Siw Malmkvist – fattigtösen från Landskrona som blev internationell schlagerdrottning

Siw Malmkvist – fattigtösen från Landskrona som blev internationell schlagerdrottning

Mamma är lik sin mamma och Tunna skivor. Efter över 50 år i rampljuset har låtarna blivit synonyma med artisten. Själv är hon mest stolt över rollen som Pippi Långstrump.
– Hon är frimodig och snackar för mycket, precis som jag, säger Malmkvist som också avslöjar sin rädsla för döden.

En eftermiddag trampade familjens kompis Sjögren på en mina och sprängdes i luften. Hitler agiterade högljutt i radion och på nätterna hördes hotande bombplan. Den lilla lintotten kröp in under täcket men de skrämmande ljuden ville inte försvinna.

– Usch ja, vi var alltid rädda för att nazisterna skulle komma… Far var inkallad eftersom han fick bättre betalt som soldat än lantarbetare. Ransoneringen gjorde att det förekom handel med kupongerna. Vi bytte med skolfröken så att hon fick mer kaffe och vi fler mejerivaror. Mor var duktig på att laga mat på rester, säger Siw Malmkvist.

Familjens yngsta barn samlade. Längst bak Lilian och Siw. Framför dem Stig, Göran och systersonen Jan.
Familjens yngsta barn samlade. Längst bak Lilian och Siw. Framför dem Stig, Göran och systersonen Jan.

När Siw skulle födas promenerade hennes föräldrar de tre kilometerna till lasarettet i Landskrona.

Sigrids och Alberts yngsta dotter blev snabbt ett nyfiket och äventyrslystet yrväder. Balanserade gärna på det höga broräcket. Jumpade på vallgravens isflak och lärde sig hur det känns att ramla i kallt vatten. Hade ingenting emot att nynna på en trudelutt. Men inte då barnrikehuset på Artillerigatan isolerades på grund av difteri och bästa kompisen Villy Thörnqvist, som bodde i lägenheten under Malmkvists, inte klarade den då så vanliga sjukdomen.

– Jag hade annars den bästa av barndomar! Med nittio ungar i barnrikehuset fanns det alltid lekkamrater. Det var kärleksfullt, men jag fick säkert en smocka av mina bröder och systrar ibland. Redan då kunde jag vara ett uppnosigt busfrö!

Men det var inte enbart den egenskapen som fick Astrid Lindgren att välja Siw Malmkvist som Pippi Långstrump, när sagofigurens äventyr skulle bli musikal i början av 1980-talet.

”Hon är så akrobatisk och humoristisk och en clown i hela sitt väsen – hon är min Pippi!” utbrast den världsberömda författarinnan efter att ha sett sångstjärnan i Karl Gerhard-kavalkaden på Vasateatern i Stockholm. Om inte Siw spelade Pippi vägrade Astrid att lämna ifrån sig rättigheterna.

– Pippi är frimodig, gör bort sig och snackar för mycket, precis som jag… Jag var 43 år så uppgiften var inte bara enkel. Precis innan hade jag haft en jobbig släng av bristande självkänsla, som jag haft ibland genom åren. Och nu skulle jag dansa och sjunga och spela i ett varje kväll… Det krävdes både skalle och kondition, säger Siw Malmkvist som utvecklade varm vänskap med Astrid Lindgren.

Siw och Caterina Valente hade så här kul 1959.
Siw och Caterina Valente hade så här kul 1959.

– Hon var så jordnära och rolig, bra på fräckisar och en mästare på snapsvisor. Och inte ett dugg imponerad av alla medaljer och utmärkelser hon tilldelades. På något vis var hon kvar i sin barndoms Vimmerby.

Pippi Långstrump spelades 265 gånger under halvtannat år, och vid ett tillfälle satt den femåriga kronprinsessan Victoria på en av balkongerna och fick skrattårar när en pruttkudde lurade Prussiluskan.

Entreprenörerna på Broadway ville ha succémusikalen, men Astrid vinkade bort amerikanerna. I backspegeln är Pippirollen den finaste fjädern Siw ser i sin karriärhatt. Hon överöstes av berömmande rosor som aldrig tidigare.

I stort sett lika lycklig är Siw över insatsen med Ernst-Hugo Järegård i Nine, en musikal baserad på Federico Fellinis film 8 ½. Nu fick hon göra en mer renodlat dramatisk roll – till publikens och recensenternas lika stora lycka.

– Ernst-Hugo var inte så despotisk som man kanske kan tro. Han var jättegullig, och alltid först i väg efteråt, han längtade hem till sin hustru Karin. Han hjälpte mig mycket med agerandet, och han sjöng faktiskt rätt så bra. Fortfarande fylls jag av glädje när jag tänker på mitt huvudnummer Klara dig själv, med fantastisk text av Bodil Malmsten. Maurie Yeston, amerikanen som hade skrivet musiken, var faktiskt lika nöjd som Astrid och sa: ”You are my Luisa!”

60-talstrion Anna-Lena Löfgren, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. 1960-tal
60-talstrion Anna-Lena Löfgren, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson.
1960-tal

Siw Malmkvist sträcker nästan omärkligt på ryggen där vi sitter och äter äppelpaj till kaffet. Stolt? Nja, men i alla fall synnerligen till freds med vad hon har lyckats åstadkomma sedan hon i ett hem där alla nio syskon tyckte om att sjunga drömde om att bli reklamtecknare. Men fastnade för att sjunga – det hon älskade allra mest sedan Brita och Stina lärt sin lillasyster Rhum and Coca-Cola.

Som tidig tonåring sjöng Siw Jag har min häst, jag har min lasso på en firmafest och började regelbundet sjunga med lokala orkestrar, tjänade 20 kronor per kväll.

1955 vann hon rikstalangtävlingen Flugan genom att i finalen i Stockholm framföra Sarah Vaughans The nearness of you. Vid entrén snubblade hon av nervositet på mikrofonsladden och ramlade och slog upp ett stort hål i nylonstrumpan. Ändå fick 18-åringen omgående anbud av Charlie Norman och Putte Wickman, men valde att följa upp genombrottet med Arne Domnérus orkester.

1958 gjorde skivbolaget Metronome Siw Malmkvist till nytt kvinnligt toppnamn efter Alice Babs. Det stora publika genombrottet kom året därpå då den gladlynta skånskan blev värdinna åt Lennart Hyland i TV-underhållningen Stora famnen.

– Lennart valde mig efter att ha sett mig på Hamburger Börs. Och med sig hade han den ursnygga skridskoåkaren Sigge Ericsson! Jag blev alldeles knäsvag när jag såg honom… Hyland hade jag bara hört på radio innan så jag visste inte att han var så kort och hade fina bruna ögon. Han var väldigt noggrann och proffsig, men jag tyckte att han var tjatig som ville repetera så mycket. Jag tyckte att man kunde ta det med en klackspark, säger Siw om samarbetet som fortsatte en bra bit in i efterföljande Hylands hörna.

Fansen köade för ett signerat exemplar av skivan med låten Augustin. Året var 1959.
Fansen köade för ett signerat exemplar av skivan med låten
Augustin. Året var 1959.

Siw hade otaliga skivsuccéer från slutet av 1950-talet från till mitten av 70-talet. Totalt har hon spelat in över 700 låtar och i Västtyskland var hon om möjligt en ännu större stjärna. När förtjänsterna började rulla in köpte hon direkt ett hus till sina föräldrar.

– Mor var snapphane och ibland kallade vi henne det när hon blev ilsk. Far var barnkär liksom mor och älskade trädgårdsarbete. Han var stolt som en tupp över mina framgångar, men mor kunde skämmas om jag hade för djup urringning eller svor.

Siw visar leendet som så många fallit för. I det mesta ett lyckligt och sorglöst liv tycker hon sig ha levt. Men i sin nyutkomna memoarbok Tunna skivor av mig beskriver hon ett par händelser som nästan fick hennes hjärta att stanna.

1993 fick sonen Henrik, då bara 19 år gammal, en hjärntumör – och rädslan innan cancern bekräftades som godartad var förlamande. Dödsskräcken kom också en kväll på scen under en Tysklandsturné för snart sex år sedan.

– Plötsligt fungerade inte min vänsterarm. Jag vinglade omkring och hade svårt att hålla i blombuketten efteråt. Jag hade fått en liten blödning i bakhuvudet. Jag är livrädd för att något mer ska hända med hjärnan. Därför har jag fimpat helt, enligt läkarna var rökningen enda anledningen till stroken…

På sitt 56:e år i rampljuset älskar Siw Malmkvist fortfarande att sjunga gamla hitlåtar som Tunna skivor, Slit och släng och Mammas är lik sin mamma. För evigt fast i en lidelse för musik och underhållning, som hon själv uttrycker det.

– Min vitalitet kan faktiskt också bero på att jag alltid ätit bra och ytterst sällan druckit sprit. Som liten blev det mycket kålrötter, selleri, morötter och potatis, och så har det fortsatt genom livet. Varje gång det har serverats tournedos på kalas har jag suttit där och låtsats äta.

Gulle dej! Sonen Henrik och Siwan har kramkalas.
Gulle dej! Sonen Henrik och Siwan har kramkalas.

Barnbarn och barn viktigast

Namn: Siw Gunnel Margareta Malmkvist.
Ålder: 79 år.
Familj: Sambon Fredrik Ohlsson, 79, barnen Tove, 47, och Henrik, 37, fyra barnbarn.
Bor: På Östermalm i Stockholm.
Mest avgörande minne: ”Karriärmässigt är det förstås när jag blev värdinna till Hyland i Stora famnen 1959. Jag syntes i TV varje lördagskväll i nio veckor och alla med TV tittade. Det Jag blev en superkändis direkt, alla visste vem jag var.”
Minns med extra glädje: ”Det är två saker! När jag födde Tove 1963 och Henrik 1973. Att mammarollen kanske skulle störa sångkarriären struntade jag helt i. Mina barn och barnbarn har alltid varit det bästa jag haft.”

Siw med dottern Tove som hon fick tillsammans med Lasse Mårtenson.
Siw med dottern Tove som hon fick tillsammans med Lasse Mårtenson.

3 sånger jag älskat att sjunga

1. Nur die Zeit hat Zeit (1998) ”Den tycker jag mycket om. Texten handlar om tiden. Jag brukar avsluta mina konserter i Tyskland med den. På svenska är titeln: Bara tiden har tid. Jag tycker om många av mina tyska låtar.”
2. Du bist der Anfang und das Ziel (1998) ”Du är början och målet, på svenska. Det är en gammal inspelning där jag och min son Henrik sjunger melodin tillsammans. Tyvärr har de där två otroligt vackra och fina tyska låtarna inte fått svensk text.”
3. Jag blir galen på denna låt (1961) ”En låt jag får många önskningar om och har sjungit miljoner gånger. Ibland kan man bli trött på vissa låtar och då kan det vara himla skönt att också få sjunga att man blir galen på en viss låt…”

Kategorier: ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.