Till slut hittade Jack hem till kärleken

Till slut hittade Jack hem till kärleken

Efter sju vändor till Amerika hittade Jack till slut både hem och trogen kärlek i byn Holmbacka i Nordmaling. Barbro Jacobsson skriver:

En fotograf kom vandrande efter vägen. Vi gissar att det var i slutet av 1920-talet eller möjligen i början av 1930-talet av hatten att döma. Det gällde att snygga till sig litet, gå in och hämta ett rent förkläde och finhatt, när det skulle bli forgrafering av. Likaså byta ut blåblusen mot en kavaj. Kubbhatten den satt alltid på. Självklart skulle också det dyraste man hade, hästen, finnas med på fotot.

Paret på fotot är Jack Jacksson och hans Hanna. Hästen hette Duva. Jack hette egentligen Jacob Jacobsson men efter att varit i Amerika sju gånger ville han ha sitt namn amerikaniserat.

Jack hade varit så kallad kontraktare. Som tjugoåring, 1884, for han till Amerika första gången. Hur han fick pengar till resan är en gåta. Han reste med tåg från Västerbotten till Göteborg, därifrån med båt till Hull, så tåg över England, förmodligen till Liverpool, därifrån med båt över Atlanten till New York och så åter tåg till Oregon.

Här i närheten av Portland arbetade han med skogsavverkning. Han arbetade ihop så mycket att han kunde inköpa ett eget skogsområde och  därmed sedan köpa biljett hem igen.

Väl hemma trummade han ihop en egen arbetsstyrka och åkte åter över Atlanten, nu som både reseledare och arbetsgivare. Skogsområdet Jack köpt in avverkades, han köpte ett nytt och så gick färden hemåt igen. Några i arbetsstyrkan följde honom hem, medan andra säkert blev kvar. Detta upprepades alltså sammanlagt sju gånger.

1898 köpte Jacks far en gård åt honom i hans födelseby, Holmbacka, som ligger inom Nordmalings kommun i Västerbotten. Fadern var helt säkert rädd att sonen skulle bli kvar i Amerika och ville ge honom en fast punkt.

Hanna var från Hörnsjö, grannby till Holmbacka. Hanna, berättas det, lär ha stått nedom huset i Holmbacka, sett ut över sjön och sagt att här och ingen annanstans ville hon bo. Och så blev det. 1912 gifte de sig och Jack stannade hemma för gott. Jack och Hanna drev jordbruk med några kor och Jack låg mycket ute som skogsarbetare. Det blev inga barn men tre fosterflickor fick sitt hem i Holmbacka.
1944 dog Jack av leukemi. Hanna levde till 1960 och dog troligen av ålderdom.

Inskickat av Barbro Jacobsson i Nordmaling

Gå in och köp våra fina böcker

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.