Tidernas drömelva skulle ta VM-guld

Tidernas drömelva skulle ta VM-guld

Minnenas Journal har listat tidernas bästa svenska startelva inför fotbolls-VM i sommar. Med det här laget hade vi gått ett steg längre än succélaget 1958. Men inte utan en bortglömd engelsman. 

En tröst i bedrövelsen över att Sverige inte kvalade in till sommarens fotbolls-VM i Brasilien är att om vi satte ihop Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna skulle vi klå hela världseliten – i alla tider.
Minnenas Journals och tidningen Lands erfarna och åldrande sportnördar listar drömelvan som Erik Hamrén bara skulle kunna drömma om.
Vi har utgått från en klassisk laguppställning utan att snegla på några förvirrande nymodigheter. (Ta den med en klackspark.)
Tycker du som vi? Om inte, skicka in ditt förslag på Sveriges bästa elva till Minnenas Journal, 113 92 Stockholm.
Juryn har bestått av Lennart Rydén, 76 år (såg finalen live 1958), Torbjörn Österholm, 61 år (såg finalen på TV), Håkan Steen, 58 år (såg VM-finalen 1982 live), Hasse Gänger, 52 år (har Ronnie Hellströms autograf) och undertecknad, snart 60 (njuter än av Ralf Edströms volleykanon 1974).

Förbundskaptenen som glömdes bort

Få känner till engelsmannen George Raynor (1907–1985) och ännu färre vet att han är Sveriges mest framgångsrika förbundskapten i fotboll genom tiderna. Det var han som tog Sverige till VM-final 1958, svensk fotbolls största framgång någonsin. Vilket gav honom en medalj ur Gustaf VI Adolfs hand och än hänger ett fotografi av honom på hedersplats i Svenska Fotbollförbundets kansli.
Efter att ha varit både spelare och tränare i England kom han på kant med den engelska idén om att fotboll ska spelas mer som rugby än ett parti schack. Han var före sin tid och valde att ge sig ut i världen för att pröva sina idéer. Att gruv-arbetarens son hamnade i Irak som förbundskapten var ingen slump då länderna hade en nära allians. Hans namn började nämnas i allt större kretsar och då Sverige 1946 hörde sig för hos det engelska fotbollsförbundet efter en förbundskapten blev tipset George Raynor.
Hans och Sveriges första stora framgång kom i OS 1948 då de tog guld, förvisso mot en värld som sargats av ett världskrig. Men han hade turen att få ta hand om en gyllene generation av unga fotbollsspelare som senare under 1950-talet gjorde Sverige till en stormakt inom fotboll med spelare som Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Gunnar Gren och Nacka Skoglund. För att bara nämna några.
Trots oförsonligt hårda regler om att inga proffs fick spela i landslaget tog han Sverige till brons i VM 1950 och OS 1952.
Då VM skulle spelas i Sverige 1958 kröp förbundet till korset och tillät proffs vilket gjorde det möjligt för George Raynor att ställa upp ett världslag på hemmaplan, och succén var ett faktum.
Men Sveriges mest framgångsrika förbundskapten genom tiderna var inte helt lycklig. I en intervju långt senare erkände han: ”Jag har uppnått stora stunder som tränare utomlands men jag hade av hela mitt hjärta helst gett allt till England. Men de ville inte ha mig.”

George Raynor tränade även Åtvidaberg, Gais, AIK, Djurgården, Lazio och ett flertal engelska lag.
George Raynor tränade även Åtvidaberg, Gais, AIK, Djurgården, Lazio och ett flertal engelska lag.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.