Uppdrag: Stämmer kartan i Hedemora?

Uppdrag: Stämmer kartan i Hedemora?

Misstänksamma. Året är 1963. Spionen Stig Vennerström åker fast och det är spritstrejk, bara fina viner finns kvar på Systemet när butikerna inte får några leveranser. Kartverkets personal kommer till Hedemora för att rita kartor och kontrollera att fastighetsregistret stämmer med verkligheten. Det är inte helt lätt, ty alla är misstänksamma när ”myndighetspersoner” dyker upp från kungliga huvudstaden. En liten klungby utanför staden har ett komplicerat fastighetsnät. Här är lagaskiftesreformen ett tämligen okänt och onödigt begrepp. Ägorna har delats i sämja under generationer och många av fastighetsägarna finns i både Nord- och Sydamerika. Hur tackla problemet?Jag bestämmer mig för att parkera utanför byn och sedan haffa den förste som kommer fram. Då kommer i sakta mak en man i häst och vagn. Jag presenterar mitt ärende. Han tittar på mig uppifrån och ner och säger på klingande dalmål:
”Den som begär laga skifta här, får aldrig uppleva det”. Han lämnade en förvånad och skakad ung kartritare efter sig. Med hjälp av närmaste chef börjar vi att nysta i härvan, men kommer inte långt. Ärendet överlämnas uppåt i hierarkin. För övrigt blir jag i mitt jobb erbjuden både det ena och de andra av oroliga fastighetsägare, bland annat en sommarstugetomt vid sjön!
Inskickat av Sten Bjerketun, Tomelilla.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.