Tidsmaskinen är ett faktum!

Retro jordbruk
Alla är samlade på hölasset en dag under 1930-talet. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Hur såg våra liv ut i Sverige på landsbygden? När vi bodde ute i torpen, arbetade på gården och jobbade med naturen. Det var mindre än 100 år sedan. Ändå känns det som om det har gått tusentals år när man börjar tala om de gamla stugorna där vindarna drog mellan väggarna, då man bodde 14 barn i två rum och då allting gjordes för hand.

En slags romantik ligger över dessa tider. För även om det kunde vara hårt så är det något fint med arbetet som vi lärde oss av våra föräldrar och farföräldrar. Världen var kanske mycket mindre, men det lilla var stort.

På söndag kan du gå in i en tidsmaskin och fara tillbaka till världen som den såg ut förr. Mellan 19-26 juli är det nämligen dags för Gammelvalan vid Brunskog! Det ligger alldeles nära Karlstad och det är en festlighet som pågår i en hel vecka. Här finns både veteranbilar, gamla maskiner, äldre hantverk och antikviteter! Besök till exempel Spelmännens dag med folkdans och allspel, Husmödrarnas dag med antikmarknad och Barnens dag då man får hälsa på djur och lära sig att göra sina egna leksaker!

Har du förresten hört om tändkulemotorn? Se vad det var för en motor som ersatte ångmotorerna i början på 1900-talet på torsdagen 25 juli. Då visas nämligen de riktigt gamla motorerna och hur de fungerade. Dessutom får du lyssna till fantastisk musik! Dagen efter kan du träffa Peter Lamm från Antikjakten och få dina egna saker värderade! Visst låter det som en fest?

Jag tycker alltid att det är lika roligt när antikviteter blandas med eldsjälar som kan tala om gamla minnen. Om jag har tur, så kanske jag kan ta mig en sväng förbi Brunskog i veckan!

 

Retro beredskap
Foto: Sjöberg Bildbyrå.
Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.