”Tomten i mantel är det vackraste jag ägt”

”Tomten i mantel är det vackraste jag ägt”

Nu när julen och nyåret närmar sig ska det bli ett nöje för mig att plocka fram ett antal äldre kort ur mitt arkiv till Julefrid, berättar vykortssamlaren Lasse Haldenberg.

Änglar – finns dom?

Mina två vackraste vykort med änglar med många detaljer i guldtryck. Kortet med två änglar verkar vara avsänt 1907 (suddig stämpel) och det andra kortet är obegagnat. När man betraktar sådana här fina vykort är det som en lisa för själen.

gris

1. Att rida gris var populärt bland målarna

Grisar är populära bland vykortssamlarna. På detta kort syns en liten söt och leende flicka som rider på en gris med en bjällra om halsen. Kortet postades 1906 i Orsa och det röda tioöresmärket var ett måste eftersom adressaten bodde i Chicago. En svag signatur syns nertill och den tillhör ingen mindre än vår folkkära konstnärinna Jenny Nyström.

2. Sätt fart nu, mor sugga! 

Ett annat kort som föreställer en gris tycker jag är alldeles oemotståndligt. Där syns en sugga bära sina fyra kultingar på ryggen. Det här kortet har en odelad adresssida och i Sverige delade man kortens baksidor 1905. När adressidan var odelad fick man endast skriva  namn och adress där. Avsändarnamnet fick man bara skriva på bildsidan.

3. Nu är det bråda tider, lilla gris!

I jul- och nyårstider får de duktiga vykortsgrisarna bära mycket på sina ryggar. En lite pojke klamrar sig fast så gott det går när grisen reser sig på bakbenen. Kortet postades i Malmö 1908. Notera den fina ramen.

vykort11_lowres

Vackraste julkortet jag har i min samling

Ett av de finaste julkort jag någonsin ägt är tomten klädd i blå mantel med två lyckliga och förväntansfulla barn och där julklapparna sticker upp ur säcken. Kortet postades i Stockholm på julafton 1907 och man kan vara säker på att det kom fram samma dag. Det står ”1. Tur” i stämpeln, vilket innebar ”första turen” för brevbäraren. Jag har även sett kort stämplas med ”sjunde turen”. Så det var en hektisk dag för Kgl. Postverket.

vykort9_lowres

Alla tomtar har en historia

Från Frankrike kommer ett vykort med St Nicolas som delar ut godis till barnen. Motivet påminner om att vår tomte är ättling till St Nikolaus (tysk stavning) som var ett helgon. Den 6 december firar man Nikolausdagen.

vykort1_lowres

Välkommen, vem du än är 

Ett vackert julkort som innanför en mörkblå, stjärnbeströdd ram låter oss vila ögonen på ett litet hus vid en å. Det lyser välkomnande i fönstren och över den lilla bron kanske snart några inbjudna gäster ska komma gående. Kortet framställdes i färglitografisk tryckteknik. Det lades på brevlådan i Stockholm i december 1908. Mottagaren var en fröken Eriksson i Kristinehamn.

vykort12_lowres

Solstickan dök upp som julmotiv

Einar Nermans motiv på de så kallade småkorten är vackra och får mig osökt att tänka på den lille pojken på hans berömda tändsticksaskar Solstickan. Jag kan mycket väl förstå att Postverket förbjöd dessa små kort då de måste ha varit svåra att hantera i juletid. De fick inte försvinna i den viktiga korrespondensen mellan folk. 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.