”Smaka på våra goda kakor!”

”Smaka på våra goda kakor!”

Tävlade. År 1965 var jag en 32-årig hemmafru och tvåbarnsmamma, boende i Storlien. En dag såg jag att Ica-kuriren utlyste en tävling om bra kakrecept. Det skulle nämligen ges ut en ny bakbok, Sju sorters kakor. Eftersom jag tyckte om att baka och hade en del fina recept hemma skickade jag in några förslag. Jag kommer än ihåg när telegrammet kom med besked om att ett av mina recept fanns med bland 21 uttagna. Mer än 15 000 var insända! 

Klassiker. Sju sorters kakor gavs ut första gången 1945 och har genom åren kommit i många upplagor.
Klassiker. Sju sorters kakor gavs ut första gången 1945 och har genom åren kommit i många upplagor.

Veckorna före resan till Stockholm var det massor av bakövningar hemma. Jag tror att familjen blev trött på att ständigt behöva smaka på mina provkakor, men till slut var jag nog rätt nöjd med resultatet.

Tisdagen den 22 mars steg jag på nattåget till Stockholm. Väl framme blev vi omhändertagna av personal från Ica. Vi bodde på ett fint hotell där vi fick frukost på rummet. Redan samma dag började kakbaken i provköket, vi delades in i sju grupper beroende på kaksorternas karaktär. Det var lite nervöst att arbeta när jurymedlemmarna gick omkring, frågade och kommenterade. Vi fick en trevlig pratstund med Ria Wägner som satt med i juryn. Under de tre dagarna blev vi också bjudna på teaterföreställningen Glasmenageriet med Inga Tidblad och på Berns salonger med show och fin middag.

Juryn hade ett styvt arbete med att slutgiltigt bestämma vilka som skulle få första-, andra- och tredjepriset i de sju grupperna. Vid en festlig middag på restaurang Riche på lördagen delades priser och diplom ut till alla finalister. Jag blev en av de glada förstapristagarna med mina kaffebakelser. Alla deltagare fick ett häfte med alla prisbelönta recept – det händer ännu att jag bakar någon kaka ur det.

Sedan blev det stor fotografering inför ett reportage i Ica-kuriren (artikeln kan fortfarande läsas på deras webbplats). En smula omtumlad klev jag på nattåget hem, hela 500 kronor och många glada minnen rikare!
Inskickat av Edith Färdborg, Östersund.

Besök vår webbshop

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.