Stockholm – stolta stad

Stockholm – stolta stad

I slutet av 40-talet och i början av 50-talet reste Bosse Nyrenström från Upplands Väsby runt Sverige med kameran i högsta hugg. Han tog bland annat de här tre vackra Stockholmsbilderna.

Stockholmspärlor. Tiden går men Stockholm består, kan man konstatera. Vår huvudstad är i ständig förändring men vissa miljöer är förvånansvärt orörda.
Inskickat av Bosse Nyrenström, Upplands Väsby.

1. Stockholm är sig likt.
Fotografiet ovan är taget i slutet av 1940-talet från parken som i dag heter Ivar Los park efter författaren Ivar Lo-Johansson som bodde intill parken. Barnen leker i gräset med en bedårande utsikt över Stockholm bakom staketet. Det är inte mycket av siluetten som förändrats på 60 år. Telegraftornet på Malmskillnadsgatan finns med på bilden men revs 1953. Gasklockan i Hjorthagen står dock kvar än i dag.

Las02MJO01_lowres-693x1024

2. Leve konungen!
Fleminggatan på Kungsholmen är fylld av människor som hyllar kungen på hans 90-årsdag den 16 juni 1948. Bosse Nyrenström beskriver hur han tog bilden: ”Efter det att kortegen med Gustav V och Lillprinsen åkt förbi väntade jag till att folkmassan skingrades och var som mest utspridd.”

Las03MJO01_lowres

3. VM i ishockey 1949.
Fullsatt på läktaren när Sverige möter Tjeckoslovakien i gruppspelet och vinner med 4–2. Bosse Nyrensröm minns: ”Tjeckoslovakien vann så småningom hela turneringen. Det är Åke Engqvist från IK Göta som gör målet. Kuriosa är att Gustav V sitter på läktaren och bevittnar sitt livs första ishockeymatch.”

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.