Skådespelerskan Anita Björk: ”Rösten var som silverklockor på brustna rosor”

Skådespelerskan Anita Björk: ”Rösten var som silverklockor på brustna rosor”

Hon hyllades för sin utsökta rollgestaltning i filmen Fröken Julie 1951 och Hollywood kallade henne ”The new Garbo”. Karriären i USA kom av sig men hemma väntade Ingmar Bergman med nya roller. 

Tragisk död. Anita och Stig gifte sig 1953 efter att ha varit ett sambopar i många år. Men de fick inte så många år tillsammans då Stig Dagerman valde att ta sitt liv 1954.

I maj då Ruben Östlund vann ett av filmvärldens mest prestigefyllda pris, Guldpalmen i Cannes för sin film The Square var det 66 år det senast hände. 1951 stod Alf Sjöberg på scenen omgiven av Anita Björk och Ulf Palme och fick ta emot den finaste utmärkelsen (som då hette Grand Prix fram till 1955 då Guldpalmen inrättades) för filmatiseringen av August Strindbergs Fröken Julie.

Utmärkelsen öppnade dörrarna för Anita Björk till Hollywood. Alfred Hitchcock ville ha henne med i sin film I Confess (med Montgomery Clift som motspelare) men då hon kom med ett barn (Lo) under armen och sambon Stig Dagerman i släptåg, formellt gift med en annan kvinna, slog Hollywoods censur till och hon fick återvända till Sverige utan att ha fått pröva sin lycka. Hon gifte sig med Stig Dagerman 1953 då han på pappret var skild men de fick inte många år tillsammans då han valde att ta sitt liv 1954, endast 31 år gammal. Anita Björk uppfostrades i ett konstnärligt hem i Tällberg i Dalarna. Som 13-åring ville hon dansa balett och kom in på Operans balettskola men fick sluta då hennes ålder var högre än den hon angett. Det var hennes livs största besvikelse, har hon berättat om i flera radioprogram. Hon sökte sig då till teatern och kom in på Dramatens elevskola 1942. Hon fick sitt genombrott i Jungfruleken 1948 där hon spelade mot Maj-Britt Nilsson i regi av Mimi Pollak. Vilket ledde fram till att Alf Sjöberg ville ha henne i rollen som Julie. Den roll som lyfte hennes namn över världen och i amerikansk press beskrevs hon ”The new Garbo”. New York Times skrev med stora rubriker: ”Hennes känsliga uppträdande i den svåra rollen som slits mellan passion och konvention. Hon klarar den sköra avvägningen mellan sina känslostormar och den svala överklassflickans återhållsamhet.”

Filmen floppade. Anita Björk spelade mot Gregory Peck i filmen Nattmänniskor från 1954. Men filmen floppade och Anitas internationella karriär fick aldrig någon skjuts.

Hon fick chansen att visa sig på den stora scenen i filmen Night people där hon spelade mot Gregory Peck 1954. Men hon föredrog att spela i Sverige. Hon var Dramaten trogen, för att hon ville leva nära sina barn. Det skulle bli skälet till att hon inte kunde leva ihop med författaren Graham Greene. Han var i Stockholm 1954 för att träffa sina svenska förläggare, då han länge varit en författare vars namn nämnts som en trolig nobelpristagare. De hade ett intensivt förhållande under flera år på 50-talet och han köpte ett hus till henne i Sverige. Allt föll på att Graham Greene inte hade så mycket till övers för det kalla klimatet i Sverige, inte heller språket och att Anita inte ville flytta till Frankrike med honom då hon insåg att hon skulle förlora kontakten med sina barn.

Ingmar Bergman fick tidigt upp ögonen för Anita Björk och såg hennes inre kraft och lät henne spela med i Kvinnors väntan 1952. Hennes storhetsperiod var under 1950-talet då hon gjorde starka roller i Moln över Hellesta och Arne Mattssons Hillmanfilmer Damen i svart (1958) och Mannekäng i rött (1958). Hon var kurskamrat med Mai Zetterling på Dramaten. De tog upp sin vänskap och Mai ville ha med Anita i sin film Älskande par (1964). Bo Widerberg som blev en av 1960-talets mest framträdande filmregissörer med filmer som Kvarteret Korpen och Elvira Madigan gav henne en betydande roll i Ådalen 31.

Själv tyckte hon att de mest intressanta roller började gå henne förbi ju mer hon åldrades. Hon började då sin andra karriär som föreläsare om Stig Dagerman och Selma Lagerlöf. Hon reste runt i Sverige och berättade insiktsfullt om dessa två författare som gett omistliga avtryck i vår litteratur. En man hon levt tillsammans med och en författare hon gestaltat i TV-filmen Bildmakarna i en pjäs av PO Enqvist.  Filmkritikern Martin Strömberg beskrev hennes röst som: ”Silverklockor på brustna rosor.”  Den som lyssnat på hennes röst i Sveriges Radios långlivade serie Sommar i P1 vet att det inte är någon överdrift. 2006 förärades hon med en Hedersguldbagge.

Elegant par. Anita Björk och Sture Lagerwall i elegant utstyrsel i början av 1950-talet.

Blev professor och prisad av kungen
Namn: Anita Barbro Kristina Björk.
Född: 25 april 1923 i Tällberg, Dalarna.
Död: 24 oktober 2012 i Stockholm.
Familj: Gift med Olof Bergström 1945–1951, de fick ett barn. Stig Dagerman 1953–1954, de fick ett barn.
Karriär: Slog igenom i pjäsen Jungfruleken 1948 som bland annat ledde fram till huvudrollen i filmen Fröken Julie 1951. Den vann Grand Prix i Cannes och hennes rolltolkning uppmärksammades världen över.
Betydande roller: Fröken Julie 1951, Moln över Hellesta 1956, Damen i svart och Mannekäng i rött 1958, Ådalen 31 1969 och Amorosa 1986.
Utmärkelser: (Urval) Hon har förärats med Litteris et Artibus 1979, Svenska Akademiens teaterpris 1991, professors namn 2001 och Hedersguldbaggen 2005.

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.