Tanten är tillbaka!

Retro kvinna
Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Vem är hon? Ni vet, tanten som man ser på gatan. Hon som du växte upp med, granntanten på gården och pensionären som står före dig i kö och betalar med mynt istället för med kort. Kanske är hon du?

En kvinna som många gånger har hamnat i skymundan. Som har burit mycket på sina axlar och som har varit samhällets rot och stam.

Idag har tanten blivit en ikon! År 2005 gjordes bronsskulpturen ’Den svenska tanten’ i Växjö. Susanna Arwin hade blivit ombedd att skapa just en svensk ikon, och idén om att hylla denna symbol för trygghet och enkelhet föddes.

För många unga är tanten faktiskt en inspirationskälla som aldrig sinar. Idag vill man klä sig som henne, ha hobbys som virkning och stickning och man vill lära sig att sylta och safta som sin mormor. Tanten är inte längre bortglömd, hon är en förebild.

Från och med den 16 april får vi äntligen se nya sidor hos henne på Edviks konsthall i Sollentuna. Här pågår utställning Tanter i tiden med verk av Susanna Arwin och konstnären Moa Anderson. Här får hon växa och synas. Denna kraftfulla, excentriska och trygga gestalt. Vem är hon? Vad står hon för? Hur ser hon på sin kropp och sexualitet? Gå och kika. Det blir minst sagt en spännande utställning!

Den Svenska Tanten
’Den svenska tanten’ av Susanna Arwin. Foto Sjöberg Bildbyrå.

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.