Se upp för kvinnor med käpp!

Se upp för kvinnor med käpp!

Kvinnor man ej bör gifta sig med finns tillgänglig bara i två exemplar, på två universitetsbibliotek, trots att den trycktes i tiotusentals exemplar. Den finns inte ens på antikvariat.

Bokens syfte var att ge vägledning åt ungkarlar som ville finna sig en god hustru. Författaren hette KH Gran­kvist, fast det ville han inte skylta med på omslaget, begripligt nog.

Boken Kvinnor man ej bör gifta sig med trycktes i tiotusentals exemplar.
Boken Kvinnor man ej bör gifta sig med trycktes i tiotusentals exemplar.

Herr Grankvist hittar vi i småländska Högsby i början av förra seklet. 1924 sålde han sitt tryckeri och begav sig till Stockholm för att ge sig på affärer. 1936 glimtar han till med boken Kvinnor man ej bör gifta sig med. Den såldes via diskreta annonser för 1:75 kronor under mer än ett decennium. En billig penning för billiga råd: Blondiner är fruktsammare än brunetter, dock är de mera mottagliga för gikt och reumatism. Rödhåriga är för det mesta disponerade för tuberkulos. Rödhåriga finner man sällan på dårhus. ”Näsan får ej lämnas obeaktad”, skriver han. Detsamma gäller handlederna, läpparna, knäna och öronen. Likaså varnar han bestämt för kvinnor som nyttjar käpp i stället för paraply.

Den som löd Grankvists råd fick det inte lätt, men själv förklarade han att det fanns gott om idealkvinnor runtom i Europa eftersom världskriget hade skördat många manliga liv. Om han själv blev gift är obekant. 

 

 

Kategorier: , ,

Allt innehåll på denna webbplats, inklusive men inte begränsat till bilder, film, texter och tillhörande metadata, skyddas av upphovsrätt, varumärken, patent, affärshemligheter och andra immaterialrättsliga lagar och avtal. Du får inte ladda ner bilder, ta skärmdumpar, lagra digitalt, distribuera, visa och/eller kopiera innehåll från www.minnenasjournal.nu såvida du inte ingått i ett skriftligt avtal med Minnenas Journal.