Thor Modéen & Åke Söderblom: Komikerparet som fick hela Sverige att skratta

Thor Modéen & Åke Söderblom: Komikerparet som fick hela Sverige att skratta

Thor Modéen och Åke Söderblom har för alltid en plats i den svenska nöjeshistorien efter sina komiska stordåd på film och scen. Under 30- och 40-talen roade de och älskades av både publik och kritiker.

Det finns människor som man minns i par. Där den ena är så tätt förknippad med den andra att de bildar en magisk tvåsamhet. Det är helt enkelt meningslöst att försöka separera dem från varandra – de är och förblir en enhet. Ett sådant par var Thor Modéen och Åke Söderblom, komikerparet som spred glädje till svenskarna under många härliga år.

Thor och Åke var Sveriges motsvarighet till det amerikanska komikerparet Helan & Halvan, som även tjänade som inspiration när de bildade par. I likhet med dem skilde de sig åt gällande fysiska attribut och kroppsspråk. Thor var stor och lång, hade en mörk brummande stämma och lite loj utstrålning. Åke däremot var liten, snabb i både huvud och tunga och hade betydligt ljusare stämma. Med hjälp av dessa kontrasterande drag byggde de upp sina karaktärer på filmduken och revyscenen. Publiken och kritikerna höll på att skratta sig fördärvade! Men de båda hade framgångsrika karriärer även innan de fann varandra. När deras vägar förenades hade dock Thor som var tolv år äldre, född 1898, hunnit med lite mer än Åke som föddes 1910. De hade också på varsitt håll bildat par med andra komiker. Thor hade haft John ”gottgottigott” Botvid som följeslagare. Åke hade redan under sin studietid träffat på Börje Larsson och med honom bildat komediduon Stor-Slam och Lill-Slam. De både uppträdde och skrev revy tillsammans.

Älskad klassiker. Lilla helgonet (1944) blev komikerparets sista gemensamma film.

Men det var inte förrän Åke och Thor tussades ihop som de verkligen fick möjlighet att göra komiska stordåd! Det slog gnistor om dem när de samspelade och under 1930- och 1940-talen skapades oförglömlig nöjeshistoria. Thor och Åke hade stor talang för att underhålla och unga, lekfulla sinnen livet igenom. Leif Furhammar skrev 1998 (i Filmen i Sverige) följande: ”De utvecklade ett effektivt och rasande professionellt samspel som faktiskt kunde förädla de fånigaste intriguppslag till briljant farsartisteri. Deras bästa stunder tillsammans hör till den svenska filmens lyckligaste.”

Thor gjorde sin filmdebut 1923, Åke tio år efter. I den första film som de medverkade i båda två, Pettersson – Sverige (1934) hade Thor en stor roll medan Åke var statist. Han var då fortfarande ett oprövat kort. Men redan året efter var det något annat! I Kärlek efter noter hade även han en riktig roll. Paret gjorde hela 23 spelfilmer ihop och tillhörde under 1940-talet de bäst betalda skådespelarna i landet. Alla dessa filmer gjordes mellan 1934 och 1944, tio produktiva år.

Helt slut. En välförtjänt tupplur var något som Åke och Thor sällan unnade sig i verkliga livet, de jobbade för jämnan. Bild ur filmen Klart för drabbning.

Många av filmerna de medverkade i blev komiska storsuccéer, som till exempel Landstormens lilla Lotta (1939) som spelade in nära en halv miljon kronor och Lilla helgonet (1944) som blivit förevigad genom att delar av den ingår i Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton som visas varje jul i TV. Klart till drabbning (1937) gick till och med på export till USA. Det är oklart om amerikanerna uppskattade komediparet så mycket som svenskarna, men i en recension från New York Times uppmärksammades deras likhet med Helan & Halvan. Inte att förglömma gjorde dessutom Thor och Åke många andra filmroller på var sitt håll. Men tillsammans var de alltid i sitt esse. Detta gällde även när de bildade trio med Eric ”Pessimisten” Abrahamsson, med vilken de gjorde hela elva filmer.

Vid sidan av filmvärlden underhöll de också från revyscenen och eftersom de var riktigt goda vänner privat brukade de också hålla låda på fester och andra mer informella evenemang. Dessutom kunde motspelare till de båda busiga kollegorna ofta vänta sig olika skämt. Stig Järrel, vän till dem båda, har i sin memoarbok I rampljuset (1985) berättat om Thor: ”Privat älskade han practical jokes av olika valörer. Jag minns så väl när vattenpistolerna kom på modet, hur han under en filminspelning, när någon stod beredd att träda in framför kameran, kunde smyga sig fram bakom ryggen på vederbörande och avlossa en kall stråle i nacken på den icke ont anande kollegan, följt av det bullrande skratt som var hans signum.” Men bakom de båda herrarnas ständiga skämtlynne fanns också allvar och sorg. Kanske var det därför de trivdes så bra tillsammans för att de kunde förstå varandra på djupet.

Både Thor och Åke gav bokstavligen sina liv för konsten och gick så totalt upp i yrket att de ofta åsidosatte annat i livet, liksom sin hälsa. Deras aktiva liv med filminspelningar och repetitioner på dagarna och umgängesliv på nätterna med för mycket mat och alkohol satte sina spår. Båda gick bort i förtid. Thor dog 1950, då 52 år gammal och Åke dog 55 år gammal mellan två akter i en föreställning på Lisebergsteatern.

Vänskapen mellan vännerna var alltid stark och respektfull. De unnade varandra framgång och såg styrkan i sin gemenskap på scenen och vita duken. I Strålande tider, härliga tider (1996) skriven av Ulf Kjellström berättas det om när Åke en dag 1960 ringde Expressen och pratade med redaktör Ulf. Det egentliga ärendet till samtalet handlade om att Åke var missnöjd med en artikel, men snart kom de in på gamla tider och Åke lär ha sagt om vännen Thor: ”Det var en praktgrabb. Helylle, redaktören, helylle alltigenom. Någon borde skriva en bok om honom, redaktören. Det är han värd gamle Tosse.” Och en bok blev det. Den blev Åkes sista gåva till den saknade parhästen Thor. 2002 skrev samme författare även en memoarbok om Åke. Troligen log då vännen Thor i sin himmel.

Thor Modéen

Var en hängiven frimärkssamlare
Namn: Thor Odert Folke Modéen.
Född: 22 januari 1898 i Kungsör.
Yrken: Skådespelare, komiker, regissör och manusförfattare.
Familj: Gift med Margaretha Schönström (1924–1943) samt 1948–1950), hade tillsammans med henne barnen Lars och Margareta.
Filmdebut: I Gamla gatans karneval 1923.
Död: 28 maj 1950 i Stockholm
Trivia: Thor var en hängiven frimärkssamlare, har förärats eget museum i Kungsör och har en trappa uppkallad efter sig vid Slussen i Stockholm.

Åke Söderblom.

Mångsidig på film och scen
Namn: Åke Fridolf Söderblom.
Född: 20 januari 1910 i Fritsla.
Yrken: Skådespelare, komiker, schlagertextförfattare, manusförfattare, regissör och sångare.
Familj: Gift med Ann Mari Ström (1936–1938), gift med Gunilla Franzén (1947–1965) och gift med Anna-Lisa Nilsson (1940–1947), fick dottern Lena tillsammans med sin första hustru (hon gick i faderns fotspår och blev skådespelerska).
Filmdebut: I Den farliga leken 1933.
Död: 22 maj 1965 i Göteborg.
Trivia: Var textförfattaren bakom de framgångsrika visorna Klart till drabbning och Kan du vissla, Johanna?, spelade rollen som Bananen i två filmer om Biffen & Bananen på 1950-talet tillsammans med Åke Grönberg.

Vill du återuppleva komikerparet? Sugen på att se Thor och Åke på film? Studio S Entertainment släppte hösten 2016 sex av deras filmer i samlingsboxen Thor Modéen & Åke Söderblom. Finns på Ginza.se
Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.