Unika ABC-boken fångade 60-talet

Unika ABC-boken fångade 60-talet

I mitten av 1960-talet hade TV bara en kanal och mycket som sändes väckte stort intresse. Störst av allt var Hylands hörna. När svenska folket uppmanades att lämna bidrag på vers till en ABC-bok strömmade bidragen in.

Boken, som kom ut 1966, såldes sedan genom Radiohjälpen till förmån för leprasjuka barn över hela världen och inbringade över två miljoner kronor (cirka 18 miljoner i dagens penningvärde). Idén kom ursprungligen från TV-producenten Gunnar Wersén. Varje lördag, i veckans Hylands hörna, presenterades en vinnare tills alla bokstäver fått sin vers.

Några av dåtidens mest kända svenska konstnärer engagerades för att göra bilder till texterna och resultatet blev ett mycket talande tidsdokument. Bilderna är tillkomna för att illustrera verserna och tillsammans ger de en ovanligt levande bild av en tid då landet började kliva ur det gamla småskaliga samhället och in i en mer global tid. Här bredvid har vi valt ut några exempel.

Astronauten råder sonen stå i bostadskö på månen

abc001_lowres

RYMDEN KOM NÄRMARE. Fem år tidigare hade Sovjet skickat ut den första människan, Jurij Gagarin, på en rymdresa runt jordklotet. Det satte press på USA och president John F Kennedy lovade samma år att senast 1970 skulle en amerikansk astronaut sätta sin fot på månen, ett löfte som infriades 1969. Rymdprogrammen i öst och väst var vid den här tiden högt prioriterade och en förväntansfull allmänhet följde uppmärksamt utvecklingen.

Beatles är en sorts orkester, Vars frisör har tatt semester

abc002_lowres

BEATLES VAR STÖRST. Det var det här året John Lennon kommenterade det sviktande intresset för religion med att säga att Beatles var större än Jesus. Bandets framgång var av helt nya dimensioner.

Medlemmarna hade till och med råd att skämta om att deras skivor brändes i USA efter att Johns uttalande misstolkats. ”De måste i alla fall köpa skivorna innan de bränner dem”, kommenterade George Harrison.

Redan hösten 1963 kom Beatles första gången till Sverige och uppträdde då också i det populära TV-programmet Drop in. Gruppens turné 1966 blev deras sista. Dels på grund av uppståndelsen i USA, dels efter en obehaglig upplevelse på Filippinerna sedan de artigt tackat nej till en inbjudan från presidenten Marcos hustru och fått hela folket och landets myndigheter emot sig.

De ansåg också att turnerandet var onödigt eftersom ingen kunde uppleva musiken på grund av alla skrik från fansen.

Zebran är bland djuren pop, Tänk att födas klädd i OP

abc004_lowres

Dekolletage är nuförtiden sidenklänning utan siden

abc003_lowres

NYTT MODE. Bokstäverna D och Z fick beskriva den nya frigjordheten och modet. Det var vid den här tiden många som slängde behån och minikjolarna lanserades. De nya svart-vita OP-mönstren (Optical Art) presenterade djärva mönster i kraftfulla kontraster.

Glesbygd är en trist miljö, Ensam får man stå i kö

abc005_lowres

Snabbköp är när folk i massor står och trängs i samma kassor

abc006_lowres

URBANT OCH STORSKALIGT. Glesbygd var ett ord som hördes allt oftare under 60-talet. Fler och fler sålda bilar, uppväxande snabbköp och stormarknader utefter vägarna gjorde att små samhällen fick svårt att behålla sina lanthandlare, post- och bankkontor. Redan 1947 hade Konsum öppnat sin första självbetjäningsbutik och 1962 kom landets första stormarknad, Wessels utanför Malmö.

VILKEN SUCCÉ. ABC-bok såldes i över en halv miljon exemplar och inbringade 18 miljoner kronor i dagens penningvärde till världens leprasjuka.
VILKEN SUCCÉ. ABC-bok såldes i över en halv miljon exemplar och inbringade 18 miljoner kronor i dagens penningvärde till världens leprasjuka

 

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.