Sten & Stanley har svängt i över fem decennier!

Sten & Stanley har svängt i över fem decennier!

Frågan är om Abba hade funnits utan Sten & Stanley. Säkert är i alla fall att hela Sverige alltid har jublat åt gänget som drog i gång i Karlskoga för 55 år sedan. Inte minst tack vare slagdängan Jag vill vara din, Margareta.

Under en av direktsändningarna av TV-programmet Café Norrköping i början av 1980-talet bad programledaren Ragnar Dahlberg tittarna att lyssna extra noga:
– Ni ska komma ihåg en sak. Om inte Sten Nilsson i Sten & Stanley hade funnits, kanske inte heller Abba hade funnits i dag. En rolig överdrift naturligtvis, men det var så att Sten tidigare gjorde mycket TV tillsammans med Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog och då kunde se hur förtjusta de blev i varandra.

Dessutom ledde Stens och Björns vänskap, som hade etablerats på 1960-talet när Sten & Stanley turnerade tillsammans med Hootenanny Singers, till att Björn bidrog på några Sten & Stanley-låtar. Under en inspelning på Europafilm i Stockholm ringde bandet till honom.
– På den tiden lade man inte på så mycket gitarr. Men det ville vi, för att ge sångerna extra sväng och kraft. Björn spelade tolvsträngat, om vi inte minns fel, säger Sten och Ebbe Nilsson. Några år senare dök en annan celeber gäst upp i studion. Ebbe hade lärt känna José Feliciano under ett besök i USA. Den från födseln blinda puertoricanska artisten hade i Sverige haft en jättehit med Feliz navidad 1973 och ville gärna träffa Ebbe igen när han var på besök i det kalla landet långt upp i norr.
– ”Får jag vara med?” frågade han upphetsat när han hörde att vi höll på med inspelningar. Teknikern blev stressad av José, som var ganska yvig, och ville kasta ut honom. Men det var klart att han fick vara med, berättar Ebbe Nilsson.

ortfarande i farten med Sten & Stanley.
Fortfarande i farten med Sten & Stanley.

Ebbe och Sten Nilsson och deras äldre bor Per var grunden i det gäng som mest på skoj bildades hemma i Karlskoga i början av 1960-talet och som med åren blev en av de grupper som bidragit med betydande inslag i den svenska populärkulturhistorien. Haver ni sett Karlsson?, Gökvalsen, I lust och i nöd, Godnatt, Marie, Dra dit pepparn växer, En sång om kärlek, Lilla Ann-Louise, Medan jorden går ett varv och – inte minst – Jag vill vara din, Margareta är (se separat ruta härintill) är bara några av många kända låtar. Sten & Stanley har rekordet vad gäller antalet bidrag på Svensktoppen genom tiderna – 61 stycken.

En sådan makalös framgång fanns aldrig i tankarna när bröderna Nilsson, gitarristen Stanley Granström och trummisen Stig Olsson beslöt att ta musicerandet lite mer på allvar parallellt med studierna och bildade Sten & Stanley.
– Innan dess spelade vi på skoldanser och liknande under olika namn. Och då hade vi Stanley som gästartist under artistnamnet Snorre Säl, så att vi kunde köra lite gitarrboogie också, berättar Sten Nilsson och hans två år äldre bror Ebbe fortsätter:

Sten, Ebbe och Per hemma på trappan i Scrantaområdet i Karlskoga på 1940-talet.
Sten, Ebbe och Per hemma på trappan i Scrantaområdet i Karlskoga på 1940-talet.

– En kille hemma i Karlskoga, Sune Olsson, gillade det vi gjorde som Sten & Stanley. Sune hade jobbat i en musikaffär och fått jobb på det stora skivbolaget RCA Decca i Stockholm. Efter en provspelning fick vi göra en skiva, en EP med bland annat Jolly Bob från Aberdeen. Det gick väldigt snabbt direkt för oss, vi kastades direkt in i hetluften. Anledningen var att Sten & Stanley knöts till bokningsbolaget Telstar (senare EMA Telstar) och därför under mitten av 1960-talet turnerade med många av de engelska grupper och artister som kom till Sverige, The Searchers, Freddy & The Dreamers, Billy J Kramer och så vidare. En tidning skrev: ”Okej, de engelska banden är här. Men de som tog hem spelet var Sten & Stanley från Karlskoga!”

Men mycket förändrades för alltid när en producent tjatade in Grindslanten, en nätt liten visa, som spelades in parallellt med popbandet Sten & Stanleys första LP-skiva Guns of Bofors. Den blev en oanat populär låt och hux flux var en redan mastig publik dubbelt så stor och betydligt bredare. Sten Nilsson har ett speciellt minne kring Grindslanten:
– När vi spelade i Nävekvarn utanför Nyköping invaderade raggarna folkparken och spred skräckstämning. Vi var också rädda och tänkte att nu blir det väl Long Tall Sally hela kvällen. Men så klev en av raggarna fram till scenkanten: ”Tjäna, spela Grindslanten!” och så jublade alla i publiken när vi körde den. Allt blev lite konstigt, för det var ju inte meningen att Grindslanten skulle bli en hit. Vi var ju ett popband. Under 1960- och 1970-talet var Sten & Stanley ett av våra allra största artistnamn. Flera turnéer varje år, filminspelningar (bland annat För tapperhet i tält med mästarboxaren Ingemar Johansson), medverkan i otaliga TV-program och en mängd internationella förehavanden, inte minst i Norge, Danmark, Tyskland och USA. Sten & Stanley var så i ropet att ABBA-basisten Rutger Gunnarsson sa: ”Om man bara har Stens ansikte på ett skivomslag vet alla direkt vad det handlar om. Man behöver inte skriva någonting” Under den mest intensiva tiden var det tur att äldste brodern Per hade skaffat sig pilotutbildning.
– Det betydde till exempel att vi kunde fortsätta att turnera även när jag låg i lumpen i Skövde. Per flög i skytteltrafik till flygplatserna. Efter ett TV-program en kväll i Malmö kunde inte Thore Skogman flyga hem eftersom det var så dimmigt. Men jag kom i väg till morgonuppställningen eftersom vi hade ett eget tvåmotorigt plan, berättar Sten Nilsson.

IDOLBILD. ”Vårt första idolkort blev jättepopulärt. Vi var alltid tvungna att ha med oss tusentals när vi spelade. Fortfarande händer det att folk har med sig det gamla och stolt visar det.”
IDOLBILD. ”Vårt första idolkort blev jättepopulärt. Vi var alltid tvungna att ha med oss tusentals när vi spelade. Fortfarande händer det att folk har med sig det gamla och stolt visar det.”

Precis som övriga medlemmar i Sten & Stanley tyckte han allt att det var lite vämjeligt när bandet anammade dansmusiken på 1970-talet och hade iögonfallande scenkläder:
– Det var ju rena elefantskötarkostymerna vi hade på oss. Det var så man skulle se ut på den tiden. Gjorde du inte det, var du fullständigt ute. Och frågan är vad som hade hänt om inte mamma Hedvig och pappa Herbert om kvällarna ofta hade övat på framträdandet dagen efter. Händelsevis hade Sten uppfyllt drömmen om att bli socionom och hans två äldre bröder Ebbe och Per sannolikt också gått en mer undanskymd tillvaro till mötes.
– Vi somnade ofta till musik. Pappa var kantor åt många präster, och mamma var med och sjöng. Vi började spela fiol innan vi var tio och sedan blev det pianotanten. Men Per blev basist, han gillade att svänga med ståbasen, säger Ebbe Nilsson och Sten minns också tillbaka:
– Allt låg varmt om hjärtat, och när Ebbe kom hem med en jazzplatta med Dave Brubeck och Paul Desmond öppnade sig en hel värld. ”Det är så där jag vill spela!” Då hade jag bytt instrument från fiol till saxofon.

I drygt fem decennier har Sten & Stanley rullat på med turnéer och album. Snart är den 59:e long play-skivan på gång. Många händelser sticker ut, och låt oss för enkelhetens skull bara välja tre: 1985 vann Sten & Stanley en stor internationell låttävling i Dublin i Irland, i början av 1990-talet var Ebbe och Sten programledare för det direktsända caféprogrammet Hallå Sverige! under ett par säsonger och 1999 gavs gruppen ut som frimärke, det kanske allra bästa beviset på att man hamnat i det svenska folkets hjärta.

NAMNKUNNIGA. ”Här är Stanley Granström och Sten Nilsson, herrarna bakom bandnamnet, på gott humör i början av 1960-talet.”
NAMNKUNNIGA. ”Här är Stanley Granström och Sten Nilsson, herrarna bakom bandnamnet, på gott humör i början av 1960-talet.”

När Minnenas Journal träffar bröderna ploppar det upp en mängd goda minnen, och kanske är det de som inte direkt har med deras egen musik som främst fastnat. Som när Ebbe besökte skivbolaget RCA i Los Angeles 1976 och han och hustrun fick två biljetter till en Elvis Presley-konsert:
– Han kändes trött och sliten i den där vita pråldräkten. Han torkade hela tiden svetten av sig och hamnade flera gånger i baktakt så att bandet fick hjälpa till. Men det är roligt att ha sett Elvis live, han var ju inte så ofta utanför USA. Sten glömmer aldrig ett möte med ett annat världsnamn. Han skulle checka ut från ett hotell och ställde ut väskorna i korridoren. Då dök en mörkhyad man upp.”Let me help you!”, sa han och knallade i väg med bagaget.
– Först när vi stod i hissen såg jag att det var boxaren Floyd Patterson. Jag höll på att svimma. Han var i Göteborg för att lansera en hamburgerkedja med namnet Floyd.

Sten och Ebbe har kört vidare, trots att Per gick bort i cancer 2010:
– Vi kan inte sluta med någonting vi alltid har älskat och många har trivts. En del är på oss om att vi borde skriva en bok om vår karriär. Men för oss är det fortfarande långt ifrån över. Och det är svårt att inte hålla med i det som författaren Björn Ranelid uttryckte när han träffade Sten & Stanley vid en medverkan i Allsång på Skansen:
– Grabbar, ni fattar inte! Jag är så himla glad över att få träffa er, för ni är ju kult! Ni är ju helt otroliga, ni måste ju förstå det!

MODELL 2016. ”Alexander, Ebbes son, kom med i bandet efter att vår storebror Per gick bort i cancer 2010. Alexander ger mycket ny energi och många nya idéer.”
MODELL 2016. ”Alexander, Ebbes son, kom med i bandet efter att vår storebror Per gick bort i cancer 2010. Alexander ger mycket ny energi och många nya idéer.”

Över 800 låtar med Sten & Stanley!
Bildades: I Karlskoga, och första spelningen var i Degerfors den 17 mars 1962.
Medlemmar vid starten: Sten Nilsson, sång och saxofon, Ebbe Nilsson, klaviatur, Per Nilsson, bas, Stanley Granström, gitarr, och Stig Olsson, trummor.
Medlemmar i dag: Sten Nilsson, 74, sång och saxofon, Ebbe Nilsson, 76, klaviatur, Alexander Nilsson, bas och sång, och Johann Helander, gitarr.
Antal låtar på Svensktoppen: 61 (flest av alla någonsin).
Antal album: 58.
Antal inspelade låtar: Över 800.
Priser och utmärkelser: Grammisvinnare, fem övriga Grammis-nomineringar, vinnare av två Guldklaven, tio Guldskivor, vinnare av Castlebar International Song Contest på Irland, vinnare av Distant Accord Reward, Nashville, USA, vinnare av Die Goldene Löwe i Leipzig, Tyskland, diplom för Bästa Ambassadörer för Karlskoga/Värmland.