Sven Melander journalist, humorist & programledare

Sven Melander journalist, humorist & programledare

Kvällstidningsjournalist, TV-underhållare och scenartist. Sven Melander har haft tre karriärer på högsta nivå. Och rollen som Berra i Sällskapsresan gjorde honom folkkär. 

Ett ständigt pärlband av världens stora komiker mitt i popcorndoften. Helan och Halvan, Charlie Chaplin, Buster Keaton, Abbot och Costello, hela gänget. Den lille pågen fascinerades, kunde i timmar sitta på kortfilmsbiografen Triangeln vid Stortorget i Malmö. Sven Melander var överlycklig.
– Och senare när TV började sända och man kunde titta på Hasse & Tage, och innan dess Knäppupp-revyerna och annat skojigt. Så oerhört mycket glädje och inspiration. Jag lärde mig många av monologerna utantill. Allt det där präglade mig, säger den jovialiske skåningen.
– Jag flydde mycket hemifrån. Far kunde vara en spjuver och härligt drastisk och omedelbar. Precis som mor var han begåvad och snabb i huvudet. Men far var också mycket sjuk under min uppväxt och låg ofta på sjukhus. Och det var ju inget vidare kul.

Fullt upp. Sven Melander är i dag fullt upptagen med att stå på scen, videoblogga och skriva kokböcker.

I biofåtöljen sög den unge Sven i sig muntrare intryck, känslor och tankar. Den förnöjsamma synen på tillvaron, glädjens stora betydelse. Vikten av upptåg och skratt för att klara av det mindre upplyftande. Långt senare fick han offentligt utlopp för fryntligheten som alltid bubblade inuti – som fylltratten Berra i Sällskapsresan 1980. 33 år gammal strosade Sven omkring på Kanarieöarna och sa saker som ”Nej, nu äter vi frukost igen, bacon och ägglikör.”. Över en natt blev Berra hela svenska folkets nya favoritfigur. Men ingen kopplade ihop honom med journalisten Sven Melander som efter inspelningen klippte sig kort och avlägsnade polisongerna. Inte förrän han några år senare var programledare för SVT-underhållningen Nöjesmaskinen kom reaktioner.
– Första gången jag upptäckte det var när Tomas Ledin deltog i programmet. Han tittade förbryllat på mig. Efter direktsändningen stannade han i dörren när han skulle gå. Han pekade och började gå mot mig: ”Men det är ju du! Det är ju du! Sällskapsresan för tusan!” Han verkade oerhört nöjd med att ha fått träffa Berra.

Rollen som Berra fick Sven Melander efter att han 1979 hamnat på samma fest som filmregissören Lasse Åberg. När Sven skulle åka hem frågade Lasse: ”Vill du vara med i min nya film?”
– Jag har aldrig frågat varför Lasse valde just mig. Jag tror att han såg Berra i mig. ”Var bara som du är”, sa Lasse. Fast jag hade ju ingen aning om hur jag skulle vara och hur man gjorde film, så … ja, jag var bara jag. Och Lasse blev nöjd. Innan Sven gjorde en numera klassisk insats i svensk films största publiksuccée någonsin hittills arbetade han under många år som kvällstidningsjournalist. Skrev sport och var allmänreporter på Expressen, men framför allt Aftonbladet. Yrkesvalet var inte helt givet. Han tog examen som byggnadsingenjör, men insåg att den vägen ändå inte var den mest trösterika och blev villrådig.

Det går lika bra med selleri. Sven Melander och Åke Cato som de två tyska kockarna Werner och Werner i Nöjesmassakern 1985. Det nionde avsnittet av Nöjesmassakern hade 4 732 200 Tv-tittare.

Men så såg han Journalisthögskolans annons i en av lokaltidningarna.
– Min första tanke var faktiskt: ”Som journalist går man ju gratis på all fotboll!” Fast snart upptäckte jag att journalistik låg rätt i tiden. Det var verkligen mediernas år i Sverige i slutet av 1960-talet. Vi hade ofantligt med dagstidningar och det högsta veckotidningsläsandet i världen. Intagningen till journalistutbildningen var stenhård, med anlagstester under en hel dag. Men efteråt kunde Sven sträcka på sig – han låg i absolut topp. Med tiden skulle han visa påfallande kvalitet även inom ett par andra områden.
– Min bästa tid som journalist var första åren på Aftonbladet. Då var det fullkomligt oförställd glädje, den tiden var min vuxna barndom. Jag blev en jäkel på att få tag på folk och få dem att snacka, de kanske viktigaste egenskaperna som journalist. Och än i dag minns jag hur kul det var att på plats bevaka VM i bordtennis i Sarajevo 1973 och fotbolls-VM i Västtyskland 1974. Pappa Alrik, rörläggaren, mamma Alice, städerskan, den smarte storebrorsan Jörgen som alltid var så snäll. Vid tankar på barndomstiden på Söder i Malmö blir Sven extra hjärtlig. Men skolan var inget för en yngling som hade svårt för att sitta stilla, lättare var att fokusera på idrotten.

Den blivande storstjärnan Ronnie Hellström, två gånger utsedd till världens bäste fotbollsmålvakt, bodde också i krokarna runt Dalaplan.
– Vi spelade ofta på gruset på lekplatsen och det märkliga var att Ronnie alltid ville stå i mål. Ingen annan ville kasta sig, för man fick ju stryk av morsan om byxorna var nersmutsade när man kom hem, berättar Sven som tyckte det var mer spännande med ishockey:
– När Malmös första konstfrusna bana kom på 1950-talet, mitt emot Gamla IP, upptäckte jag att åka skridskor det slog ju allting. Men även fast jag så gärna ville vara bra var jag inte så duktig på hockey. Jag kompenserade med att vara väldigt snabb på skridskorna.

Raggaren från Gällivare. Sven Melander i rollen som Steve med Lloyden 1991 på Tobaksbolaget i Malmö.

Även musiken tillhörde tonårstillvaron. Med Lasse Wahlund, en hockeykompis, startade Sven Hootenanny-bandet Lille Mats, ett givet namn då basisten Mats Öberg var ovanligt välvuxen. Sven, som hade varit med i skolkören, sjöng och spelade gitarr.
– När vi ville ha in en gubbe till på gitarr blev det Björn Afzelius, som gick i Lasses gymnasieklass. Björn hade tidigare spelat i ett popband som var helt värdelöst. Vi lirade på fram till studenten och efter det fick ”Affe” bud från Mikael Wiehe att gå med i Hoola Bandoola Band. Programledarskapet för Nöjesmaskinen 1982, en ny banbrytande Tv-underhållning, fick Sven efter att många lovprisat hans yrkesskicklighet och person. ”Den där grabben har någonting. Satsa på honom!”, sa bland annat Radiosportens Tommy Engstrand redan innan när Sven rekryterades till redaktionen för Gary Engmans och Åke Wilhelmssons aktualitetsprogram Kvällsöppet.
– I Nöjesmaskinen jamsade vi inte med publiken, det var inte tivoli-teve. Så var det också första gången i genren som det bland tittarna fanns lika många högutbildade som övriga. Sådant mättes på den tiden, säger Sven som hade Stina Lundberg (senare Dabrowski) som kollega:
– Stina hade lätt för att skratta. Men kunde samtidigt vara allvarsam. Hon hade sin egen stil, det var inte: ”Åååh, nu är jag i teve!”

Glada miner. Sven Melander tillsammans med Arne Hegerfors i det populära programmet Kryzz i slutet av 1980-talet.

Till tittarnas stora förtjusning visades ett inslag med tre nakna ballongdansande engelsmän – och Sven gjorde slag i saken med en egen version tillsammans med Lasse Åberg och Bosse Larsson, som normalt ledde Nygammalt. Succén blev än mer formidabel.
– En kvällstidning hade ”Nakna kändisar på TV i kväll!” före premiären av vår variant. En del förvånades över att Bosse var med. Men han var inte bara hemvävd helylle, det var också en fräsig och rolig gamäng, säger Sven Melander.

Hösten 1985 kom en uppföljare till Nöjesmaskinen – och i Nöjesmassakern, som blev en ännu större tittarsuccé, konkretiserade Sven sin komiska och dramatiska ådra i sketcher med Åke Cato, Jon Skolmen och Gösta Engström. Därför var det inte så konstigt att Sven parallellt med diverse TV-program på 1990-talet drog i gång ytterligare en karriär med lika gott resultat – som estradör i farser, operetter och musikaler. I det gebitet är Sven Melander kvar än i dag.
– Jag har alltid varit otrolig nyfiken och gärna tackat ja till något jag inte gjort tidigare. Och det där började med revyturnén En TV-fri kväll med Åke Cato och sedan har det till och med blivit riktigt teater, och till min glädje inte minst med Eva Rydberg, denna så fantastiskt träffsäkra kvinna, säger den inte heller så bortkomne allkonstnären.
– Jag är mest stolt över är att jag alltid har försökt ordentligt och gjort så gott jag kunnat. Och att jag har bevarat någon form av integritet. Jag har stått för den jag är. Som i den senaste publikmagneten, den nu aktuella videobloggen I huvudet på Sven Melander som inte sällan har över en miljon visningar när han har lagt ut någon ny film med oblyga meningar om något med en avslutande roande men också tankfull knorr. På ålderns höst har Sven blivit riktigt i ropet igen som älskad You Tube-stjärna.

– Ifrågasättandet har jag som journalist i botten alltid med mig. Och jag blir överlycklig av att få säga vad jag tycker, för det gör mig ren och hel som människa. Vid sidan av glädje har ju åsikter och ilska över olika konstigheter alltid varit mina drivkrafter.

Skolans ljus. Sven Alarik Melander som 12-årig prydlig gosse 1959.

Gör succé med sina åsikter på YouTube
Namn: Sven Alarik Melander.
Mest känd för: Rollen som Berra i filmen Sällskapsresan och den senaste tidens succé med videobloggen I huvudet på Sven Melander.
Yrke: Journalist, skådespelare och underhållare.
Ålder: 69 år.
Bor: Stockholm, Malmö och Svängsta i Blekinge.
Familj: Sambon Alice Åkerblom, 56, barnen Victor, 33, Christina, 32, och Linnéa, 26 (från ett tidigare äktenskap). Ett barnbarn.
Gör i dag: Medverkar kontinuerligt i farser och musikaler. Spelar sommaren 2017 i komedin Spanska flugan på Gunnebo slott.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.