Soldater på Seskarö: Knäckebröd fick militären att ingripa

Soldater på Seskarö: Knäckebröd fick militären att ingripa

Våren 1917 beslöt sågverksarbetarna på Seskarö i Haparanda skärgård att tvångsköpa bröd. Livsmedelsbristen var akut, men det fanns knäckebröd undangömt på bagerierna. Aktionen ledde till att militären grep in. 

Sågverksarbetarna lade beslag på knäckebröd hos öns två bagare och betalade för sig. Dock något mindre än det egentliga priset vilket ledde till att en av bagarna polisanmälde 16 arbetare. När länsmannen från Haparanda dyker upp den 28 maj vägrar Seskaröborna att gå med på att några utses till syndabockar och hotar med att kasta länsman i sjön. Efter hot om allmän strejk på sågverken lämnar länsmannen ön. Men han kommer snart tillbaka med förstärkning och försöker genomföra nya förhör med de misstänkta. Konfrontationen slutar med att kronofogden kallar in militär från Västernorrlands regemente och läger blir alltmer allvarligt.

Den 30 maj anländer 50 man till Seskarö för att hålla ordning under förhören. Trots löften om motsatsen släpps inte arbetarna efter förhören utan två häktas. Arbetarna, som samlats utanför förhörsbyggnaden, skanderar slagord om att de vill ha ut sina kamrater och sjunger kampsånger. Militären närmar sig folkmassan med påsatta bajonetter och skarpa skott mot obeväpnade arbetare är inte långt borta. Sen är det oklart exakt vad som händer, men soldaterna avväpnas och flyr. Befälet, kapten Falk, hinner dock skjuta två sågverksarbetare i benet. Militärens gevär gömmer Seskaröborna i nykterhetslogen.

Den 31 maj landsätter militären 500 man med kulsprutor och en kanon. Ska det bli en väpnad konflikt med Seskaröborna som ju har tillgång till vapen? Nej, den pragmatiske landshövdingen Walter Murray anländer efter tre dagar med en båtlast livsmedel och lugnet återställs. Seskaröborna lämnar tillbaka gevären och ett tiotal personer döms 1918 till straffarbete för uppror. De benådas dock av Gustaf V, säkert under påverkan av det revolutionära mullret i omvärlden.
Källa: Wikipedia och artikel av Carsten Palmaer i Aftonbladet 25/5 2017.

 

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.