Hade soverskan på Oknö en hemlighet?

Hade soverskan på Oknö en hemlighet?

När Karolina Olsson vaknade en aprildag 1908 hade hon sovit i över 32 år. Hennes långa dvala har fascinerat omvärlden och är ännu i dag en gåta. Bland olika teorier har det sagts att alltihop var en skickligt iscensatt bluff. Men varför skulle hon ha låtsats sova i så många år?

Bilden togs drygt en vecka efter Karolinas uppvaknande.
Bilden togs drygt en vecka efter Karolinas uppvaknande.

Karolina Olsson föddes 1861 som det andra av sex syskon. Fadern var fiskare och drev tillsammans med sin hustru ett litet jordbruk på Oknö nära Mönsterås i Småland. Modern tyckte att Karolina behövde hjälpa till hemma och lärde henne själv att läsa och skriva. Först vid 14 års ålder, senhösten 1875, skickades flickan i väg till skolan som låg över en halvmil bort. Bara att gå dit och tillbaka i ur och skur var säkert påfrestande för Karolina som var van att alltid vara hemma.

Det var bara någon månad senare som det hände. När Karolina en dag kom hem från
skolan klagade hon över tandvärk. Modern, som var ömsint och överbeskyddande, såg till att Karolina genast gick och lade sig. Snart somnade den 14-åriga flickan och hon gick inte att väcka.
Under åren som följde vårdades hon av modern som alltid fanns vid hennes sida. Varje dag såg hon till att Karolina fick två glas mjölk, men det var den enda näring hon fick.

Karolinas märkliga tillstånd väckte förstås uppmärksamhet, inte minst bland traktens läkare som flera gånger besökte henne. En allmän uppfattning var att det rörde sig om en psykisk störning, ett svårt fall av hysteri.
Sommaren 1892 togs hon in på Oskarshamns lasarett. Den enda läkaren där, Adolf Wilhelm Thoren, var utbildad kirurg men inte kunnig i psykiatri. Man försökte väcka henne med elektricitet men detta hjälpte inte och hon förblev okänslig för stick och beröring.

Efter en månad skrevs hon ut, fortfarande sovande. ”Här har ni spektaklet igen”, lär de sura avskedsorden från lasarettet ha varit. Diagnosen löd dementia paralytica, ett tillstånd som kan drabba syfilitiker. Något medicinskt stöd för en sådan diagnos fanns dock inte.
Många tvivlade på att Karolina verkligen sov. Hennes syskon sa visserligen att de aldrig hade sett henne annat än liggande i den lilla enrumsstugan. Fadern hade däremot sett henne krypa på golvet några gånger och även hört henne tala. Ingen såg henne någonsin få mat, annat än de två glasen med mjölk. Men modern och Karolina var ensamma därinne hela dagarna, då resten av familjen arbetade utomhus. Kanske var det då hon åt?

Karolina fick ett långt liv. Här är hon på äldre dar.
Karolina fick ett långt liv. Här är hon på äldre dar.

En stor förändring inträffade 1905 när modern dog, 76 år gammal. Karolina grät mycket men fortsatte sova. Den drygt 80-åriga fadern fick ta över vårdandet. Men han orkade inte i längden och snart anställdes en hushållerska. Denna dam har senare berättat att Karolina aldrig lämnade sängen men ändå alltid hade rent hår och välskötta naglar. Mat rörde hon inte, däremot hände det att karameller mystiskt försvann. Hushållerskan kunde också notera att en del saker flyttat på sig när Karolina någon kort stund lämnats ensam i stugan.

Tre år senare, den 3 april 1908, slog Karolina plötsligt upp ögonen. Hon tog sig ur sängen och började krypa runt i stugan. Hon grät och frågade hushållerskan efter sin mamma. När syskonen kom hem kände hon inte igen dem.
Karolina, som nu blivit 46 år, var väldigt mager och tärd. Hon hade svårt att röra sig men var hungrig. Hon återhämtade sig emellertid ganska snabbt. Snart var hon så pass återställd att hon kunde hjälpa till i hushållsarbetet.

Många nyfikna ville förstås se miraklet på Oknö och for dit. Inte minst pressen som skickade sina reportrar. Trots alla år av isolering och ensamhet hade Karolina inget emot uppmärksamheten, tvärtom tyckte hon det var roligt, i alla fall till att börja med. Men någon förklaring till sin långa sömn kunde, eller ville, hon inte ge. Detta ledde också till att somliga hånade henne och såg sovandet som en bluff.

Några dagar efter uppvaknandet kom en tidigare lärare på besök. Karolina visade att hon fortfarande kunde läsa bra och att hon mindes sin korta tid i skolan.
1910 reste Harald Fröderström, psykiatriker på Stockholms hospital, till Oknö för att vetenskapligt studera Karolina. Hans första intryck var att hon var öppen, vänlig och en smula kokett. Hon var ungdomlig, mer som en kvinna runt 30 år än någon som snart skulle fylla 50. Hon verkade intelligent men visade bristande kunskaper i mycket. Sveriges historia, geografi och matematik visste hon väldigt lite om. Karolina kom ihåg dagen då hon fått ont i tänderna och gått och lagt sig men av sjukdomstiden mindes hon ingenting.

Harald Fröderström menade att sömnen inte berodde på någon kroppslig sjukdom, men att tandvärken varit den utlösande faktorn. I Stockholms-Tidningen skrev han att Karolina ”lidit av den sjuklighet eller abnormitet i viljelivet som är betecknande för hysterien och att hon behärskats av sin vilja till sjukdom som hon tillfredställt på olika sätt”.

Karolina var när hon somnade en ung flicka i en känslig ålder. Kanske uppmuntrades hon av sin mor att tro att hon var svårt sjuk. Hon fick mycket medlidande och vårdades ömt som ett barn. En behaglig tillvaro som det säkert blev allt svårare att komma ur. Ett tillstånd som fortsatte ända tills modern dog. Därefter fick hon inte tillräckligt med mat, hon magrade kraftigt och blev till slut tvungen att stiga upp.

Att Karolina under alla år inte ätit och gått på toaletten var en omöjlighet och kunde enligt Harald Fröderström bara förklaras av att hon fått hjälp av modern. Mellan mor och dotter pågick uppenbarligen ett hemlighetsmakeri gentemot den övriga familjen. Orsaken till detta får vi aldrig veta. Hade övergrepp begåtts och måste hon skyddas från någon? Inga antydningar finns i det som skrivits om fallet men sådant kan ha utelämnats av diskretionsskäl.
Karolina bodde kvar i stugan i hela sitt liv, en glad och idogt arbetande kvinna. Ända in i ålderdomen gick hon dryga halvmilen till Mönsterås för att leverera varor från ön eller handla. När hon avled i hjärnblödning 1950 hade hon fyllt 88 år.

Källa: Artikeln bygger på en medicinhistorisk artikel om soverskan på Oknö skriven av Bo Holmstedt, Lennart Ljungberg, Hans Moëll och Sven G. Sjöberg (1995).

Detta hände medan Karolina sov

1878
Thomas Edison konstruerar glödlampan.

1879
Gemensam tid för hela Sverige införs.

Gustaf V Victoria1881
Kronprins Gustaf (V) gifter sig med Victoria av Baden.

1884
August Strindbergs Giftas utkommer och han åtalas för hädelse.

1888
Karolina Widerström blir Sveriges första kvinnliga legitimerade läkare.

 

 

113692_lowres

1889
Eiffeltornet invigs i Paris.

1890
Första 1 maj-demonstrationerna hålls i Sverige.

1893
Första dokumenterade mötet med Storsjöodjuret i Jämtland.

1895
Bröderna Lumière anordnar första allmänna visningen av rörliga bilder.

AndrŽes luftfŠrd1897
Andrée-expeditionen startar mot Nordpolen från Danskön.

1900
En bokhållare blir först i Sverige att dömas för fortkörning.

1901
Allmän värnplikt införs i Sverige.

1903
Henry Ford säljer sin första Model A-bil.

1904
Två studenter i Göteborg ingår ”samvetsäktenskap” vilket skapar skandal.

1905
Unionen med Norge upplöses.

1906
Lenin och Stalin inleder en kongress i Stockholms Folkets hus.

1907
Oscar II dör och Gustav V blir kung.

 

 

Vill du se fler rapporter från förr?

Missa inte:

Europa runt på 3 månader

Möt 6 kvinnliga pionjärer

Så får du bort fläcken!

Facebooksidan – fullproppad med nostalgi!

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.