Tornväktaren Roland Borg: ”Min pappa lärde mig blåsa rätt i luren”

Tornväktaren Roland Borg: ”Min pappa lärde mig blåsa rätt i luren”

Han är jämte Kurt Wallander Ystads stora turistattraktion. Tornväktaren som sedan 1700-talet varje kväll blåst i sin lur i S:ta Maria kyrka för att meddela stadens innevånare att allt är lugnt. 

Tornväktaren 2016 heter Borg i efternamn och har gjort så i fyra generationer. Den nu aktuelle Roland tog över som lurblåsare efter pappa Helmer på femtiotalet. I fyrtionio år har han tutat varje kvart i alla väderstreck mellan klockan 21.00 till 01.00 från sitt tornrum. Givetvis finns det reserver att ta till vid förhinder och ledighet.

Uppdraget som lurblåsaren har är att han ska vaka över staden och meddela medborgarna om någon fara uppstår. Förr i tiden vid eldsvåda eller någon annan fara ringde tornväktaren med en klocka utanför fönstret. Hördes då inte lurblåsaren betydde det oro i byn. I dag är klockringningen ersatt av brandmyndigheten medan lurblåsarens uppdrag är att föra traditionen vidare.
– Efter avslutat pass går jag hem och så har det hållit på, berättar Roland. Jag tog helt över efter pappa när han gick bort 1968. Han hade frågat mig flera gånger innan. Till en början var jag helt ovillig. Jag hade mitt vanliga jobb som truckförare på Hammenhögs frö och trivdes bra med det. Men efterhand förstod jag mer att pappa ville att traditionen skulle leva vidare och när jag väl satt mig in i hans ovanliga arbete insåg jag att det kunde vara värt att göra ett försök. Det har jag aldrig ångrat.

Vakar över Ystad. Högt uppe i tornet står Roland och blåser i sin lur så Ystads invånare kan sova tryggt.
Vakar över Ystad. Högt uppe i tornet står Roland och blåser i sin lur så Ystads invånare kan sova tryggt.

Nu är det sonen Robert som skolats in i yrket. Men han är för ögonblicket ledig. Hans familjs fem barn pockar på berättigad uppmärksamhet och Roberts tid kommer. Han har redan varit uppe i tornet och träningsblåst i luren. Innan Roland Borgs pappa hade hans far liksom farfar far varit tornväktare. Att ta sig upp i kyrkans tornrum är ingen lätt uppgift. För närvarande har inte allmänheten tillåtelse komma dit upp. De 108 trappstegen går i en virvel 35 meter upp och det är inget för den som har anlag för svindel. När vi sakta på knarrande steg sakta närmar oss själva tornrummet går tankarna till Hitchcocks klassiker Vertigo (Studie i brott) men vi når i alla fall vårt mål till slut. För Roland Borg är det ingen match. Han har ju mångårig träning och nästan springer upp. Nu i kyrkan ska förstärkningsarbeten påbörjas och sedan är det fritt fram igen. Under tiden berättar Roland om sitt jobb inne i kyrkan för intresserade turister. Han ger sig även ut på föreläsningar och talar om hur det är att vara tornväktare. Under åren har många kända ansikten lyckats ta sig upp till S:ta Marias tornrum. Den mest kände är kung Gustaf VI Adolf som 1956 spänstigt klättrade upp och gjorde ett besök. Inte ens hans livvakter ville följa med honom upp. En omtyckt person som hälsat på var skådespelaren Åke Grönberg. Dessutom har alla som spelat kommissarie Wallander i olika sammanhang hälsat på. Av dagens TV-folk har Mat-Tina bjudit Roland Borg på middag på plats och Ernst Kirschsteiger tittat in.

Roland Berg kommer till sin arbetsplats redan vid 20-tiden på kvällen. Allt för att han i lugn och ro ska kunna förbereda kvällen jobb. Han möts av en Elvis Presley-kavalkad på väggarna. Roland är stor Elvis-fan och det vet de som varit och hälsat på. Det sitter massor av Elvis-affischer runt om i tornet och också inne i hans ”privata” rum. Trots ett späckat schema (se separat artikel) hinner Roland Borg med att både läsa och se på TV och de medförda DVD-filmerna. Kan tänka att det är en hel del Elvis bland dem. Han äter också en lättare måltid och äter mycket frukt. Att blåsa i den tio kilo tunga luren kräver förstås en del teknik.
– Man ska blåsa med magen och inte ta i för mycket, påpekar Roland. Tonen ska klinga ut sakta. Jag lärde mig tekniken av min far. Det gäller att forma ljudet med läpparna. Det finns ingen som blåser lika i de två lurarna som finns här. Folk märker faktiskt när det är jag som tutar och de påpekar det när jag möter dem. En gång har Roland Borg slumrat till på sin post. Något folk omedelbart reagerade för.
– Jag fick ett telefonsamtal från ett närbeläget hotell som påpekade det olämpliga att sova i sitt arbete. Det har inte hänt sedan dess. Skulle jag känna att det drar i ögonlocken finns ju alltid kaffe att tillgå.

Naturligtvis har det förekommit förslag om att automatisera Tornväktaren. Men den idén dog snabbt när den kom till allmänhetens kännedom. Så just nu föreligger inga sådana planer. Och visst vore det tråkigt om kommissarie Wallander ensam skulle bli stadens toppkändis. Inte ens skurkarna skulle gilla det.

Skifte. Roland Borg instruerar blivande lurblåsaren, sonen Robert i konsten att få rätt ljud i luren.
Skifte. Roland Borg instruerar blivande lurblåsaren, sonen Robert i konsten att få rätt ljud i luren.

Gillar Elvis, Malmö och Rögle
Namn: Roland Borg.
Ålder: 68 år.
Yrke: Tornväktare.
Familj: Hustrun Yvonne och barnen Robert och Carolina.
Bor: I Ystad på sommaren, på Österlen på vintern.
Hobby: Elvis Presley, läser gärna memoarer, barnbarnen, sport (varit tyngdlyftare), håller på Malmö FF i fotboll och Rögle i ishockey.

En tornväktares arbetstider
Det kan vid en första anblick tyckas att Tornväktaren inte kan hinna med så mycket mer än att gå runt i de fyra väderstrecken varje kvart för att blåsa i sin lur. Men med tiden har Roland Borg lärt sig att få tid till annat också. Så här ser ett tidsschema ut för honom. Han går runt i tornet och blåser i alla väderstrecken genom en liten glasruta.
21.15: Blåser en gång i alla väderstreck.
21.30: Blåser två gånger i alla väderstreck.
21.45: Blåser tre gånger i alla väderstreck.
22.00: Blåser fyra gånger i alla väderstreck.
Sedan börjar proceduren om igen fram till
01.00 då Roland Berg slutar och går hem.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.