Sommar i 60 år

Sommar i 60 år

Programmet Sommar, ofta omnämnt som Sommar i P1, är ett populärt program i Sveriges Radio som varje sommar sänds i P1 med start klockan 13:00 och som många av oss längtar till. Programledarna är särskilt inbjudna ”sommarvärdar” (eller ”sommarpratare”), som ansvarar för var sin dag och det är alltid spännande att se vilka som får den stora äran varje år. Programmet har också en motsvarighet i december som heter Vinter (även kallat Vinter i P1).

Det första programmet sändes den 29 juni 1959 och fyller således 60 år i år. Idén kom från Tage Danielsson, som då var chef för radiounderhållningen på Sveriges Radio, och producenten Jörgen Cederberg, som också var den allra första sommarvärden. De första åren sändes programmet omväxlande i P1 och P2, ibland samsändes det i båda kanalerna. 1993 flyttades programmet från 3 till P1.

I början av programmets historia fungerade de så kallade sommarvärdarna som hallåor, och samma personer återkom många gånger i denna roll de första åren. Exempelvis var utrikeskorrespondenten och kåsören Torsten Ehrenmark sommarpratare 50 gånger, lika många gånger som Jörgen Cederberg, ett numera svårslaget rekord. Gösta Knutsson var sommarvärd 42 gånger och Maud Reuterswärd 34 gånger. Hasse Alfredsson och upphovsmannen själv Tage Danielsson har båda hörts i ”Sommar” 16 gånger.

Numera gör sommarvärdarna sina egna personliga program och får tala om ”i princip vad som helst” och även välja musiken själv. Sedan 2009 ges radiolyssnarna möjlighet att själva rösta fram en sommarpratare, oftast inte känd för den större allmänheten.

Kategorier:

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.