Sven-Erik Magnusson 1942–2017: Sven-Ingvars stod sig genom alla musikstilar

Sven-Erik Magnusson 1942–2017: Sven-Ingvars stod sig genom alla musikstilar

Det fanns alltid mörka ögon som såg ned på Sven-Ingvars. Det var för mycket kram, grusvägar och jäntor för att man skulle ta dem på allvar. Jag kom på mig med att nynna inom mig Fröken Fräken då jag gick till skolan. Utbudet var inte stort då men Sven-Ingvars stack ut och gjorde skolvägen lättare.

I mars gick Sven-Erik Magnusson bort, 74 år gammal och genast saknar jag hans röst. Den lenaste röst som gjorde värmländskan lika stor som Fröding gjorde. Jag läste Fröding för mina barn för att musiken fanns i varje strof, det var så lätt att läsa. Tungan förde sig själv. När Sven-Ingvars gjorde succé på  en stor festival kom min dotter hem och sa: ”Pappa, Sven-Ingvars spelade Frödinglåtar och var så allt, det som du brukar prata om!” Hon var då inne i hiphopen. Om Sven-Ingvars ingick där, vet jag inte. Men de fick en revival redan på 90-talet och med åren skrev artister som Niklas Strömstedt, Per Gessle, Plura Jonsson och  Peter LeMarc låtar till Sven-Ingvars.

Efter ett misslyckat filmprojekt i slutet av 60-talet gav de ut Sven-Ingvars i Frödingland med enbart texter av Fröding och med låtar som Det var dans bort i vägen hittade de tillbaka till publiken efter 60-talets enorma framgångar. Även Frödings dikter fick ett uppsving. Det var Sven-Ingvars öde att gunga mellan storhet, fiaskon och storstilad comeback. Oavsett hur tidens musik förändrades stod Sven Ingvars där med Sven-Erik Magnusson och väntade. För de visste att deras tid alltid skulle komma tillbaka, de inväntade bara musikmodets nycker.