TV-serierna som fick Sverige att stanna

TV-serierna som fick Sverige att stanna

Alla har vi minnen av magiska ögonblick i TV-soffan. I Minnenas Journal nummer 5 berättade vi om program som fick Sverige att stanna. Här är fler exempel: De älskade TV-serierna med landets bästa skådespelare i toppform. 

Erland och Liv fick oss att vallfärda till familjeterapin

1973 hade Ingmar Bergmans TV-serie Scener ur ett äktenskap premiär. Serien visades i sex avsnitt och fick höga tittarsiffror. Tittarna kände en stark identifikation med paret Johan och Marianne, gestaltade av Erland Josephson och Liv Ullman. Mauritz Edström i DN skrev (17.5.1973): ”Den uppmärksamhet serien väckt kan inte förvåna. Säkerligen har många människor sett sig själva och sina konflikter i en spegel. Med intuitiv säkerhet och verklig erfarenhet har Bergman skurit fram elementära konfliktsituationer och reaktioner som vi på ett eller annat sätt kan känna igen som våra egna.” Familjerådgivningsbyråerna blev nerringda av förtvivlade människor som behövde hjälp med sina äktenskap. Väntetiden var före serien i snitt tre veckor, men anstormningen gjorde att den ökade till tre månader! I pressen hävdades att serien hjälpte till att rädda hundratals äktenskap genom att folk inspirerades till att diskutera sitt samliv. Men när den visades i Danmark rapporterades istället om en ökad skilsmässostatistik. Serien blev en av SVT:s största framgångar utomlands, såldes till många länder och skapade debatt var den än visades.

Olycksgubbe. Farbror Melker hamnade ständigt i problem.
Olycksgubbe. Farbror Melker hamnade ständigt i problem.

Farbror Melker lärde oss att salta efter behag

Om en viss gata i stan, hur man saltar efter behag eller hur man bär sig åt för att få den rätta knycken är sådant som vi lärde oss genom att se på Vi på Saltkråkan 1964. Serien skrevs direkt för TV av Astrid Lindgren och regisserades av Olle Hellbom. Få serier kan med större rätt kallas för klassiker. Saltkråkan har fått bli symbol för den ultimata svenska sommaridyllen. De skådespelare som var med har sedan dess varit ett med sina roller, på gott och ont. Melker, Malin, Tjorven och Båtsman kan klassas som TV-ikoner. Tretton avsnitt spelades in och hela filmteamet bodde på ön Norröra i Stockholms skärgård. Astrid, som hade ett eget sommarställe vid Furusund, tog en aktiv del i inspelningen och hade allt som oftast med sig tårta till barnen.

Brokigt persongalleri. Helena Brodin som Signe i Hedebyborna och Ingvar Hirdvall som Skomakar-Ludde.
Brokigt persongalleri. Helena Brodin som Signe i Hedebyborna och Ingvar Hirdvall som Skomakar-Ludde.

Ingvar Hirdvall lärde oss om livet i slott och koja

2010 utsågs Hedebyborna i en omröstning ordnad av P1 till den bästa svenska TV-serien någonsin. Serien sändes mellan åren 1978 och 1982 och byggde på Sven Delblancs romanserie bestående av verken Åminne, Stenfågel, Vinteride och Stadsporten, utgivna under 1970-talet. I fokus stod människorna i ett litet samhälle i Södermanland, i det fiktiva Hedeby. De karaktärer som vann publikens hjärtan kom både från överklass och arbetarklass. Serien antog alltså ett brett klassperspektiv i sin ansats att skildra åren mellan 1937 och 1945. Delblanc skrev själv manus till serien och Håkan Ersgård stod för regin. Inspelningarna gjordes mestadels i trakterna kring Trosa och Vagnshärad, medan interiörerna togs i filmstudio i Göteborg.

Älskat par. Allan Edwall och Sif Ruud gjorde TV-succé av Strindberg.
Älskat par. Allan Edwall och Sif Ruud
gjorde TV-succé av Strindberg.

Allan Edwall var tvungen att flytta

August Strindbergs älskade roman Hemsöborna som skrevs 1887 har blivit filmad flera gånger. Första gången som stumfilm 1919, andra gången 1944 och tredje gången 1955 i färg och i regi av Arne Mattsson. 1966 spelades den in som TV-serie i sju delar. Bengt Lagerkvist regisserade och kunde glädjas åt hisnande höga tittarsiffror. Mellan 60 och 80 procent av befolkningen lär ha sett serien, oavsett om de ägde en TV eller inte. Så på lördagskvällarna var det under några veckor 1966 inte mycket folk i rörelse runtom i Sverige. Allan Edwall gjorde rollen som Carlsson och spelade mot Sif Ruud. Båda blev hyllade för sina insatser och fick var sin plakett av Svenska Filmsamfundet, men kändisskapet blev jobbigt. Folk skrek Carlsson efter Edwall på gatorna och han tvingades till och med flytta till hemlig adress för att få vara ifred. När han intervjuades efteråt sa han: ”Det är som om jag förlorat mitt namn och min identitet.” Serien blev också en stor framgång för den unge Sven Wollter som spelade karaktären Gusten.

Parad­roller. Sven Wollter som Raskens och Gurie Nordvall som Ida.
Parad­roller. Sven Wollter som Raskens och Gurie Nordvall som Ida.

Sven Wollter slog tittarrekord

Raskens har kallats för svensk nationalserie och det med rätta. Ingen TV-serie i historien har haft högre tittarsiffror. Det uppskattades att cirka 76 procent av befolkningen följde serien, vilket motsvarade ungefär 5,2 miljoner tittare. När den visades i åtta timslånga avsnitt vintern 1976 tömdes bokstavligen gatorna på folk. Som förlaga låg Vilhelm Mobergs roman Raskens från 1927 med undertiteln En soldatfamiljs historia. Serien utspelade sig i Småland under senare hälften av 1800-talet och gav en inblick i ett soldathem såsom det livet kunde te sig under indelningssystemet. Skådespelarna övade mycket på att få till den perfekta småländska dialekten, vilket sedan har blivit älskvärt parodierat. Kärleksparet soldat Gustav Rask och hans hustru Ida, gestaltade av Sven Wollter och Gurie Nordwall, tog svenska folkets hjärtan i besittning. Gurie fick mängder av beundrarbrev, ofta bara adresserade till Ida. Den huvudsakliga inspelningsplatsen, soldattorpet i Torrås, Västergötland, fick mängder av besökare efter att serien visats. Tyvärr är stugan numera riven eftersom den tilläts förfalla.

Deckare. Lars Ekborg spelade kommis­sarie Yates i Halsduken.
Deckare. Lars Ekborg spelade kommis­sarie Yates i Halsduken.

Lars Ekborgsatte skräck i tittarna

Lars Ekborg spelade 1962 kommissarie Yates i den kusliga kriminalserien Halsduken där en kvinnomördare går lös. Den byggde på den brittiska förlagan från 1959, The Scarf. Serien utspelades därför i England, men med svensk dialog. Den räknas som den första spänningsserien i svensk television och blev en riktig snackis bland tv-tittarna. Man såg serien med skräckblandad förtjusning. Glädjen var stor när SVT lade upp serien på Öppet arkiv och den kunde ses om, då den endast repriserats en gång under 1990-talet.

BRILJERADE. Edvin Adolphson som den tragikomiske Markurell.
BRILJERADE. Edvin Adolphson som den tragikomiske Markurell.

Edvin Adolphson gjorde sin sista roll

Markurells i Wadköping visades i fyra delar 1968 i regi av Hans Dahlin. Edvin Adolphson briljerade som den bufflige, men godhjärtade Harald Hilding Markurell vilket blev hans sista roll efter mer än 100 olika rollprestationer i film och TV. Fru Markurell spelades av Eva Dahlbeck och deras son av Ulf Brunnberg som fick sitt genombrott med rollen. Serien var baserad på Hjalmar Bergmans roman från 1919 och historien utspelar sig intressant nog under en enda dag, 6 juni 1913. Berättelsen betraktas ofta som komisk, men är även fylld av tragik. Romanen hade filmats vid två tillfällen före TV-serien, först 1930 i en svensk-tysk version i regi av giganten Victor Sjöström under titeln Väter und Söhne. Och 1931 i en helsvensk version, också den regisserad av Sjöström och med honom själv i huvudrollen.

Genombrott. Janne Carlsson blev för evigt ”Loffe” med svenskarna efter Någonstans i Sverige.
Genombrott. Janne Carlsson blev för evigt ”Loffe” med svenskarna efter Någonstans i Sverige.

Våra soldater blev folkkära idoler

Stora Norrland, Loffe Olsson, stabsfurir Lennart Hansson och Svante ”Morsgrisen” Berglund var några av de män i beredskapen som fångade tittarnas intresse vintern 1973. Då sändes under en dryg vecka Bengt Lagerkvists TV-serie Någonstans i Sverige om Sverige under krigsåren. Titeln kommer från refrängen till schlagern Min soldat, som var en av 1940-talets populäraste melodier och sjöngs in av Ulla Billquist. En del av texten lyder: ”Hans skor är för stora och hans mössa för trång, hans byxor för smala och hans rock är för lång. Men det gör detsamma för han är min soldat någonstans i Sverige.” Serien innebar det definitiva genombrottet för Janne Carlsson, som sedan dess alltid varit Loffe med hela det svenska folket.

Skarmavbild

Du kan se serierna igen

Samtliga serier i artikeln förutom Scener ur ett äktenskap ligger upplagda på Öppet arkiv (www.oppetarkiv.se) på nätet. De flesta av serierna har även blivit utgivna på dvd och
vissa finns att få tag i på www.discshop.se.

Öppet Arkiv