Skådespelerskan Maj-Britt Frati, 97 år: ”Cary Cooper betydde mycket för min framgång”

Skådespelerskan Maj-Britt Frati, 97 år: "Cary Cooper betydde mycket för min framgång"

Hon gjorde succé i Beverly Hills med sitt Konditori Scandinavia 1959. Gary Cooper, Steve McQueen och Julie Andrews var några som stod i kö för att njuta av Maj-Britts skandinaviska delikatesser.

Vacker dam. Maj-Britt Frati har nått den aktningsvärda åldern av 97 år men är fortfarande alert.
Vacker dam. Maj-Britt Frati har nått den aktningsvärda åldern av 97 år men är fortfarande alert.

I dag delar Maj-Britt Frati sitt liv mellan Strandbaden och Palm Desert, Kalifornien. Hon är klädd i vinröd polotröja och mörkblå byxor och rör sig ledigt när hon serverar sherry hemma i Strandbaden, norr om Höganäs.
– Jag vet vad boken om mitt liv skulle heta: Ett kvinnoöde eller ”Vem fan är fru Håkansson från Hollywood?”, säger Maj-Britt Frati med ett skratt. På soffbordet i det ljusa vardagsrummet med stora fönster mot havet ligger två klippböcker fyllda med bilder och artiklar som berättar om ett långt och spännande liv. Hon har haft en skådespelarkarriär, ett antal äktenskap och mer än tjugo år som restauratör i Kalifornien, där hon fortfarande har en boplats. April till november brukar hon tillbringa i Strandbaden.
– Jag och min man Luciano hade länge ett sommarställe på Älgö utanför Stockholm. Ett underbart ställe men jag är född på Västkusten och tycker inte om att bada när jag inte kan se botten.

Här i Strandbaden har Maj-Britt nu bott och trivts i trettiofem år.
– Jag har alltid älskat att hålla på med blommor och trädgård. Vi har hela tiden haft många vänner på besök från Stockholm och Los Angeles. Då Maj-Britt var 20 år lämnade hon Göteborg och flyttade till Stockholm och sökte för andra gången till Dramatens elevskola.
– Det var en dröm, det svåraste som fanns. Jag trodde inte det var sant när jag klarade det tredje provet. Jag var i sjunde himlen. Det var den 29 augusti 1939. Den 1 september bröt andra världskriget ut, minns Maj-Britt. Redan under elevåren började hon filma och träffade dåtidens teaterelit: Anders Henrikson, Hjördis Petterson, Dagmar Ebbesen, Karl-Arne Holmsten och George Rydeberg är bara några av dem.
– Det var en härlig tid. Vi arbetade hårt och var ofta ute och superade efter föreställningarna.

scencharmör.1941 gifte sig Maj-Britt Håkansson med skådespelaren George Fant (1916–1998). Han blev idol för många flickor och kallades ”Flickornas Fant”.
Scencharmör.1941 gifte sig Maj-Britt Håkansson med skådespelaren George Fant (1916–1998). Han blev idol för många flickor och kallades ”Flickornas Fant”.

Maj-Britt medverkade i flera filmer som spelades in under kriget.
– Jag och Marianne Aminoff som båda var mörkhåriga och såg exotiska ut var tvungna att lämna in arierintyg som gick tre generationer tillbaka för att få vara med. Det var hemskt, säger Maj-Britt.
– Filmerna skulle säljas till Danmark och Norge som var ockuperat av Tyskland. De som investerade i filmerna ville inte riskera något. Det fanns en förtjusande skådespelerska, Ilse-Nore Tromm, som jag tror hade judiskt påbrå, hon fick inga roller under den här tiden. 1940-talet var en intensiv period för Maj-Britt: filmroller och många teaterroller och turnéer runt om i landet bland annat med Riksteatern. Under några år var hon gift med en av 1940-talets stora filmcharmörer, Georg Fant.
– Vi var så unga bara några och tjugo.  Han var förtjusande, men han drack lite för mycket. Efter några år skildes vi som goda vänner.

Hennes andre man, Anders Grönberger, var flygare och god vän med den äventyrliga flygpionjären Carl Gustav von Rosen, som lockade med honom till Etiopien för att hjälpa kejsaren Haile Selassie att bygga upp flygvapnet.
– Vi bodde i lerhyddor och hade tjänstefolk. Det var kallt och fuktigt och det kändes som att vi hamnade flera hundra år tillbaka i tiden. Men min väninna Alice som annars var den mest rädda människan på jorden stortrivdes och lärde personalen att steppa på borden, minns Maj-Britt.
– Jag har inte talat med någon om den här perioden förut. Det visade sig efter ett tag att min man inte bara jagade storvilt utan även kjoltyg. När jag kom hem beklagade jag mig för en skådespelarkollega Irma Christenson. Hon log mot mig och sa ”Du får väl ändå medge att du är snudd på en lyxblomma”, säger Maj-Britt med en glittrande, okynnig blick i de varma bruna ögonen. Efter ett mycket kort tredje äktenskap bodde Maj-Britt i mitten av 1950-talet tillsammans med skådespelarkollegan Guje Lagervall, som en kväll kom hemdragandes med en karl. Det visade sig att han var skeppsredare och god vän till Maj-Britts föräldrar. Han erbjöd henne att åka med på en av hans lastbåtar från Rotterdam till Philadelphia. Drömmen om att bo ett i ett varmare land hade alltid funnits hos Maj-Britt.
– Jag har aldrig tyckt om kylan och alltid drömt om att kunna gå i silkestrumpor på vintern. Jag ville se om jag kunde trivas i Kalifornien och vad jag skulle kunna försörja mig på.

När Maj-Britt var 28 år, efter att hon fött sin son Peter, hade det konstaterats att hon led av otoskleros, som kraftigt sätter ned hörseln. Efter en operation fick hon tillbaka hörseln men rädslan för att den gradvis skulle försvinna gjorde att hon ville satsa på en ny karriär. Efter ännu en resa till Kalifornien bestämde hon sig för att flytta dit.
– I Kalifornien fanns inget anständigt bröd alls. En amerikansk limpa kunde man pressa ihop i en kaffekopp, visar Maj-Britt med händerna och berättar att hennes farmor en gång i tiden startade Skånska Hembageriet.
– Det skulle inte vara någon Coffeeshop. Jag tänkte mig inte bara bröd och bakelser utan också smörgåsar, ”openface sandwiches” med pålägg. Jag berättade om mina planer för några väninnor och deras amerikanska män, båda två föll för ordet konditori. ”What did you say? Konditori? Sounds intriguing (fängslande). Keep that Maj-Britt”.

I Beverly Hills hittade hon en tom lokal som tidigare varit hattaffär. Medarbetare hade hon redan hittat, en kallskänka som tidigare arbetat på Operakällaren och en konditor från Kristianstad. Maj-Britt visar bilder i sin klippbok och man förstår att det skandinaviska konceptet måste känts nytt och spännande för människorna i Kalifornien. Lokalen på Camden Drive inreddes med utsökta möbler i teak, glas och porslin från Reijmyre och Rörstrand. På väggarna hängde konst av bland annat Stig Lindberg och Dardel. På menyn stod smörgåsar med gravad lax med dillsås, inlagd sill med färsk potatis och bakad leverpastej med tomater.
– Vi lagade allt själva. Jag och kallskänkan Birgit fräste köttbullar, stekte kalkon och bakade allt bröd. Limpbread, kavring, pumpernickel, berättar Maj-Britt och minns räkorna och krabborna hon beställde från San Francisco och silverbrickorna med kall inkokt lax garnerade med räkor och sparrisknoppar, som snart blev en populär cateringvara.

Stjärnstatus. Gary Cooper (1901–1961) var en av de första att besöka Maj-Britts restaurang. Han blev ett dragplåster som gjorde Konditori Scandinavia känt.
Stjärnstatus. Gary Cooper (1901–1961) var en av de första att besöka Maj-Britts restaurang. Han blev ett dragplåster som gjorde Konditori Scandinavia känt.

När Maj-Britt slog upp dörrarna den 7 maj 1959 bildades snart en lång kö utanför. Skådespelaren Gary Cooper var en av de första som klev in över tröskeln.
– Det var han som upptäckte stället. Jag höll på att svimma när han kom in. Jag minns att jag tänkte, det här klarar jag inte. Men han hade ett roat leende på läpparna, tyckte det var roligt med något helt nytt. Han betydde mycket för min framgång. Maj-Britt har en uppsjö anekdoter från sina 24 år med Konditori Scandinavia. Mrs Wyler, den kände filmregissören William Wylers fru var den första som beställde mat för avhämtning – 12 räkor och 12 gravlax ”to go”. Steve McQueen var en uppskattad stammis och fick ett undanskymt bord när han började dejta den vackra Ali Macgraw medan han fortfarande var gift. Skådespelaren Glenn Ford köpte en Orreforsvas i hennes konsthantverksbutik.
– Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi tro att jag skulle lyckas på det här sättet. Jag ville bara ha en inkomst för mig och min son Peter, säger Maj-Britt och berättar att skådespelerskan Julie Andrews blev helt galen i hennes gravlaxsås.
– Vår gravlaxsås blev en epidemi. Amerikanarna åt den på leverpastej, till allt. Det blev köer vid disken när vi skulle hämta och sälja såsen i kaffemuggar. En vän sa: ”Why don’t you bottle it”?

Gravlaxsås. Den välkända dillsåsen från Konditori Scandinavia som Maj-Britt gjorde berömd. I dag är det hennes son Peter som tar hand om affärerna.
Gravlaxsås. Den välkända dillsåsen från Konditori Scandinavia som Maj-Britt gjorde berömd. I dag är det hennes son Peter som tar hand om affärerna.

I dag sköter Maj-Britts son Peter varumärket The Konditori Dill Sauce. Den populära gravlaxsåsen säljs fortfarande i exklusivare livsmedelsbutiker.
– Och fiskaffären i Beverly Hills vill ha den. Men den är inte lika god längre, den görs på fabrik, säger Maj-Britt uppriktigt. Efter succén i Beverly Hills öppnade hon en filial i det tjusiga området Pasadena, hade som mest 72 anställda och blev innan hon sålde till en italiensk restaurangkedja 1983 erbjuden att öppna en filial i New York men tackade nej. Hon ville ha mer tid att umgås med sin man Luciano Frati – han som tjugo år tidigare undrade: ”Vem fan den där fru Håkansson från Hollywood var” när gemensamma vänner försökte föra ihop dem. De fick trettio lyckliga år tillsammans.

Maj-Britt är inte helt ung längre och planerar att flytta hem till Sverige permanent. I sommar har hon bokat en plats på ett trygghetsboende i Ängelholm där flera vänner bor. Men det verkar vara för tidigt att trappa ner. Hon sköter sitt hus och sin trädgård själv och är fortfarande en flitig gäst på biblioteket i Höganäs dit hon tar sig med bil.
– Och jag kör bra. Jag skulle aldrig sätta mig bakom ratten annars, säger Maj-Britt och berättar ännu en anekdot från Los Angeles där hon efter att ha blivit tagen för tre olika trafikförseelser var tvungen att köra upp igen för att få behålla körkortet. Färden med trafikinspektören slutade med att han steg ur bilen och sa:
– ”You are an excellent driver”. Och jag är lika säker och lycklig bakom ratten i dag som då.

Dejtade i smyg. Steve McQueen (1930–1980) var ofta gäst på Konditori Scandinavia och fick en undanskymd plats då han dejtade Ali Macgraw, trots att han var gift.De gifte sig 1973.
Dejtade i smyg. Steve McQueen (1930–1980) var ofta gäst på Konditori Scandinavia och fick en undanskymd plats då han dejtade Ali Macgraw, trots att han var gift.De gifte sig 1973.

Blev krögare i Los Angeles
Namn: Maj-Britt Frati, född Håkansson.
Född: 29 mars 1919 i Göteborg.
Familj: Hon har varit gift fyra gånger: George Fant (1941–1943), senare med Anders Erik Grönberger ((1918–2001), med Curt Masreliez (1919–1979) och med amerikanen Luciano Frati (1915–1993) som hon fick en son med.
Karriär: Hade en filmkarriär i Sverige mellan åren 1939 och 1943. Spelade på teatern fram till 1944. Flyttade till Los Angeles 1955 och fyra år senare öppnade hon Konditori Scandinavia, som frekventerades av dåtidens Hollywoodstjärnor.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.