Ta en nostalgisk fikapaus på Konditori Valand

Ta en nostalgisk fikapaus på Konditori Valand

Konditori Valand bjuder på en unik upplevelse. Allt är orört sedan det öppnade för mer än sextio år sedan med en genuin och än i dag levande 50-talsmiljö.

När man kliver över tröskeln på Surbrunnsgatan 48, ett stenkast från Stadsbiblioteket och Sveavägen i Stockholm, är det bokstavligen som om tiden har stannat. Ingenting har bytts ut eller lagts till sedan invigningen i april 1954. Det som gör det ännu mer speciellt är att det varit en och samma ägare under alla år.

På konditori Valand råder en lugn, skön och avslappnad atmosfär. Inget slamrande från en rykande och frustande espresso­maskin och ingen skvalmusik i bakgrunden. Nej, här brygger man svart kaffe som man alltid gjort och konditoridisken är fylld av matiga smörgåsar och hembakta kakor och bakverk. Som kafégäst slungas man tillbaka i minnet till en tid när samhällsklimatet var annorlunda. Den välbevarade och avskalade miljön skapar en mysig och trygg oas i ett allt mer stökigt och stressigt kaféliv.

Trendlöst. Vill man ta en kopp kaffe i en äkta femtiotalsmiljö är konditori Valand det rätta stället. Här finns inget över­dådigt, bara det enkla och stilrena som överlevt otaliga trender som kommit och gått.
Trendlöst. Vill man ta en kopp kaffe i en äkta femtiotalsmiljö är konditori Valand det rätta stället. Här finns inget över­dådigt, bara det enkla och stilrena som överlevt otaliga trender som kommit och gått.

Inne i den luftiga lokalen, klädd med brun teakpanel och skinnmöbler, sitter folk och läser, vilket är inbjudande med ett stort ljusinsläpp från lokalens panoramafönster. Kafé- och konditorilokalen är separerad på ett tidstypiskt sätt med en dekorativ glasvägg. Man beställer sitt fika inne i den klassiska konditoridelen. Där står sockerdricksflaskorna på rad i inbyggda glashyllor, och slingriga neonbokstäver, formgivna av femtiotalets stora neonkonstnär Ruben Morne, gör reklam för bakstugan, buffet och småvarma rätter.

Konditoridisken har en praktisk lösning som ger naturlig plats för bakblecken som man stoppar in när de är nygräddade. Säkert en disk som många trånar efter, det finns inte så många kvar i dag. Det snillrika brickbordet är inte bara vackert utan också mycket praktiskt. Inget har kommit till av en slumpen på Valand. Allt är noga uttänkt för sin kvalitet, design och funktion.

All inredning är i original. Då Stellan inredde Valand satsade han på kvalitet i varenda detalj. Det har visat sig lönsamt, allt håller än i dag.
All inredning är i original. Då Stellan inredde Valand satsade han på kvalitet i varenda detalj. Det har visat sig lönsamt, allt håller än i dag.

Bakom konditoridisken står Magdalena Åström, 84 år. Hon bakar fortfarande i stort sett dagligen och har varit på plats ända sedan Valand öppnade. Då, 1954, var hon 23 år och hade nyligen kommit till Stockholm via Polen och Tyskland. Efter en sömnlös natt i Malmö hade hon hört att det fanns lediga jobb i Stockholm. Slumpen tog henne till ”gamla” konditori Valand, som då låg på Vanadisplan, där träffade hon den unga konditoriägaren Stellan Åström. Magdalena, eller Mackan som hon kallas, fick jobbet som servitris och vann även Stellans hjärta. Tillsammans öppnade de ett nytt Valand, det som än i dag ligger kvar på Surbrunnsgatan. Tack vare en stark drivkraft och en gemensam passion har de varit med om fascinerande sex decennier på en och samma plats. Kanske ligger hemligheten i den stora investeringen som gjordes från början och det noggranna arbete som de la ner för att skapa en vacker och hållbar miljö. Stellan ritade allt själv och importerade ett påkostat svart stengolv från Italien. Trä­panelen av märket Royal Board och de klassiska lamporna från Svenskt Tenn känns lika rätt i dag som då det begav sig.

När Valand invigdes var kafélivet hett. Det var här man träffades, fikade, åt och umgicks långt in på kvällen. Konditoriet hade ett perfekt läge nära de stora biograferna som var den tidens stora folknöje. Då var det fullt i lokalerna ända till stängningsdags klockan 23 och Magdalena och Stellan hade såväl bagare och konditorer som servitriser anställda.

Klassisk fika. Här får du vanligt bryggkaffe och en bakelse, inga rasslande espressomaskiner eller kollosala muffins. Överallt hittar man vackra detaljer.
Klassisk fika. Här får du vanligt bryggkaffe och en bakelse, inga rasslande espressomaskiner eller kollosala muffins. Överallt hittar man vackra detaljer.

Men när TV-apparaterna kom in i de svenska hemmen i början på sextiotalet förändrades förutsättningarna. Folk gick inte ut på kvällarna på samma sätt som tidigare. Magdalena och Stellan har därför fått uppleva en omfattande samhällsförändring under sin livstid på Valand. Men trots att sättet att umgås förändrats genom olika decennier har Valand ändå alltid klarat sig. En förklaring är att man alltid haft många trogna stamgäster och att ägarparet envist och konsekvent hållit kvar sitt ursprungliga koncept. Vad är det man brukar säga? Trender kommer och går, men kvalitet består.

Valand har också alltid lyckats locka till sig kända kulturpersonligheter i form av författare, musiker och skådespelare. Inte minst vår egen jazzdrottning Monica Zetterlund var en flitig gäst under sina unga år i sällskap av sin dåvarande amerikanska pojkvän. Den välbevarade femtiotalsmiljön, som inte är någon kuliss utan är på riktigt, har också används i flera svenska storfilmer under senare år, såsom filmerna Gentlemen och Monica Z.

Stellan finns inte längre kvar hos oss, men han bar kaffebrickor och höll ordning på ekonomin in i det sista. I dag sköter Magdalena verksamheten med hjälp av sin son Andreas och hans hustru Leila. Öppettiderna har under åren anpassats till dagtid, men Valand är fortfarande en populär mötesplats för såväl unga studenter som en äldre generation som njuter av stillheten och av en okonstlad och inspirerande kafémiljö.

Adress och öppettider

Kafé Valand, Surbrunnsgatan 48, 113 48 Stockholm.

Telefon 08-30 04 76. Öppet mån–fre 9:00–18:00, lördag 11:00–17:00.

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.