Snöå lanthushållsskola: Här danades jäntorna till dugliga husmödrar

Snöå lanthushållsskola: Här danades jäntorna till dugliga husmödrar

Smaka på en 100 år gammal tradition. När Snöå lanthushållsskola fyllde jämnt firades jubileet med en bok om skolan och med härliga recept från förr. 

När disponenten för Stora Koppar­berg startade Snöå i Dala Järna 1909 var det för att utbilda unga kvinnor i lantbruk och till duktiga lantbrukarhustrur som kunde skapa ”lyckliga hem med lyckliga inbyggare”. Snöå var en internatskola där flickorna fick lära sig allt som hörde till ett lantbrukarhem. De lärde sig laga mat men också att väva, sy kläder, sköta djur och fixa en enkel bokföring. De studerade hälsolära och barnavård, lärde sig sköta en trädgård, städa och tvätta.

Gun Rosén med sina klasskamrater på Snöå år 1936. Hon står som nummer två på fr. v. på andra raden.

Gun Rosén i Insjön gick på Snöå 1936. Då var hon 16 år.
– Det var trevligt för en bonnjänta som jag att komma ut lite. Det var en rolig tid. Jag lade på mig 8 kilo under de sex månader jag gick, berättar Gun. När hon ser tillbaka var det vävkunskaperna som varit nyttigast i längden. Någon lantbrukarhustru blev hon aldrig.
– Nej, jag och min man hade snickeri. Minns du de blå skridskoskydden i trä? De var vi som gjorde dem. Jont Gun-Britt Nilsson var Snöås sista rektor. Hon minns hur skolan förändrades. I början var det en yrkesutbildning för lantbrukarkvinnor och en del av utbildningen till sjuksköterska, barnsköterska eller lärare. På 60-talet blev utbildningen mer allmän med bland annat konsument- och familjekunskap men ingen djurhållning.
– Internatskolan blev en social skolning för många och de fick kunskaper som var nyttiga i vardagen. Många som bara fått ettor i vanliga skolan kunde hävda sig praktiskt hos oss och höja självförtroendet väldigt. Något att tänka på, herr utbildningsminister Fridolin!

4 godingar från förr

Här bjuder Snöå lanthushållsskola på några favoritrecept från 40-talet.

Råstuvad spenat med wienerkorv, tomater och ägg

Till 4 personer:
0,5 kilo färsk spenat
Stuvning:
2 msk smör, 3 msk vetemjöl, 0,5 liter mjölk, Salt, Peppar, Lite socker, 4–5 hårdkokta ägg, 5–6 wienerkorvar
1. Skölj spenaten och mal den genom en kvarn eller finhacka den.
2. Gör en stuvning av smör och vetemjöl och späd med mjölk. Tillsätt den malda (hackade) spenaten, smaka av med salt, vitpeppar och socker.
3. Dela varje wienerkorv i 3 delar och fräs upp dem i en stekpanna tillsammans med lite smör.
4. Häll upp stuvningen på ett fat med kanter och garnera runt om med ägghalvor och tomathalvor. Ställ korvarna i spenaten.
5. Servera med kokt potatis.

Inkokt lax med grön sås
6 personer
1–1,5 kilo lax
Spad:
1 l vatten, 1 msk salt, 1 lagerblad, 4–5 vitpepparkorn, 3–4 kryddpepparkorn, 0,5–1 gul lök, skivad, Dillstjälkar eller dillkvistar
1. Rensa laxen, blanda ingredienserna till spadet. Koka spadet under lock i 10 minuter, lägg i fisken, som bör täckas av spadet. Sjud fisken på svag värme under lock i cirka 10 minuter.
2. Tag bort skinnet medan fisken är varm men lägg tillbaka fisken att kallna i spadet.
3. Lägg upp den på serveringsfat, ös över lite spad och garnera med citronklyftor, dillkvistar, gurka, sparris och salladsblad.
4. Servera med grön sås och kokt potatis.

Grön sås till laxen
6 personer
Cirka 400 g djupfryst spenat, 1,5 (150 g) majonnäs, 3 dl gräddfil eller crème fraîche, Salt, vitpeppar, 1–2 tsk senap, gärna osötad), 2–3 msk hackat kryddgrönt, t ex dill, gräslök, (dragon, körvel, muskotnöt eller vitlök)
1. Tina spenaten i en kastrull på svag värme. Låt den rinna av i en sil och pressa ur det mesta av vätskan.
2. Blanda spenaten med majonnäs och gräddfil eller crème fraiche.
3. Smaka av med salt, peppar och eventuellt senap. Blanda i finhackad dill eller gräslök.
4. Smaksätt dessutom gärna dessutom med lite smulad dragon, körvel, riven muskot eller skalad, pressad vitlök.

Charlotte Russe
8 personer
Rulltårta:, 3 ägg, 1,5 dl socker, 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver

Sylt till rulltårtan:
1 l färska, mosade jordgubbar tillsammans med 1 dl socker, eller annan sylt om så önskas.
1. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vetemjöl och bakpulver. Klä en långpanna, 27×37 cm, med bakplåtspapper, häll i smeten och grädda i 275 grader i 5 minuter.
2. Vänd upp kakan och låt svalna något, lägg därefter på den sylt ni önskar och rulla ihop från långsidan till en rulltårta.

Fyllning till tårtan:
3 ägg, 4 msk socker, 3 dl tunn grädde, 4 blad gelatin, 2 msk arrak, cointreau, rom eller citronsaft, 2,5 dl tjock grädde
1. Lägg gelatinet i vatten. Vispa ägg och socker. Koka upp den tunna grädden och häll den under vispning i äggsmeten. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och sjud försiktigt krämen tills den tjocknat. Tag av kastrullen, ställ den i kallt vatten och rör i krämen medan den kallnar. Tillsätt smakämnet. Krama upp gelatinet, lös det i lite hett vatten och rör i det lite i taget. Tillsätt sist den hårt vispade grädden.
2. Dekorera med spritsad grädde och bär.

Ökensand
(60–65 st)
210 g smör, 200 g socker, 1 msk vaniljsocker, 1 tsk hjorthornssalt löst i 1 msk vatten, 310 g vetemjöl (ca 5 dl)

Beredning:
1. Smöret brynes, sockret ihälles och röres tills det blir kallt, hjorthornssalt, vaniljsocker och mjöl iröres.
2. Rulla cirka 60–65 kakor, gör mönstret på kakorna med en kniv (se bild) och lägg på smord plåt.
3. Gräddas i 150 grader i 20–25 minuter.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.