Skansen – gammelsverige i en liten ask!

IMG_8434
Sparbanken, byggd på 1700-talet, låg en gång i tiden på Södermalm i Stockholm.

IMG_8404

Igår var det besök på Skansen. Jag har inte varit där med hela min familj sen jag var så liten att jag kladdade glass i hela ansiktet. Men en ny generation har tillkommit, min brorson Walter ville fara dit!

Från första början skulle Skansen inte vara en djurpark. Det var den runtresande Artur Hazelius som till sin fasa insåg att vårat gammelsverige höll på att försvinna! Just vid den här tiden förändrades Sverige i rasande takt – många människor hade börjat flytta sig närmare städerna och fabriker hade tagit över en hel del verksamhet. På slutet av 1800-talet bestämde han sig för att samla våra gamla byggnader på en och samma plats. Här skulle man kunna tjusas av hantverk som hotades av de nya industrierna och uppleva den miljön som Sverige en gång hade haft men som riskerade att falla i glömska.

Hur kommer det sig då att det blev ett zoo? Artur ansåg att naturen var en så viktig del av vår vardag så Sveriges djur måste få finnas på plats. De exotiska djuren blev bara en bonus för att locka till sig mera folk.

Skansen 50-tal
Skansen visar hur man stöper ljus, år 1957. Foto: Sjöberg Bildbyrå

Jag minns tydligt när det fanns elefanter på Skansen. De försvann år 1992, så jag var inte mer än fyra år när jag stod och åt en banan samtidigt som elefanterna rastades utomhus. Plötsligt dök det ner en snabel mitt framför mig och tjuvade åt sig min banan! Jag blev så häpen att jag började gråta.

Själv tappade Walter sin napp till sälarna igår! Sorgen var stor när nappen guppade iväg bortom vårt synfält. Det hela glömdes dock bort för att älgarna var så häftiga.

IMG_8555 IMG_8568Idag är Skansen precis det som det skulle vara; en tidsmaskin. Det forna Sverige som i en liten ask med små gator, gränder, trähus, bageri och dansbana. 150 stycken kulturhistoriska byggnader har varsamt flyttats dit. Vi kan till exempel se glasblåseri och lära sig hur det fungerar. När man är liten är det magi, när man är vuxen är det som fantasi!

Och det är inte bara historia från svunna tider, varje gång ett par dansar, ett barn springer runt bland getterna eller tappar sin napp så uppstår nya minnen. Minnen som en dag blir historia.

IMG_8570

IMG_8741
Tornet Bredablick byggdes 1876, av livlälaren Fredrik Adolf Wästfelt, i tron på att vacker utsikt gör hälsan gott. Tornet blev dock inte så populärt och han fick själv flytta in på nedrevåningen efter att ha sålt sitt hus. Där dog han ändock lycklig år 1881.

 

 

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.