Svindlande svenskar

Svindlande svenskar

En världsberömd bild. Elva arbetare har klättrat ut på en järnbalk för att äta lunch – 250 meter ovan marken. Det som gör bilden extra intressant är att två av killarna är svenskar.

Den berömda bilden togs 1932 och var ett reklamjippo för själva bygget, RCA sBuilding. Den svenska vinkeln är att de två killarna i mitten (nummer fem och sex från vänster) heter Albin Svensson och John Johansson. Båda hemmahörande i Okome i Halland. Det började med att Eivor Oldgren upptäckte bilden i en reklamtidning och kände igen sin farbror John Johansson. För Hallands Nyheter berättade hon att hon visat bilden för en kusin, Britt-Marie Johansson Dufva, som utbrast: ”Men det där är ju min far!” John Johansson åkte till USA 1925 och kom hem igen tio år senare. Han arbetade som snickare och var bland annat med om att bygga Empire State Building. Britt-Marie berättar för Hallands Nyheter att på 1970-talet hade hennes far pratat om bilden och ville gärna se den. Han dog 1982 utan att ha fått se det berömda fotografiet. I sammanhanget ska också nämnas att det är fler som gjort anspråk på att vara släkt med männen på balken. Men sannolikt är att de två i mitten kom från Okome.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.