Skandalerna som skakade dragspelskungen

Skandalerna som skakade dragspelskungen

Han föddes fattig, levde i lyx och har 44 år efter sin död fortfarande rekord i inspelade grammofonskivor. Calle Jularbos dramatiska liv handlar om musik, tajming och spelglädje men också om kärlek, otrohet och hämnd.

Calle JularboEtt par näverskor, några pinnstolar, ett psalmodikon. Det är några av de föremål som har samlats i en stuga i Gustavsfors utanför Hagfors i Värmland. Där finns också ett slagbord, några prydnadssaker och ett vackert gammalt skåp med en klocka i överstycket.
Detta är spillrorna av ett någorlunda välbärgat bondehem för hundra år sedan. Men föremålen vittnar också om en katastrof i dragspelskungen Calle Jularbos liv. Det handlar om kärlek, otrohet och hämnd.

 

 

Calle, Alma och pudeln fotograferade inför Jularbos 50-årsdag 1943.
Calle, Alma och pudeln fotograferade inför Jularbos 50-årsdag 1943.

Calle Jularbo, som var det tidiga 1900-talets störste artist, var ständigt omsvärmad av kvinnor. Vid 22 års ålder hade han flyttat från Dalarna till Stockholm. Det året, 1915, fick Calle en son, Eberhardt, som kom att kallas Ebbe. Modern hette Gerda Jacobsson och var åtta år äldre än Calle. De gifte sig aldrig, men Calle tog ändå sitt ansvar som familjefar.
Sommaren 1922 slog kärleken ner som ett bombnedslag i dragspelarens liv. Vid en spelning på dansbanan i Persberg utanför Filipstad stod en stilig kvinna, Alma Bygler, lutad mot räcket och njöt av valserna som Jularbo spelade på sitt alldeles speciella sätt med drillar och trioler. Han hade tränat in tekniken att ligga med basen kanske en hundradels sekund före diskanten, vilket åstadkom ett ”sug” som väckte danslusten hos publiken.

 

Den crèmefärgade Cadillacen av 1959 års modell var Jularbos sista bil.
Den crèmefärgade Cadillacen av 1959 års modell var Jularbos sista bil.

När Calle ställde ifrån sig dragspelet vid dansens slut var deras öde beseglat, men deras liv tillsammans skulle inte bli enbart lyckligt.
Alma gick hem till sin make och förklarade att hon ville skiljas och flytta till Stockholm med den berömde Calle Jularbo. Det blev en chock för maken John. Han hade inte någon möjlighet att ta hand om sonen Lennart som lämnades till ett fosterhem.

När Calle kom hem till Stockholm gav han sin Gerda samma dramatiska besked: Det var slut mellan dem. Calle hade igen blivit förälskad i en äldre kvinna. Alma var fem år äldre än han. Gerda lämnades ensam med Ebbe och levde ensam i Aspudden resten av sitt liv.

Lyxiga bilar var en del av Jularbos liv. Här står han vid en Frazer av sen 1940-talsmodell.
Lyxiga bilar var en del av Jularbos liv. Här står han vid en Frazer av sen 1940-talsmodell.

Den 23 mars 1923 gifte sig Calle Jularbo och Alma. För hennes mor blev det en besvikelse. Alma, som kom från en släkt av lärare, klockare och bönder i Gustaf Adofs församling, hade gift sig med en simpel spelman, tyckte hon.  Men när Radiotjänst startade sina sändningar 1925 och Calle Jularbo blev den största stjärnan steg han rejält i sin svärmors ögon. Hans orkester var den mest engagerade och han fick råd att hålla sig med fina bilar: Packard, Chevrolet, Cadillac…

När Calle åkte ut på sina turnéer följde Alma ofta med som hjälpreda och allt i allo. Men när de var hemma levde makarna Jularbo ett småborgerligt liv i en våning i Gamla stan, Västerlånggatan 47. Hemmet var möblerat helt och hållet med Almas arvegods, som gått i släkten i generationer.

Calle JularboMen åren gick utan att Calle och Alma fick några barn. Calle hade otaliga upplevelser med unga kvinnor under sina turnéer, något som Alma visste men var tvungen att stå ut med.
När Calle Jularbo publicerade sin memoarbok Med dragspelet i högsätet hyllade han dock ”den sköna värmländskan” som han var lycklig nog att få gifta sig med.

Efter många år drabbades Alma av cancer. Hon togs in på sjukhus 1945 och ungefär då skrev Calle i sitt bokmanus: ”…det gäller att ha turen att träffa på den rätta, ty annars blir äktenskapet ett helvete. Båda parterna måste ha sinne för humor och en ömhet som kan få dem att bortse från livets ständiga orosmoment.”

Jularbo08MJO01_lowresCalle Jularbo följde dock inte råden i sin egen äktenskapsskola, för nu brakade hans eget helvete loss. I sin sjuksäng fick Alma veta att Calle hade träffat en vacker kvinna, som dessutom var betydligt yngre. Hon hette Sally Johansson och serverade på ett kafé i Gamla stan dit han ofta gick. Hon var 33 år och Calle 52.

Alma beslöt sig nu för att ge sin man en gruvlig hämnd och en advokat hjälpte henne att göra Calle arvslös. Hon donerade i stället alla sina ägodelar till sin hemsocken i Gustav Adolfs kommun, men villkoret för gåvan var att man bildade en hembygdsförening.

Den 11 februari 1945 avled Alma Jularbo och några dagar senare fick Calle ett brev från advokaten. Innehållet kom som en kalldusch. Han fick vackert lyfta ner ljuskronor och tavlor, kånka ut de tunga möblerna och skicka dem med en lastbil till Almas hemsocken.

Almas begravning ägde rum först fyra månader efter hennes död, den 11 juni men Calle kom aldrig till begravningen. Exakt en månad därefter gifte han sig med Sally.

Åren strax innan Alma dog hade Calle en rejäl svacka i både liv och karriär. 1940 och 1941 gjorde han endast två grammofoninspelningar och engagemangen minskade. Han hade fått konkurrens av dansorkestrar med jazzbetonad musik och stora fashionabla storband som Thore Ehrlings.

Calle Jularbo visade också oroande tecken när det gällde alkohol. Det hände inte sällan att han fick dra sig tillbaka under framträdandena och sova ut bakom kulisserna. Då fick sonen Ebbe ställa upp och spela färdigt.

Samtidigt drabbades han av en synnerligen besvärande affär som gällde upphovsrätten till hans mest älskade melodier. STIM hade kommit fram till att Jularbo mer eller mindre hade stulit melodier som Livet i Finnskogarna, Drömmen om Elin, Avestaforsens brus och några till.

Vid den här tiden var han bedrövad och skamsen. Men i och med att han gifte sig med Sally vände det.
Sally hittade en rymlig funkisvilla på Högvägen i Nacka öster om Stockholm, där det nygifta paret bosatte sig. Men hon var ändå inte nöjd. En dragspelskung skulle bo furstligt, tyckte hon.  Efter några år i början av 1950-talet förvärvade de en herrgårdsliknande villa på Krokvägen 16 i Storängen, också i Nacka, som blev den slutliga adressen.

Sally kom att fungera som en rätt så hårdför manager för sin man och lade ned stor möda på att försöka få honom att sluta dricka. Men det viktigaste av allt var att han på ålderns höst blev far till Elvy Maria och Carl-Gustav.

Han stod nu på sin topp fast han började närma sig pensionsåldern. Eftersom gammaldansen fick ett nytt uppsving samtidigt som rockmusiken gjorde sitt intåg gick Calle Jularbo mot en ny vår som musikant, en popularitet som varade ända fram till hans död 1966.

Fotnot: Artikelförfattaren Ingmar Norlén gav 2005 ut biografin Calle Jularbo – tidernas dragspelskung.

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.