer att finna sina köpare under lång tid framöver.

H&R Julmust 5

Här hittar du boken
Julmustens historia av Anna Carlstedt är utgiven av Gidlunds förlag. Boken kan köpas på Bokus.com för 178 kronor.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.