Utan Arne Weise ingen riktig jul…

Utan Arne Weise ingen riktig jul…

Få personer har gått genom rutan som han. Varje jul under 30 år väntade vi på att få fira jul efter det att Arne Weise sagt de magiska orden. Själv valde han att fira julen i TV i stället för med sin familj.

Lasse KronérLasse kunde inte tända ljuset
Inget ljus. När Lasse Kronér 2008 blev utsedd till julvärd ringde han upp Arne Weise.
– Jag kan inte tända ett ljus, det måste du lära mig.
– Hur ska det gå till då, undrade Arne Weise.
– Du talar in på band och så ligger det och rullar i direktsändning och så svarar jag live, föreslog Lasse Kronér.
Så blev det. När det var tid att tända ljuset ”ringde” Lasse Kronér Arne Weise.
– Ska du inte tända det där ljuset nu? frågade Arne.
– Men jag vet inte riktigt hur man gör.
– Slå stickan mot plånet och sätt det mot ljuset, svarade veteranen Arne.
Alla trodde att samtalet var i direktsändning och ytterligare en julafton hade inletts.

 

Tjuren FerdinandRör inte vår Ferdinand
Nationalklenod. I slutet av 1990-talet tog man beslutet att lyfta ut tjuren Ferdinand ur Kalle Anka.
– Disney krävde att vi måste visa en snutt av nyutkomna filmer. Och något måste ut. Det blev tjuren Ferdinand. Men det var tokfel. Folk stod utanför TV-huset och demonstrerade tills vi tog den tillbaka, berättar Arne Weise.

 

civilon+(1)Tjuren Ferdinand fanns i verkligheten
Francos hunger. Tjuren Ferdinand fanns i verkligheten under namnet Civilión i Spanien på 1930-talet. Ett praktexemplar till tjur – som inte ville slåss. Ryktet om hans storhet växte och det skrevs spaltmeter om denna magnifika stridstjur. Men mycket till strid fanns inte i denna tjurs sinne. Då han släpades till Barcelonas största arena och fick möta den tidens största tjurfäktare gav han igen för alla svärdstick han utsattes för. Men publiken ställde sig enhälligt upp och krävde att Civilión skulle benådas.
En man sprang in med en hökärve för att locka ut Civilión som rusade mot mannen och gned mulen mot honom. Alvarez, som mannen hette, ledde ut Civilión från arenan. Sagan fick ett abrupt slut då Francos revolutionärer fann Civilión. De slaktade honom och åt upp den vackra tjuren i brist på mat.

Källa: Peter Englund: Tystnadens historia och andra essäer.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.