Ulf Svensson startade Kolmårdens djurpark 1965: ”Starta aldrig en djurpark, det blir bara förluster!”

Ulf Svensson startade Kolmårdens djurpark 1965: ”Starta aldrig en djurpark, det blir bara förluster!”

Ulf Svensson, 86, räddade på 60-talet kommunen med ett storslaget projekt. Han lyckades övertala herrarna att satsa på Kolmårdens Djurpark – en vild idé som i dag är en världssuccé. 

värd en applåd. Ulf Svensson fick 1982 den fjärde ”Lisebergsapplåden” för sina insatser med Kolmårdens djurpark.
Värd en applåd. Ulf Svensson fick 1982 den fjärde ”Lisebergsapplåden” för sina insatser med Kolmårdens djurpark.

I början av 60-talet var Kolmården en av Sveriges sämsta kommuner. Stor utflyttning och det fanns inte ens pengar till att byta trasiga gatlyktor. Då träder räddningen in i form av en 32-årig blond man med intensiva blå ögon. Det visar sig snart att han inte är en vanlig Svensson. Förnamnet är Ulf med erfarenhet från bland annat svenska scoutrörelsen samt stort intresse för både människor och djur. Han vill förvandla en del av det stora bergs-och skogsområdet i huvudsakligen Östergötland till en djurpark av aldrig tidigare skådat slag. De hårt pressade kommunalråden tvingades mer eller mindre att säga ja till förslaget. Något var tvunget att hända med Kolmården. Ulf Svensson blev landets första betalda kommunalkonsulent och fick ett år på sig att förverkliga sin dröm.
– Jag minns att jag tänkte att här finns varje år tusentals människor som vandrar omkring i Kolmården och plockar bär och svamp. De badar i Bråviken utan att betala ett enda öre. Jag ville till en början göra ett fritidsområde och få in lite inkomster. Det blev så småningom Kolmårdens djurpark.

Ulf Svensson började kontakta olika djurparker runt om i Europa. Det enda svar han fick kom från Parken Zoo i Eskilstuna som öppnade redan 1954: ”Starta aldrig en djurpark, det blir bara förluster!” Men Ulf gav inte upp. Han besökte dåvarande finansminister Gunnar Sträng som bara skakade på huvudet och sa: ”Det är två fel med projektet. Du ligger tio år före din tid och Du kan aldrig skaffa fram pengar till byggandet.”
Strängs kommentar var som tändvätska för Ulf Svensson. Han ringde upp arkitekten Tage Hedlund i Borås. En barndomsvän han i unga år spelat fotboll med. Hedlund som ritat Borås populära djurpark var intresserad och erbjöd sig att göra några utkast för ett minimalt arvode. Det dröjde inte länge förrän de två strövade omkring i skogarna, trampade över myrarna och klättrade i bergen. Ulf hade tre olika platser i det stora området att placera djurparken på. Till slut fastnade han för området som låg 18 km nordost om Norrköping vid Bråvikens norra strand beläget 100 meter över havet.
– Det var den bästa platsen med tanke på närhet till vatten och den fantastiska bergutsikten över vattnet.

Reslig gestalt. En björn hälsar besökarna välkomna till Safariparken.
Reslig gestalt. En björn hälsar besökarna välkomna till Safariparken.

Den sommaren tillbringade Ulf Svensson med att läsa så mycket litteratur om djurparker han hann med när han inte för egen bekostad gav sig ut på resor och besökte olika djurparker runt om i Europa. Han tog kontakt med en erfaren djurhandlare i Köpenhamn och fick av honom en lista på antalet djur som behövdes och vad kostnaden ungefär kunde bli för dem. Med hjälp av den informationen och arkitekten Hedlunds beräkningar lade Ulf Svensson fram kostnadsplan för kommunfullmäktige i december 1962. Den godkändes enhälligt trots att finansieringen ännu inte var klar. Fattiga Kolmården behövde skaka fram 1,5 miljoner i startkapital.
– Det var en tuff tid, berättar Ulf. Enda möjligheten var att övertyga privata finansiärer att hoppa på tåget. Tage Hedlund trodde på projektet och var först med att köpa in sig. En känd byggmästare i Stockholm och en restaurangägare i Malmö var också med.

Sommaren två år efter att idén fördes fram var kapitalet i hamn. Sista augusti 1964 tog dåvarande landshövding Per Eckerberg första spadtaget i marken och nu började ett intensivt arbete. Orten bidrog själv med runt 100 arbetslösa bland byggnadsarbetarna. Allt gick i rasande fart. I december samma år fick Svensson ett insidertips om att det kunde finnas mul- och klövsjuka i Danmark.
– Jag kan berätta det nu eftersom händelsen är preskriberad i dag. Vi hade köpt in över tvåhundra djur hos handlaren i Helsingör vilka skulle levereras strax innan den annalkande premiären. I all hast åkte jag och mina medarbetare i fem lastbilar ner för att hämta hem apor, antiloper, kameler och tigrar. När vi kom till Helsingör med vår last runt elvatiden på kvällen gick en av lastbilarna sönder. Gränsen skulle stängas vid midnatt. Jag lyckades hitta en bonde som med hjälp av en traktor drog ombord den trasiga lastbilen på färjan en kvart innan gränsen stängdes.

Så kom dagen då det skulle visa sig om Ulf Svensson planer om en djurpark i Kolmårdens storslagna natur skulle hålla måttet. Tidningar, radio och TV hade följt tillkomsten av djurparken. Nu väntade Ulf, hans medarbetare och alla djuren bara på publiken. Redan tidigt på morgonen ringde det hem till Ulf Svensson. Det var jäktad och pressad polis i luren som meddelade att de fått svårigheter med trafiken fram till Djurparken. På förmiddagen uppstod kaos. Trafiken fick dirigeras om. När det var som värst hade en kö bildats med bilar på över två mil! Över 40 000 tog sig in genom djurparkens grindar första dagen! Stämningen var hög när landshövdingen Per Eckerberg klippte de blågula banden som satt mellan två bräkande getter som lugnt gick och betade på den gröna marken.
Succén var ett faktum redan efter första dagen. Greppet att inte ha några burar utan att djuren fick röra sig fritt inom vissa områden gjorde att folk fick en helt annan kontakt med dem. Det är klart att de 17 tigrarna som också snabbt blev populärast hade en egen inhägnad. Den var då Europas största och gav ett exotiskt intryck när de vandrade runt bland tallar och andra nordiska träslag i sin omgivning.

Står det något om mig? Kolmårdens egen brevbärare har kommit fram till Herr Chimpans på sin runda. Han läser noga igenom APressen ihop om att hitta något matnyttigt.
Står det något om mig? Kolmårdens egen brevbärare har kommit fram till Herr Chimpans på sin runda. Han läser noga igenom APressen ihop om att hitta något matnyttigt.

Första halvåret kom över 400 000 till Kolmårdens djurpark. Bland publiken fanns också besökare från olika djurparker runt om i Europa. De utflyttade ortsborna från kommunen började återvända och äntligen andades det optimism i Kolmården. Ulf Svensson borde var helnöjd men säger:
– Det farligaste i det här läget var om vi slagit oss till ro och trott att allt var färdigt. Det vore inte bra att slå av på takten. Då kunde projektet förlora sin livskraft. Andra stora nöjesparker som Liseberg eller Gröna Lund presenterade en nyhet varje år. Vi tog efter fastän här handlade det inte i första hand om karuseller och andra åkdon utan om attraktiva djur i så naturlig miljö som möjligt.
Ulf Svensson blev snabbt hemtam i djurparksbranschen. 1968 byggdes en av världens största anläggningar för isbjörnar. Ett naturligt berg med en nio meter djup bassäng där fyra miljoner liter vatten ständigt cirkulerade för att de vita björnarna skulle trivas. 1969 kom ett omtyckt delfinarium. Och så höll det på. Med 250 hektar blev Kolmården också Europas till ytan största djurpark. Det märkliga var att djuren från Afrika som noshörningar, sebror, kameler, elefanter och tigrarna väl anpassade sig till det svenska klimatet. När snön föll under vintertid tog elefanterna in snön in sina snablar och sprutade den över ryggen. Tigrarna var kanske det djur som älskade de vita flingorna mest. De rullade runt och slog med sina tassar i den ibland meterdjupa snön.

Kolmårdens djurpark var inte bara djur. Ulf Svensson med sinne för PR såg till att parken också lockade till sig kändisar. Vår kungafamilj har besökt Kolmårdens djurpark flera gånger, statsminister Tage Erlander fick på sin tid träffa en närgången tiger och hans efterträdare Olof Palme var med sin familj där flera gånger. För att inte tala om alla artister, ingen nämnd ingen glömd. Ove Rainer generaldirektör på Postverket innan politiken kallade ordnade så att Kolmårdens djurpark fick egen poststämpel och eget postnummer. Parken hade även en egen bank.

Bångstyriga ungar. Ett antal tigerungar har hittat en perfekt skrinda att leka i. Tigrar har alltid varit en stor attraktion på Kolmården.
Bångstyriga ungar. Ett antal tigerungar har hittat en perfekt skrinda att leka i. Tigrar har alltid varit en stor attraktion på Kolmården.

Ulf Svensson reste ofta runt och besökte andra djurparker runt om i Europa. I Rostock i dåvarande Östtyskland inledde han 1968 ett samarbete med två djurparker. Två djurvårdare skulle vartannat år gästa respektive parker.
– Vad jag inte visste då var att chefen för Rostock Zoo, Dieter Schwartz var Statsiagent. Han hade i unga år tvingats skriva på ett dokument för att få pengar till sina juridikstudier. Hans uppgift förutom att sköta om djurparken var att vart fjortonde dag lämna rapporter om personer som kunde vara intressanta för DDR:s säkerhetspolis att bevaka.
Djurparkschefen utförde sitt uppdrag med största noggrannhet. Han hade redan 1957 under täcknamnet ”Imme” börjat sitt arbete för den statliga östtyska spionageorganisationen Statsi. Bland alla personer som registrerades var Ulf Svensson, två kommunalråd och tre fullmäktige från Norrköping!
– Det hela avslöjades på 90-talet av Expressenjournalisten Alf Montan efter berlinmuren fallit. Förutom de här nämnda fanns också ett trettiotal medarbetare från Kolmårdens djurpark i listorna. När detta kom fram förhördes vi alla av Säpo. I dag skrattar jag mest åt uppgifterna.
Ulf Svenssons insats räddade Kolmårdens kommun i ett prekärt läge. Han var ansvarig för Djurparken fram till 1988. Sedan fortsatte han som koncernchef fram till 1991. I dag räknas Kolmårdens djurpark till en av landets stora turistattraktioner. 2015 kom över 700 000 besökare till parken som numera är i privat ägo. En kommunalman utryckte för en del år sedan sin åsikt om Kolmårdens djurpark. Han sa:
”Vår kommun har blivit en oas för både människor och djur”.

Celebert besök. Olof Palme är på besök i barnens klapphage, samma år som han förlorade valet.
Celebert besök. Olof Palme är på besök i barnens klapphage, samma år som han förlorade valet.

Hyllad av staten i offentlig utredning

Namn: Ulf Svensson.
Ålder: 86 år.
Familj: Hustrun Marianne Sterner-Svensson.
Yrke: Entreprenör. Sitter i styrelsen för barndiabetesfonden.
Bor: I Norrköping.
Omnämnd i SOU 2003:90: ”Ulf Svensson gick från ord till handling trots hårt motstånd från många håll. Projektet lyckades mot alla odds och satte kommunen på världskartan. Uppbyggnaden gjordes genom innovativa finansieringslösningar. Inget var omöjligt.”

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.