Svenska kriminalfall: Falska sedlarna var perfekt gjorda

Svenska kriminalfall: Falska sedlarna var perfekt gjorda

Axel William Nordlander hade en förfalskarverkstad i källaren och berättade stolt om sitt hantverk när han greps. Men straffet blev början till slutet för Nordlander.

Det slog ner som en bomb när polisen i maj 1927 grep den 37-årige fotografen och konstnären Axel William Nordlander i hans slitna villa i Stockholmsförorten Enskede. Nordlanders sjukliga, sängliggande hustru och tonåriga dotter hade inte en aning om att familjefadern byggt upp en snillrik förfalskarverkstad i källaren där han tillverkade dollar- och pundsedlar av mycket hög kvalitét. Det var lättare att lura banker och andra på marknaden med utländska sedlar, resonerade Nordlander.
– En ödets ironi att vi ibland knappt hade mat för dagen, medan han tryckte pengar i källaren, sa hustrun i polisförhör.

SNILLE. Axel William Nordlander betraktades som ett foto- och trycktekniskt geni av samtiden.

Nordlander var född i nuvarande Kramfors kommun, men flydde hemifrån redan som 13-åring efter att ha känt sig illa behandlad i familjen. Han blandade en småkriminell karriär med olika affärsprojekt, utbildningar och studiebesök, bland annat i Amerika. Han lärde sig att reproducera konst och hade talang för fotografi och måleri. Nordlander livnärde sig ett tag som porträttmålare. Tanken på sedelförfalskning dök upp ganska tidigt och redan 1913 greps han och dömdes till åtta års straffarbete. Men straffet sänktes på grund av att Nordlander led av tuberkulos. Sedan han gripits för andra gången var rättvisan inte lika nådig, domen blev nio års straffarbete och sex år för kompanjonen Karl Wigholm, en släkting och portvakt som hjälpt Nordlander att prångla ut de falska sedlarna. Nordlanders hustru vädjade om ett lägre straff för sin make, men förgäves.

HÖG KLASS. Sedlar som tillverkats av mästerförfalskaren.

Nordlander och Wigholm hade inte hunnit få ut så många sedlar, men i förhören berättade Nordlander gärna hur lyckosam han var med sin metod att fotografera en äkta sedel och sedan i en avancerad process skapa en kliché som kunde användas för tryck. De falska sedlarna skulle finansiera en lansering av metoden för legalt bruk, hoppades Nordlander. Att hans sedlar avslöjades framstår i polisförhören som närmast en tillfällighet. Flera experter kunde inte skilja hans falska sedlar från den äkta varan. Experterna var så imponerade av Nordlanders handlag att de spådde en framtid på marknaden för hans idéer. Något patent med hans namn blev det dock aldrig. Nordlander avled i april 1928 i samband med en lungoperation på Sabbatsbergs sjukhus.

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.