Snygg stil från glömd klädjätte

Snygg stil från glömd klädjätte

Saléns damkonfektion hörde en gång i tiden till Sveriges mest ansedda tillverkare av damkläder. Företaget är i dag bortglömt men kvar finns modebilder från deras kollektioner.

Saléns grundades i Stockholm 1914 av direktör Sven Salén (ej att förväxla med redarkungen). Företaget fick sin storhetstid efter andra världskriget och hade i början av 50-talet cirka 500 anställda. En av dem var Gösta Lund som började där på 20-talet och stannade kvar till sin pension. Gösta var försäljare och ansvarig för ett jättedistrikt – det sträckte sig från mellersta Sverige ända upp till Kiruna och han sålde kläder till mer än 100 olika damekiperingsaffärer, berättar dottern Majbritt Edlund. I Saléns kataloger fanns mycket att välja på i olika stil och material och det hände att Majbritt själv bar de snygga kläderna.Företaget försvann i samband med den svenska textilkrisen i slutet av 60-talet. ”Jag tycker det är synd att denna och även andra svenska klädtillverkare som var betydelsefulla under många år tydligen alldeles har fallit i glömska”, skriver hon.

Inskickat av Majbritt Edlund, Gränna.

Saléns huvudfabrik låg i ett högmodernt komplex på Norra Stationsgatan i Stockholm – i samma hus där Minnenas Journal nu har sin redaktion.
Saléns huvudfabrik låg i ett högmodernt komplex på Norra Stationsgatan i Stockholm – i samma hus där Minnenas Journal nu har sin redaktion.
Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.