Tillbaka till dåtiden – hur lätt som helst!

Tillbaka till dåtiden – hur lätt som helst!

I Göteborg finns ett ovanligt museum där du kliver rakt in i 50- och 60-talens vardagsrum. Och det är tillåtet att provsitta möbler och bläddra i klassiska tidningar. Häng med!

Eldsjäl. Gunndel Hedlund öppnar dörren till svunna tider.
Eldsjäl. Gunndel Hedlund öppnar dörren till svunna tider.

Lite i skymundan i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg ligger ett ovanligt museum som berättar precis hur det var på 50- och 60-talen. Det är inget traditionellt ställe med rep som markerar hur nära föremålen du får gå. Inga ”rör ej”– skyltar eller stränga vakter som ser till att inget otillbörligt inträffar. Nostalgicum är något så ovanligt som en utställning där du själv deltar i allt spännande som utspelas framför dina ögon. Det är hit mor- eller farfar kommer och lätt fäller en glädjetår inför storögda barnbarn som undrar vad de har hamnat. Liksom en variant av filmserien Tillbaka till framtiden.
Här kan du sätta dig i den populära Fladdermusstolen samtidigt som du tar tag i ett gammalt nummer av Bildjournalen och begrundar den tidens märkvärdigheter. Du tågar in i dåtidens vardagsrum. Här finns TVn som snabbt förvandlades till viktigaste prylen. Det var tiden då folk till och med satt och såg på testbilden eller fastnade för det kanske bästa aprilskämtet någonsin när Kjell Stensson övertygade många om att en nylonstrumpa framför bilden trollade fram färg-TV.

Fladdermus. En fåtölj för sköna stunder med en bok, kanske?
Fladdermus. En fåtölj för sköna stunder med en bok, kanske?

Det är en annorlunda utställning där du får prova klassiska Aqua Vera-rakvatten eller parfymen 4711. En violpastill att stoppa i munnen och suga på när alla dåtidens favoriter från hela världen passerar i revy på väggarna. Det är både svensk och utländsk dåtid som spelas upp. En historielektion helt utan pekpinnar. Vi tittar in i ett flickrum. Här sitter tonårstjejen i stärkt underkjol vid toalettbordet, och idolbilder med Elvis Presley, Tommy Steele och James Dean på väggarna. Pojkarna har också sitt fastän med andra premisser.

Idoler. Elvis, Göingeflickorna och Spotnicks var några av våra idoler och rockringen kom väl till pass.
Idoler. Elvis, Göingeflickorna och Spotnicks var några av våra idoler och rockringen kom väl till pass.

Du kan också prova tidstypiska kläder, möta duffelklädda siskor och böss i dåtidens trånga jeans. Här finns skyltar med korta fakta som berättar om speciella händelser som Ingos matcher, flower power  och månlandningen.
Med eldsjälen Gunndel Hedlund som ciceron går vi runt. Plötsligt stannar vi till vid ett bord där det står en klassisk svart bakelittelefon med fingerskiva.
– Här blev jag stoppad av en ung grabb i tioårsåldern som frågade vad det där var för något och hur den fungerade. Jag berättade vad det var och sa till honom att han själv fick försöka lösa problemet.

Före mobilen. Bakelittelefonen med sin fingerskiva fanns i de flesta hem.
Före mobilen. Bakelittelefonen med sin fingerskiva fanns i de flesta hem.

Pojken, telefonfödd i mobilåldern, gick bet på lösningen. Han såg lätt skakad ut när Gunndel förklarade hur telefonen fungerade. Idén till Nostalgicum började långt före Gamlestaden. Eldsjälen Gunndel Hedlund och hennes gelikar var i gång redan 1996 i föreningen Kretsloppet uppe i Stenungsund. Här var de en gratis fristående resurs till kommunen och erbjöd människor i arbetslöshet eller långvarig sjukskrivning en chans att börja om och finna vägar till att få ett jobb. Materialet till utställningen kommer från vanligt folks vindar, garderober och vrår.

Kändisar. År 1957 läste vi gärna om Romy Schneider och Karlheinz Böhm i romantiska filmen Sissi.
Kändisar. År 1957 läste vi gärna om Romy Schneider och Karlheinz Böhm i romantiska filmen Sissi.

Gunndel med aldrig sinande entusiasm berättar om hur håglösa ungdomar förvandlades när de fick något att ta tag i. 2009 öppnade föreningen det unika museet i Göteborg och två år senare second hand-butiken Coco Chanel med tillhörande syateljé. Hit kan vem som helst komma och få hjälp att skapa ett nytt plagg.

Ljuv musik. Välj och vraka bland tidens hits i en riktig jukebox.
Ljuv musik. Välj och vraka bland tidens hits i en riktig jukebox.

I bottenvåningen finns kaféet Dagny. I ena hörnet av serveringen står en stor jukebox. En ”Wurtzer Stereofonic” fylld med EP-skivor av popartister från dessa årtionden. En krona, ett gjort urval och snart hörs ljuv musik ut i lokalen.

Nostalgicum har inte samma läge som de flådiga museerna inne i stans centrum. Gunndel & Co kämpar för att hålla denna kulturskatt ovanför vattenytan. Så därför är det på plats att de kulturstyrande i stan lyfter sina blickar österut och ger dem lite stöd. Det är något många nostalgiker i hela landet skulle uppskatta.
Läs mer på: nostalgicum.wordpress.com

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.