Svenska Bio är landsbygdens biograf: ”Det är oslagbart att se film ute med vänner”

Svenska Bio är landsbygdens biograf: ”Det är oslagbart att se film ute med vänner”

Peter Fornstam tog över efter sin far och är tredje generationen chef för företaget Svenska Bio. Trots faderns varningar om att han skulle välja ett annat yrke är han nu i hetluften om biografernas framtid.

Var så goda! Peter Fornstams pappa Gösta tar emot den italienska duon Terence Hill och Bud Spencer som var populära på 70-talet.

Peter Fornstam lyssnade inte och i dag styr han framgångsrikt företaget från den gula villan i Hersby på Lidingö utanför Stockholm.
– Jag tycker det är lite väl stora ord att kalla mig framgångsrik, men att lyckas hålla en och samma affärsidé i gång i drygt ett sekel tyder på en tro på dess kärnverksamhet. Att få underhålla en publik med rörliga bilder i en bekväm salong.

Svenska Bio är i dag Sveriges näst största biografkedja med 128 salonger i 35 biografer på 32 orter. Företaget sysselsätter 500 personer och hade 2015 över tre miljoner biobesök. Biograferna är utspridda över landet med Landskrona som sydligaste punkt och upp till Skellefteå i norr.

Redan i början av 1900-talet grundade Peters farfar Karl ”Biograffirma Karl Fornstam” som sedan 27 augusti 1987 blev Svenska Bio. Han öppnade en tältbiograf i Stockholm i filmens barndom och sedan ökade han allt eftersom ut antalet biografer i hela landet. Tillsammans med kompanjonen Edvin Sterner hade de i Mariestad Teaterbion ihop. Under 80-talet inleddes ett fruktbart samarbete konkurrenten SF Bio i en bio i Södertälje. Under 2000-talet har Fornstam ökat sin biografandel i Västsverige. Biografsalongerna har moderniserats och blivit fler i städer som Alingsås, Borås, Kungsbacka, Skövde, Vänersborg och Uddevalla. I den sistnämnda staden byggdes fem salonger och en VIP-salong i ett tidigare parkeringshus. Här finns Sveriges största bioduk.

– Biostaden har blivit en riktig pärla och biobesöket i Uddevalla har fördubblats sedan premiären i juli 2014. Biografen har också tilldelats fina utmärkelser som Samhällsbyggnadsnämndens Arkitektpris och Årets Komet av Uddevalla kommun. Det är vi både glada och stolta över. Det kan vara influenserna från Göteborg som under 70-talet var Sveriges bästa biostad som nu spridit sig i området. Vid sekelskiftet utökade Peter Fornstams bolag sin verksamhet utanför landets gränser. Man etablerade sig i Köpenhamn genom att bli största delägare i nystartade biografen Empire. 2008 förvärvades också en bio i Naestved på Södra Själland. I februari 2012 påbörjades en uppbyggnad av biografverksamheten i Finland med start i Borgå och sedan i ytterligare sju städer. Peter Fornstam sitter som ordförande i Sveriges biografägarförbund och är också ledamot i AB Svensk Filmindustri, Filmägarnas Kontrollbyrå AB och Biografernas Servicebolag. Med andra ord en viktig kugge inom filmbranschen. Själv hinner han se runt hundra nya filmer varje år.
– Jag önskar det kunde bli fler men tiden räcker inte till. 

Vackert och konstfullt. Svenska Bios VD Peter Fornstam tittar fram bakom ridån på biografen Facklan i Kungsbacka. Svenska Bio är det andra stora biografbolaget i Sverige efter SF.

Peter Fornstam tror på biografens framtid. Konceptet att få folk att gå på bio i en tid när alltfler andra fritidsaktiviteter lockar är nästan detsamma som under glanstiden på 40- och 50-talen.
– Det största dragplåstret är fortfarande intresset för själva filmen. Betydelsefullt är också möjligheten att komma ut och träffa andra människor. Sedan har det tillkommit snygga moderna salonger med bra komfort och teknik. Personal som gör att besökarna känner sig välkomna. Allt gärna kombinerat med en restaurang. Då kan det bli en helkväll för besökaren. I början av 50-talet hade Sverige 7 miljoner innevånare. De gjordes, enligt Peter Fornstam, 84 miljoner biobesök årligen. En siffra som motsvarade ett besök varje månad på landets då 2 500 biografer. Tio år senare slog TV igenom och då försvann ungefär 30 procent av årsbesökarna och biografantalet krympte till 2 000. Under 80-talet gjorde hemvideon entré och då inskränkte sig biobesöken till 16–18 miljoner per år. En siffra som stämmer väl in i dag också.

Det finns två mörka moln på den annars relativt ljusa biografhimlen, enligt Peter Fornstam.
– Först och främst piratkopieringen. Sverige är sämst i Europa när det gäller upphovsmannarätten. Filmbranschen förlorar 800 miljoner varje år på en alltför svag lagstiftning. Sedan har vi den statliga filmpolitiken där regeringen från 1 januari 2017 höjde biografmomsen till 25 procent. Det var förra våren som kulturminister Alice Bah Kuhnke meddelade att regeringen tänkte skrota det drygt 50 år gamla filmavtalet som Harry Schein tog fram 1963. Då betalade filmbranschens olika aktörer 10 procent av intäkterna och 6 procent i moms. Det har från 1 januari 2017 ersatts med en moms på 25 procent.
– Det är ingen tvekan om att detta kommer att drabba främst de mindre landsortsbiograferna som Alice Bah Kuhnke vill värna om. många kan få lägga ner, visar en undersökning vi gjort. 

Peter Fornstam älskar att hjälpa till vid nya ombyggnader och installationer.
– Jag gillar att vara med i slutet av en ombyggnad. Då tar jag gärna på mig blåstället och målar eller snickrar om det behövs. När vi gör om en biograf brukar vi lägga gammalt material i tre högar; kasta, spara eller återanvända. Det har gjort att jag privat kunnat göra ett litet filmmuseum uppe i Sälen. Mest för mig själv när nostalgin tränger på. Nu är också en fjärde generation Fornstams på gång. Dottern Suzanna och sonen Gabriel arbetar redan där.
– Jag stannar så länge det går och vi alla trivs. Sedan får väl barnen kasta ut mig!

Här händer det saker.Med överblivet material från ombyggnader har Peter Fornstam skapat ett privat litet filmmuseum i Säter.

Gillar att se film, läsa och snickra
Namn: Peter Fornstam.
Ålder: 62 år.
Yrke: VD för Svenska Bio.
Bor: I Stockholms innerstad.
Familj: Hustrun Bodil och tre barn och fem barnbarn.
Hobby: Gå på bio, läsa biografier, måla och snickra.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.